Broad-tailed Paradise-Whydah
Vidua obtusa
Lays its eggs in the nests of Orange-winged Pytilia. The distinctive breeding male has a long, broad tail. Non-breeding males and females are nondescript sparrow-like birds with striped heads and pale underparts. Found in broadleaf woodland, mainly miombo. Most records are of the conspicuous and easily identified breeding-plumaged males. Mimics the inconspicuous vocalizations of its host Orange-winged Pytilia. Breeding male is similar to Eastern Paradise-Whydah, but has a shorter and broader tail, and darker buff and rufous coloration on the nape and breast. Non-breeding male and female are very similar to Eastern, but have a paler bill and lack strong “comma” marks on the cheek. Also similar to female and non-breeding male indigobirds, but larger.
Identification
The breeding male is 31–36 cm (12–14 in) long, and the nonbreeding male and the female are 14–15 cm (5.5–5.9 in) long. Females have been measured to weigh approximately 19.5 g (0.69 oz). The breeding male has long tail feathers with rounded tips. It has a chestnut-orange patch on its nape. The nonbreeding male's underparts are buffy, and its upperparts are grey-brown, with streaks. There are black and white stripes on its head. The female is similar to the nonbreeding male. The immature bird resembles the female, but some of its feathers have buffy edges, and its patterns are less distinct.
Taxonomy
Chapin described the broad-tailed paradise whydah as Steganura aucupum obtusa from Luchenza in 1922. Previously, Vidua obtusa, V. interjecta, V. orientalis, V. paradisaea and V. togoensis were considered to be in the same species, and these five species are sometimes placed in the genus Steganura. The broad-tailed paradise whydah is a monotypic species.
- Scientific name
- Vidua obtusa
- Authority
- (Chapin, 1922)
- Order
- Passeriformes
- Family
- Viduidae
- Genus
- Vidua
Range and habitat
This whydah is found in Angola, Botswana, Burundi, Democratic Republic of the Congo, Kenya, Malawi, Mozambique, Namibia, Rwanda, South Africa, Tanzania, Uganda, Zambia, and Zimbabwe, with an estimated distribution size of 5,060,000 km2 (1,950,000 sq mi). Approximately half of the range overlaps with the range of the long-tailed paradise whydah. The broad-tailed paradise whydah's habitat is woodlands, including miombo and Baikiaea plurijuga woodland, and also acacia savannas.
- Migration
- Resident species
Behavior
Migration pattern: Resident species.
Conservation
Population trend: stable.
- Population trend
- stable
Photos
Distribution
Other Birds

Yellow-billed Blue-Magpie
Urocissa flavirostris
The southwestern counterpart of the Red-billed Blue-Magpie, this colorful long-tailed corvid also forages in noisy flocks. Similar in coloration to Red-billed, but Yellow-billed is paler blue overall, with a small white patch at the back of the crown instead of an extensive white stripe, and a bright yellow bill instead of a scarlet one. Primarily found in Himalayan hill forest, with disjunct populations in northwestern Myanmar and northern Vietnam.

Amazonian Antpitta
Myrmothera berlepschi
Lowland rainforest antpitta of secondary growth. Typical antpitta shape, with long legs, almost no tail, and a plump body. Light brown above, white with diffuse brown streaking below, and a tawny wash on the face and breast. Lighter and more orangey than the similar Thrush-like Antpitta, which prefers more mature forest habitat. Does not have a strong facial pattern like other lowland antpittas. Secretive and difficult to see; listen for its song, a series of 3-5 loud “coop” notes.

Variable Wheatear
Oenanthe picata
Well-named; black-and-white pattern of the males is striking but varies considerably. Brownish female is not as noticeably variable, but also can be considerably darker or lighter-colored. Note black-and-white tail in all plumages. Inhabits arid and barren foothills, plateaus, valleys, and mountains, where it forages from a perch and on the ground.
Start Your Bird Watching Journey
Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.