Amur Falcon
Falco amurensis
The male of this small falcon is sooty gray with rufous-orange thighs and vent. The females are duller gray above, and their white underparts are well marked with dark chevrons. The combination of reddish-orange eyering, cere, and feet distinguishes them from all other falcons. These champion migrants breed in eastern Siberia and winter in southern Africa, often congregating in huge roosts on passage through India. They feed mainly on insects that they either catch on the wing or pick from the ground.
Identification
Males are characteristically dark sooty grey above with rufous thighs and vent. In flight, the wing lining is white, contrasting with the dark wing feathers. Adult males of the closely related red-footed falcon have a dark grey wing lining. In Africa, males can be confused with melanistic Gabar goshawks, but the chestnut on the vent is distinctive. Also, there may be some superficial resemblance to the sooty falcon and the grey kestrel, but those two species both have yellow feet and cere. The wings are long as in most falcons (with a span of 63–71 cm) and at rest the wing tip reaches or extends just beyond the tail-tip.<p>Females can be more difficult to identify as they share a pattern common to many falcons, but are distinctive in having an orange eye-ring, a red cere and reddish orange feet. Juveniles can be confused only with those of the red-footed falcon, but lack the buffy underwing coverts.
Taxonomy
The Amur falcon was long considered a subspecies or morph of the red-footed falcon, but it is nowadays considered a distinct species. Nonetheless, it is the red-footed falcon's closest relative; their relationship to other falcons is more enigmatic. They appear morphologically somewhat intermediate between kestrels and hobbies and DNA sequence data has been unable to further resolve this question, mainly due to lack of comprehensive sampling.<p>The genus name Falco is Late Latin and derives from falx, falcis, a sickle, referencing the claws of the bird. The species name amurensis is from Amurland in south-eastern Siberia.
- Scientific name
- Falco amurensis
- Authority
- Radde, 1863
- Order
- Falconiformes
- Family
- Falconidae
- Genus
- Falco
Range and habitat
The Amur falcon breeds in east Asia from the Transbaikalia, Amurland, and northern Mongolian region to parts of North Korea. They migrate in a broad front through India and Sri Lanka, sometimes further east over Thailand and Cambodia and then over the Arabian Sea, sometimes in passage on the Maldives and other islands to reach southern Africa. Birds going over India are thought to be aided by strong winds blowing westward. These winds are strong at an altitude of about 3000m and the birds are thought to fly at a height of above 1000m during migration. The route taken to return to their breeding grounds runs slightly more northward. Because of its tendency to wander long distances over the ocean while migrating, this falcon has been found in locations far outside its normal range, such as in Italy, Sweden, Tristan da Cunha, St. Helena and the United Kingdom.
- Breeding range
- PAL : e Siberia, Korean Pen. and ne China
- Non-breeding range
- se AF and s Asia
- Migration
- Complete migrants
Behavior
Migration pattern: Complete migrants.
Conservation
Population trend: stable.
- Population trend
- stable
Photos
Distribution
Bird Calls
Other Birds

Snow Mountain Robin
Petroica archboldi
A fairly small, localised bird of bare, rocky slopes above the treeline on certain peaks in the Snow Mountains. Overall sooty grey color, paler on the sides and belly, a narrow white band on the forehead and a large red patch on the chest. Perches on rocks from where it scans for prey. Unmistakable in its habitat. Voice, some harsh rasping notes.

Bearded Wood-Partridge
Dendrortyx barbatus
Very elusive, chickenlike bird of humid evergreen forest in foothills and highlands; scarce and very local in eastern Mexico where it is endemic. Usually in pairs or small groups on the forest floor. May be seen beside quiet trails and roads early and late in the day; runs away quickly and rarely flies. Note the blue-gray face and throat, red bill and eyering, and rusty breast. Loud rollicking songs are given mainly early and late in the day and most often reveal its presence.

Coleto
Sarcops calvus
A fairly large bird of forest canopy and more open wooded areas from the lowlands to low elevations in the mountains. Often seen on exposed snags. Pale gray from the back of the neck down the back to the rump and the sides. The rest of the underparts and wings are black. Head mostly covered with bare pink skin. Unmistakable. Voice includes a mixture of clicks, squeals, metallic warbling, and piping notes.
Start Your Bird Watching Journey
Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.