Yellow-billed Blue-Magpie

Urocissa flavirostris

The southwestern counterpart of the Red-billed Blue-Magpie, this colorful long-tailed corvid also forages in noisy flocks. Similar in coloration to Red-billed, but Yellow-billed is paler blue overall, with a small white patch at the back of the crown instead of an extensive white stripe, and a bright yellow bill instead of a scarlet one. Primarily found in Himalayan hill forest, with disjunct populations in northwestern Myanmar and northern Vietnam.

Identification

Length 66 cm (26 in), including tail of about 46 cm (18 in). Sexes alike. Head, neck, and breast black, with a white patch on the nape; remainder of lower plumage white, faintly tinged with lilac; whole upper plumage purplish-blue, brighter on the wings and tail; flight-feathers tipped with white, along with white outermost wing feathers; tail long and graduated, with blue feathers tipped with white, except for the very long central pair which have a band of black in front of the white

Taxonomy

Genus: Urocissa; Family: Corvidae; Order: Passeriformes.

Scientific name
Urocissa flavirostris
Authority
(Blyth, 1846)
Order
Passeriformes
Family
Corvidae
Genus
Urocissa

Range and habitat

The yellow-billed blue magpie is found throughout the Himalayas from Hazara to the Brahmaputra. It is divided into two sub-species. Of these, U. f. cucullata is the more common and is found from the Western boundary of the range to Western Nepal, being common through most of the hill stations of the Western Himalayas, breeding in a zone from 1,500 to 3,000 m (4,900 to 9,800 ft). The eastern form is found from Eastern Nepal eastwards and differs in that the under parts have a darker lilac tinge; its zone is slightly higher than that of the Western form, and it seldom occurs as low as 1,830 m (6,000 ft). It is a resident species, but during the winter months it usually moves to lower elevations. From Simla eastwards, the closely related red-billed blue magpie (Urocissa erythroryncha) is often found in the same areas as the yellow-billed species; it is particularly common about Mussoorie, Tehri-Garhwal, -Kumaon, and in Nepal, and may be easily distinguished by its red beak and the greater extent of the white nape-patch.

Migration
Vertical migration

Behavior

Migration pattern: Vertical migration.

Conservation

Population trend: stable.

Population trend
stable

Photos

Distribution

Bird Calls

Other Birds

Broad-tailed Paradise-Whydah

Broad-tailed Paradise-Whydah

Vidua obtusa

Lays its eggs in the nests of Orange-winged Pytilia. The distinctive breeding male has a long, broad tail. Non-breeding males and females are nondescript sparrow-like birds with striped heads and pale underparts. Found in broadleaf woodland, mainly miombo. Most records are of the conspicuous and easily identified breeding-plumaged males. Mimics the inconspicuous vocalizations of its host Orange-winged Pytilia. Breeding male is similar to Eastern Paradise-Whydah, but has a shorter and broader tail, and darker buff and rufous coloration on the nape and breast. Non-breeding male and female are very similar to Eastern, but have a paler bill and lack strong “comma” marks on the cheek. Also similar to female and non-breeding male indigobirds, but larger.

Amazonian Antpitta

Amazonian Antpitta

Myrmothera berlepschi

Lowland rainforest antpitta of secondary growth. Typical antpitta shape, with long legs, almost no tail, and a plump body. Light brown above, white with diffuse brown streaking below, and a tawny wash on the face and breast. Lighter and more orangey than the similar Thrush-like Antpitta, which prefers more mature forest habitat. Does not have a strong facial pattern like other lowland antpittas. Secretive and difficult to see; listen for its song, a series of 3-5 loud “coop” notes.

Variable Wheatear

Variable Wheatear

Oenanthe picata

Well-named; black-and-white pattern of the males is striking but varies considerably. Brownish female is not as noticeably variable, but also can be considerably darker or lighter-colored. Note black-and-white tail in all plumages. Inhabits arid and barren foothills, plateaus, valleys, and mountains, where it forages from a perch and on the ground.

Start Your Bird Watching Journey

Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.