Variable Wheatear

Oenanthe picata

Well-named; black-and-white pattern of the males is striking but varies considerably. Brownish female is not as noticeably variable, but also can be considerably darker or lighter-colored. Note black-and-white tail in all plumages. Inhabits arid and barren foothills, plateaus, valleys, and mountains, where it forages from a perch and on the ground.

Identification

The variable wheatear is a bird of arid and semi-arid region, and is locally abundant in barren rocky areas, sand dunes with scrub vegetation, cultivation, ravines, outside villages and nomadic encampments.<p>It is polymorphic and has three distinct morphs.<p>The geographical dominance of the three types of females does not exactly correspond to the dominances of the three color phases of the males, but in their wintering grounds there is some corresponding separation.

Taxonomy

Genus: Oenanthe; Family: Muscicapidae; Order: Passeriformes.

Scientific name
Oenanthe picata
Authority
(Blyth, 1847)
Order
Passeriformes
Family
Muscicapidae
Genus
Oenanthe

Range and habitat

This species is found in northeast and southeast Iran and Turkmenistan eastern to western Tien Shan, Pamirs, and northern and western Pakistan; non-breeding in southwest Asia. Common and generally distributed in winter in Pakistan and northwestern India southeast to Delhi, central Madhya Pradesh and northern Maharashtra (Khandesh). Arrives on breeding grounds in March (Baluchistan) or mid April (Chitral), remains till September. May be seen in winter quarters from the beginning of August (Karachi dist) till the end of March.<p>In winter frequents stony semi-desert, and desert with sparsely scrubbed sand dunes, cultivation, ravines, outskirts of villages and nomadic encampments, cattle corrals, etc.; usually from almost sea level to c. 1200 m, but has been observed also at 2700 m in deep snow.

Breeding range
PAL : Turkmenistan, Uzbekistan and Kyrgyzstan to s Iran and s Pakistan
Non-breeding range
to wc India and Oman
Migration
Complete migrants

Behavior

Migration pattern: Complete migrants.

Conservation

Population trend: stable.

Population trend
stable

Photos

Distribution

Bird Calls

Other Birds

Yellow-billed Blue-Magpie

Yellow-billed Blue-Magpie

Urocissa flavirostris

The southwestern counterpart of the Red-billed Blue-Magpie, this colorful long-tailed corvid also forages in noisy flocks. Similar in coloration to Red-billed, but Yellow-billed is paler blue overall, with a small white patch at the back of the crown instead of an extensive white stripe, and a bright yellow bill instead of a scarlet one. Primarily found in Himalayan hill forest, with disjunct populations in northwestern Myanmar and northern Vietnam.

Broad-tailed Paradise-Whydah

Broad-tailed Paradise-Whydah

Vidua obtusa

Lays its eggs in the nests of Orange-winged Pytilia. The distinctive breeding male has a long, broad tail. Non-breeding males and females are nondescript sparrow-like birds with striped heads and pale underparts. Found in broadleaf woodland, mainly miombo. Most records are of the conspicuous and easily identified breeding-plumaged males. Mimics the inconspicuous vocalizations of its host Orange-winged Pytilia. Breeding male is similar to Eastern Paradise-Whydah, but has a shorter and broader tail, and darker buff and rufous coloration on the nape and breast. Non-breeding male and female are very similar to Eastern, but have a paler bill and lack strong “comma” marks on the cheek. Also similar to female and non-breeding male indigobirds, but larger.

Amazonian Antpitta

Amazonian Antpitta

Myrmothera berlepschi

Lowland rainforest antpitta of secondary growth. Typical antpitta shape, with long legs, almost no tail, and a plump body. Light brown above, white with diffuse brown streaking below, and a tawny wash on the face and breast. Lighter and more orangey than the similar Thrush-like Antpitta, which prefers more mature forest habitat. Does not have a strong facial pattern like other lowland antpittas. Secretive and difficult to see; listen for its song, a series of 3-5 loud “coop” notes.

Start Your Bird Watching Journey

Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.