Gray Falcon
Falco hypoleucos
Seldom-seen pale gray falcon of inland Australia found in arid grassland and woodland habitats, where it sometimes perches high on communication towers. Pale gray upperparts and white underparts, with faint dark streaks below. Legs fully feathered (unlike the long, bare legs of Brown Falcon). In flight, outer upperwing (“hand”) is noticeably darker than the inner wing and back. Wings not as pointed as hobby or Peregrine Falcon. Pale inland Brown Falcons are often misidentified as this species: note that Gray Falcon is unlikely to be seen perched in low bushes or feeding from the ground.
Identification
The species has mainly grey upperparts and white underparts, darker on the tips of the flight feathers and with a yellow cere. Young birds are darker. Adults have a body length of 30–45 cm and a wingspan of 85–95 cm, and weight 350–600 g. Females are larger. The call of the grey falcon consists of hoarse chattering, clucking and whining sounds, similar to the peregrine falcon but slower and deeper. Calls include a loud, slow "kek-kek-kek" or "kak-ak-ak-ak".<p>Both of the collectors of Gould's specimens were effusive in their praise of this falcon's appearance, Sturt's field note says it had a "delicate beauty", and when Gilbert obtained his second specimen in August 1842 he wrote,<p>I assure you I never gazed with more delight on any Specimen I ever Shot, than on this Bird, as it lay in the grass, throwing up its feet to prevent my hand reaching it.
Taxonomy
The description of the species was published by John Gould, based on a specimen obtained from Lockier Burges, a pastoralist at York, Western Australia, who provided it to the collector John Gilbert. Gould's description was issued in the fifth volume (1841) of Birds of Australia, and was accompanied by a lithograph produced by Elizabeth Gould, rendered shortly before her early death. The specimen obtained from Burges, mentioned in Gilbert's report of September 1839, was later revealed to be an immature bird when another specimen was shot by Gilbert in 1842. This bird, found 60 kilometres north of Moore River, was larger and paler than the first Gilbert had supplied, and although he thought it may be an older bird he hopefully noted it as a possible new species. The explorer Charles Sturt also collected two specimens, and these were forwarded to Gould in England. Gould wrote an emended description and commissioned Henry Constantine Richter to produce a new plate, this was issued in the 1848 volume of the same work.<p>The specific epithet hypoleucos is derived from Ancient Greek, literally 'beneath' and 'white' to mean 'whitish'.
- Scientific name
- Falco hypoleucos
- Authority
- Gould, 1841
- Order
- Falconiformes
- Family
- Falconidae
- Genus
- Falco
Range and habitat
The grey falcon is an Australian endemic, usually confined to the arid inland. It inhabits Triodia grassland, Acacia shrubland, and lightly timbered arid woodland. It has been sighted over most of mainland Australia except for Cape York. Very few have been seen on the Nullarbor Plain and in the Great Victoria, Gibson and Great Sandy Deserts. Most sightings of the grey falcon have been within the arid zones, with annual rainfall less than 500 mm. When they have been occasionally seen outside of these areas, they have been found in similar dry, low altitude, open woodland or grassland. The only times this bird has been seen in different conditions has been along the Queensland coast during drought years. The grey falcon is often seen in family-type groups of an adult pair and usually one (but up to four) first year birds.<p>In Sturt's notes to his 1845 contribution to Gould's set of specimens, collected at the interior of New South Wales, he commented that the pair were the only individuals to be seen in their seventeen-month exploration of the region. The grey falcon is one of the world's rarest falcons, and possibly the rarest of the Australian falcons, and may also have been historically uncommon.
- Migration
- Nomadic
Behavior
Migration pattern: Nomadic.
Conservation
Population trend: stable.
- Population trend
- stable
Photos
Distribution
Bird Calls
Other Birds

Yellow-billed Blue-Magpie
Urocissa flavirostris
The southwestern counterpart of the Red-billed Blue-Magpie, this colorful long-tailed corvid also forages in noisy flocks. Similar in coloration to Red-billed, but Yellow-billed is paler blue overall, with a small white patch at the back of the crown instead of an extensive white stripe, and a bright yellow bill instead of a scarlet one. Primarily found in Himalayan hill forest, with disjunct populations in northwestern Myanmar and northern Vietnam.

Broad-tailed Paradise-Whydah
Vidua obtusa
Lays its eggs in the nests of Orange-winged Pytilia. The distinctive breeding male has a long, broad tail. Non-breeding males and females are nondescript sparrow-like birds with striped heads and pale underparts. Found in broadleaf woodland, mainly miombo. Most records are of the conspicuous and easily identified breeding-plumaged males. Mimics the inconspicuous vocalizations of its host Orange-winged Pytilia. Breeding male is similar to Eastern Paradise-Whydah, but has a shorter and broader tail, and darker buff and rufous coloration on the nape and breast. Non-breeding male and female are very similar to Eastern, but have a paler bill and lack strong “comma” marks on the cheek. Also similar to female and non-breeding male indigobirds, but larger.

Amazonian Antpitta
Myrmothera berlepschi
Lowland rainforest antpitta of secondary growth. Typical antpitta shape, with long legs, almost no tail, and a plump body. Light brown above, white with diffuse brown streaking below, and a tawny wash on the face and breast. Lighter and more orangey than the similar Thrush-like Antpitta, which prefers more mature forest habitat. Does not have a strong facial pattern like other lowland antpittas. Secretive and difficult to see; listen for its song, a series of 3-5 loud “coop” notes.
Start Your Bird Watching Journey
Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.