Crested Caracara
Caracara plancus
Large, long-legged raptor of open habitats. Often walks on the ground or perches conspicuously on a fence post or telephone pole. Note dark cap, pale neck, and dark body. Face color varies from orange-red to pale pink, contrasting with pale grayish bill. In flight, look for conspicuous white flashes in wings and tail. Feeds mainly on lizards and snakes. Widespread from the southern U.S. to the southern tip of South America, typically in open fields, deserts, or beaches. Formerly considered two species, Crested and Southern Caracara.
Identification
The crested caracara has a total length of 50–65 cm (20–26 in) and a wingspan of 120–132 cm (47–52 in). Its weight is 0.9–1.6 kg (2.0–3.5 lb), averaging 1,348 g (2.972 lb) in seven birds from Tierra del Fuego. Individuals from the colder southern part of its range average larger than those from tropical regions (as predicted by Bergmann's rule) and are the largest type of caracara. In fact, they are the second-largest species of falcon in the world by mean body mass, second only to the gyrfalcon. The cap, belly, thighs, most of the wings, and tail tip are dark brownish, the auriculars (feathers surrounding the ear), throat, and nape are whitish-buff, and the chest, neck, mantle, back, upper tail coverts, crissum (the undertail coverts surrounding the cloaca), and basal part of the tail are whitish-buff barred dark brownish. In flight, the outer primaries show a large conspicuous whitish-buff patch ('window'), as in several other species of caracaras. The legs are yellow and the bare facial skin and cere are deep yellow to reddish-orange. Juveniles resemble adults, but are paler, with streaking on the chest, neck, and back, grey legs, and whitish, later pinkish-purple, facial skin and cere.
Taxonomy
In 1777, English illustrator John Frederick Miller included a hand-coloured plate of the crested caracara in his Icones animalium et plantarum (“iconic animals of the planet”). He coined the binomial name Falco plancus and specified the type locality as Tierra del Fuego. The specific epithet plancus is Latin for "eagle". The crested caracara is now placed in the genus Caracara (which was introduced in 1826 by German naturalist Blasius Merrem).<p>Two subspecies are recognised:<p>The subspecies C. p. cheriway was formerly classed as a separate species, with the common English name of the northern crested caracara.
- Scientific name
- Caracara plancus
- Authority
- (Miller, JF, 1777)
- Order
- Falconiformes
- Family
- Falconidae
- Genus
- Caracara
Range and habitat
The crested caracara occurs from Tierra del Fuego in southernmost South America to the southern United States, Mexico, and Central America. An isolated population occurs on the Falkland Islands. It avoids the Andean highlands and dense humid forests, such as the Amazon rainforest, where it is largely restricted to relatively open sections along major rivers. Otherwise, it occurs in virtually any open or semi-open habitat and is often found near humans.<p>Reports have been made of the crested caracara as far north as San Francisco, California. and, in 2012, near Crescent City, California. Some are believed to possibly be living in Nova Scotia, with numerous sightings throughout the 2010s. In July 2016 a northern caracara was reported and photographed by numerous people in the upper peninsula of Michigan, just outside of Munising. In June 2017, a northern caracara was sighted far north in St. George, New Brunswick, Canada. A specimen was photographed in Woodstock, Vermont in March 2020. The species has recently become more common in central and north Texas and is generally common in south Texas and south of the US border. It can also be found (nesting) in the Southern Caribbean (e.g. Aruba, Curaçao and Bonaire), Mexico, and Central America.<p>Florida is home to a relict population of northern caracaras that dates to the last glacial period, which ended around 12,500 BP. At that time, Florida and the rest of the Gulf Coast were covered in an oak savanna. As temperatures increased, the savanna between Florida and Texas disappeared. Caracaras were able to survive in the prairies of central Florida and the marshes along the St. Johns River. Cabbage palmettos are a preferred nesting site, although they also nest in southern live oaks. Their historical range on the modern-day Florida peninsula included Okeechobee, Osceola, Highlands, Glades, Polk, Indian River, St. Lucie, Hardee, DeSoto, Brevard, Collier, and Martin counties. They are currently most common in DeSoto, Glades, Hendry, Highlands, Okeechobee, and Osceola Counties. It has been seen on the East Coast as far as extreme eastern Brevard County, Florida (Viera, Florida), where it is now considered a resident, but listed as threatened. In February 2023 a crested caracara was identified in St, Johns County, Florida and documented by The St. Johns County Audubon Society on their social media page.<p>Mexican ornithologist Rafael Martín del Campo proposed that the northern caracara was possibly the sacred "eagle" depicted in several pre-Columbian Aztec codices, as well as the Florentine Codex. This imagery was adopted as a national symbol of Mexico, but it is not the bird depicted on the flag, which is a golden eagle (Aquila chrysaetos), the national bird.<p>Balduin Möllhausen, the German artist accompanying the 1853 railroad survey (led by Lt. Amiel Weeks Whipple) from the Canadian River to California along the 35th parallel, recounted observing what he called the "Texan Eagle", which, in his account, he identified as Audubon's Polyborus vulgaris. This sighting occurred in the Sans Bois Mountains in southeastern Oklahoma.
- Migration
- Resident species
Behavior
Migration pattern: Resident species.
Conservation
Population trend: stable.
- Population trend
- stable
Photos
Distribution
Bird Calls
Other Birds

Yellow-billed Blue-Magpie
Urocissa flavirostris
The southwestern counterpart of the Red-billed Blue-Magpie, this colorful long-tailed corvid also forages in noisy flocks. Similar in coloration to Red-billed, but Yellow-billed is paler blue overall, with a small white patch at the back of the crown instead of an extensive white stripe, and a bright yellow bill instead of a scarlet one. Primarily found in Himalayan hill forest, with disjunct populations in northwestern Myanmar and northern Vietnam.

Broad-tailed Paradise-Whydah
Vidua obtusa
Lays its eggs in the nests of Orange-winged Pytilia. The distinctive breeding male has a long, broad tail. Non-breeding males and females are nondescript sparrow-like birds with striped heads and pale underparts. Found in broadleaf woodland, mainly miombo. Most records are of the conspicuous and easily identified breeding-plumaged males. Mimics the inconspicuous vocalizations of its host Orange-winged Pytilia. Breeding male is similar to Eastern Paradise-Whydah, but has a shorter and broader tail, and darker buff and rufous coloration on the nape and breast. Non-breeding male and female are very similar to Eastern, but have a paler bill and lack strong “comma” marks on the cheek. Also similar to female and non-breeding male indigobirds, but larger.

Amazonian Antpitta
Myrmothera berlepschi
Lowland rainforest antpitta of secondary growth. Typical antpitta shape, with long legs, almost no tail, and a plump body. Light brown above, white with diffuse brown streaking below, and a tawny wash on the face and breast. Lighter and more orangey than the similar Thrush-like Antpitta, which prefers more mature forest habitat. Does not have a strong facial pattern like other lowland antpittas. Secretive and difficult to see; listen for its song, a series of 3-5 loud “coop” notes.
Start Your Bird Watching Journey
Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.