Collared Forest-Falcon
Micrastur semitorquatus
Large and lanky, but heard much more often than seen. Widespread in tropical forest, ranging into semi-open areas with larger trees; in West Mexico it even occurs up into pine-oak forest high in the mountains. Hunts from canopy to forest floor, but usually calls from high in trees. Note the long yellow legs and long rounded tail with narrow white bars. Adults are usually white below, with dark ‘sideburns,’ but can be buffy below, and very rarely are black overall. Immatures have variable dark barring below.
Identification
The collared forest falcon has a dark coloured back with a white neck and breast. The species has three morphological variants (morphs): pale, tawny and dark. The former two have a light coloured collar at the back of their neck, which explains their name. This is the largest species of the forest falcon genus, with a total length of 46 to 58 cm (18 to 23 in), wingspan of 72 to 86 cm (28 to 34 in) and male weights of 467 to 646 g (1.030 to 1.424 lb), averaging some 523 g (1.153 lb), and female weights of 649–940 g (1.431–2.072 lb), averaging 740 g (1.63 lb), this species is nearly the size of peregrine falcon albeit longer-tailed and much shorter-winged. Although its forest lifestyle, rounded short wings, long tail and lack of the characteristic beak tooth suggest affinities to hawks, there are several morphological connections to the Falconidae in which it is now placed, e.g. moult pattern and the morphology of the skull.<p>M. semitorquatus display sexual size dimorphism, with the female being much larger than the males on many accounts such as mass, size of beak, tail and wing chord. It averages a value of 9.5 on the dimorphism index (moderately large). This value was calculated from observations done at Tikal National Park in Guatemala.<p>Nestlings are born with a cover of natal down, white nails, light yellow legs and short, deep, laterally, yellowish white compressed beaks. Their heads are held up and eyes open after a couple days. Pupils begin with a blue back hue and black iris which turns to a more chocolate brown after four weeks. After a few weeks the young are able to defend themselves if bothered. Down feathers will be gone by the sixth week, replaced with juvenile feathers. However, fledging will occur before wing and tail feathers are completely grown. In the weeks that follow, fledglings will continue to move further from the nesting site as they grow bigger and more confident.
Taxonomy
The collared forest falcon is a member of the order Falconiformes in the family Falconidae. The largest member of the genus Micrastur, it has two recognized subspecies: M. s. naso and M. s. semitorquatus. The former occurs in regions starting from Mexico south descending through Central America towards the west Andes in Colombia, Ecuador and extreme northwest Peru. Alternatively, the latter is found mostly on the east side of the Andes.<p>Other members of the Micrastur genus include:<p>M. semitorquatus at first was thought to include the species M. buckleyi, however this conclusion was disregarded after the description of a female and immature Buckley's forest falcon was done by Amadon (1964). The latter termed them different species and this view has been kept since then.<p>Morphological traits adapted to flying in a dense forest habitat - shorter rounded wings, long legs and tail - represent an example of convergent evolution with the Accipiter species.
- Scientific name
- Micrastur semitorquatus
- Authority
- (Vieillot, 1817)
- Order
- Falconiformes
- Family
- Falconidae
- Genus
- Micrastur
Range and habitat
The species is commonly found in many Central and South American countries: Argentina, Belize, Bolivia, Brazil, Colombia, Costa Rica, Ecuador, El Salvador, French Guiana, Guatemala, Guyana, Honduras, Mexico, Nicaragua, Panama, Paraguay, Peru, Suriname and Venezuela. The species is extremely widespread, with a total estimated population between 500,000 and 5 million individuals. Furthermore, they are year-round residents of their Latin American home.<p>Due to their distinct morphology, the collared forest falcon is able to inhabit a variety of habitats from moister regions such as mangroves, tropical and rain forests to gallery forest and tall second growth. They tend to prefer regions where the undergrowth is relatively dense and where they can move and hunt more easily within it. They range from sea level to 2500 m elevation.<p>Around ten territorial pairs are estimated to occupy a 100 km2 area. However, these estimates are based on radio telemetry of individuals during the breeding season and therefore they may be different in another context.
- Migration
- Resident species
Behavior
Migration pattern: Resident species.
Conservation
Population trend: declining.
- Population trend
- declining
Photos
Distribution
Bird Calls
Other Birds

Yellow-billed Blue-Magpie
Urocissa flavirostris
The southwestern counterpart of the Red-billed Blue-Magpie, this colorful long-tailed corvid also forages in noisy flocks. Similar in coloration to Red-billed, but Yellow-billed is paler blue overall, with a small white patch at the back of the crown instead of an extensive white stripe, and a bright yellow bill instead of a scarlet one. Primarily found in Himalayan hill forest, with disjunct populations in northwestern Myanmar and northern Vietnam.

Broad-tailed Paradise-Whydah
Vidua obtusa
Lays its eggs in the nests of Orange-winged Pytilia. The distinctive breeding male has a long, broad tail. Non-breeding males and females are nondescript sparrow-like birds with striped heads and pale underparts. Found in broadleaf woodland, mainly miombo. Most records are of the conspicuous and easily identified breeding-plumaged males. Mimics the inconspicuous vocalizations of its host Orange-winged Pytilia. Breeding male is similar to Eastern Paradise-Whydah, but has a shorter and broader tail, and darker buff and rufous coloration on the nape and breast. Non-breeding male and female are very similar to Eastern, but have a paler bill and lack strong “comma” marks on the cheek. Also similar to female and non-breeding male indigobirds, but larger.

Amazonian Antpitta
Myrmothera berlepschi
Lowland rainforest antpitta of secondary growth. Typical antpitta shape, with long legs, almost no tail, and a plump body. Light brown above, white with diffuse brown streaking below, and a tawny wash on the face and breast. Lighter and more orangey than the similar Thrush-like Antpitta, which prefers more mature forest habitat. Does not have a strong facial pattern like other lowland antpittas. Secretive and difficult to see; listen for its song, a series of 3-5 loud “coop” notes.
Start Your Bird Watching Journey
Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.