Orange-breasted Falcon

Falco deiroleucus

Fairly large falcon; rare and local around clearings within large tracts of mature forest from southern Mexico to extreme northern Argentina. Very similar to much more common Bat Falcon. Small male Orange-breasted and large female Bat are especially confusing. Orange-breasted usually looks bulkier with proportionally larger head and feet. Look for coarser barring on underparts with broader white tips and bars on each feather, and more contrast between white throat and orange upper breast and neck sides. Beware some Bat Falcons have extensive orange wash on neck. Occurs singly or in pairs, often perched conspicuously in the canopy or on an exposed snag.

Identification

Male orange-breasted falcons are 35 to 36 cm (14 to 14 in) long and weigh 325 to 425 g (11 to 15 oz). Females are 38 to 40 cm (15 to 16 in) long and weigh 550 to 700 g (19 to 25 oz). Of all the falcons, this species has the greatest difference in size between the sexes. It is a rather husky, large-headed, bird. The sexes have similar plumage, and the species resembles the smaller bat falcon. Adults have a black head and bluish black upperparts with paler blue-gray edge on the feathers. Their throat and sides of the neck are white and their upper breast is buffy rufous orange that also extends onto the sides of the neck. The ratio of white to orange varies among individuals. Their lower breast is black with coarse reddish brown bars, somewhat lighter on the flanks. Their belly, thighs, and undertail coverts are the same buffy rufous orange as the upper breast. Their cere, the bare skin around the eye, and their legs and feet are usually bright yellow, but may be pale yellow to dull bluish green. Their iris is dark brown. Immatures are paler and less sharply marked than adults. Their back and tail are dark brownish, their underparts mostly pale buffy with dark brown barring on the breast. Their bare parts are dull bluish green that become more yellow with age.

Taxonomy

The orange-breasted falcon and the bat falcon (F. rufigularis) share plumage and vocal characteristics and may be sister species. Those two appear to be closely related to the aplomado falcon (F. femoralis).<p>The orange-breasted falcon is monotypic.

Scientific name
Falco deiroleucus
Authority
Temminck, 1825
Order
Falconiformes
Family
Falconidae
Genus
Falco

Range and habitat

The orange-breasted falcon formerly was found from southern Mexico all the way to northern Argentina. Its range is now much reduced. The only fairly recent records in Middle America are from Belize, Guatemala, and Panama, though it might still be present in southern Mexico. It is extremely rare or extirpated in Costa Rica, Nicaragua, and Honduras. There are no records in El Salvador. The species is present though rare in Brazil, Ecuador, Peru, and Venezuela. Its status is uncertain in Bolivia, Colombia, Guyana, Paraguay, Suriname, and Trinidad and Tobago. Specimens exist from all of this last list of countries, and most are believed to have a few resident pairs. Except in a very few locations it is very sparsely distributed. Knowledge of its distribution is clouded by the species' resemblance to the much more widespread and populous bat falcon.<p>The orange-breasted falcon is dependent of tropical rain- and semi-deciduous forest with cliffs for nesting. It favors uninterrupted mature forest but also occurs in a mosaic landscape of forest and more open areas.

Migration
Resident species

Behavior

Migration pattern: Resident species.

Conservation

Population trend: declining.

Population trend
declining

Photos

Distribution

Bird Calls

Other Birds

Yellow-billed Blue-Magpie

Yellow-billed Blue-Magpie

Urocissa flavirostris

The southwestern counterpart of the Red-billed Blue-Magpie, this colorful long-tailed corvid also forages in noisy flocks. Similar in coloration to Red-billed, but Yellow-billed is paler blue overall, with a small white patch at the back of the crown instead of an extensive white stripe, and a bright yellow bill instead of a scarlet one. Primarily found in Himalayan hill forest, with disjunct populations in northwestern Myanmar and northern Vietnam.

Broad-tailed Paradise-Whydah

Broad-tailed Paradise-Whydah

Vidua obtusa

Lays its eggs in the nests of Orange-winged Pytilia. The distinctive breeding male has a long, broad tail. Non-breeding males and females are nondescript sparrow-like birds with striped heads and pale underparts. Found in broadleaf woodland, mainly miombo. Most records are of the conspicuous and easily identified breeding-plumaged males. Mimics the inconspicuous vocalizations of its host Orange-winged Pytilia. Breeding male is similar to Eastern Paradise-Whydah, but has a shorter and broader tail, and darker buff and rufous coloration on the nape and breast. Non-breeding male and female are very similar to Eastern, but have a paler bill and lack strong “comma” marks on the cheek. Also similar to female and non-breeding male indigobirds, but larger.

Amazonian Antpitta

Amazonian Antpitta

Myrmothera berlepschi

Lowland rainforest antpitta of secondary growth. Typical antpitta shape, with long legs, almost no tail, and a plump body. Light brown above, white with diffuse brown streaking below, and a tawny wash on the face and breast. Lighter and more orangey than the similar Thrush-like Antpitta, which prefers more mature forest habitat. Does not have a strong facial pattern like other lowland antpittas. Secretive and difficult to see; listen for its song, a series of 3-5 loud “coop” notes.

Start Your Bird Watching Journey

Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.