Amazonian Antpitta

Myrmothera berlepschi

Lowland rainforest antpitta of secondary growth. Typical antpitta shape, with long legs, almost no tail, and a plump body. Light brown above, white with diffuse brown streaking below, and a tawny wash on the face and breast. Lighter and more orangey than the similar Thrush-like Antpitta, which prefers more mature forest habitat. Does not have a strong facial pattern like other lowland antpittas. Secretive and difficult to see; listen for its song, a series of 3-5 loud “coop” notes.

Identification

The Amazonian antpitta (Myrmothera berlepschi) is a species of bird in the family Grallariidae. It is found in Bolivia, Brazil, and Peru.

Taxonomy

Genus: Myrmothera; Family: Grallariidae; Order: Passeriformes.

Scientific name
Myrmothera berlepschi
Authority
(Hellmayr, 1903)
Order
Passeriformes
Family
Grallariidae
Genus
Myrmothera

Range and habitat

Migration
Resident species

Behavior

Migration pattern: Resident species.

Conservation

Population trend: stable.

Population trend
stable

Photos

Distribution

Bird Calls

Other Birds

Yellow-billed Blue-Magpie

Yellow-billed Blue-Magpie

Urocissa flavirostris

The southwestern counterpart of the Red-billed Blue-Magpie, this colorful long-tailed corvid also forages in noisy flocks. Similar in coloration to Red-billed, but Yellow-billed is paler blue overall, with a small white patch at the back of the crown instead of an extensive white stripe, and a bright yellow bill instead of a scarlet one. Primarily found in Himalayan hill forest, with disjunct populations in northwestern Myanmar and northern Vietnam.

Broad-tailed Paradise-Whydah

Broad-tailed Paradise-Whydah

Vidua obtusa

Lays its eggs in the nests of Orange-winged Pytilia. The distinctive breeding male has a long, broad tail. Non-breeding males and females are nondescript sparrow-like birds with striped heads and pale underparts. Found in broadleaf woodland, mainly miombo. Most records are of the conspicuous and easily identified breeding-plumaged males. Mimics the inconspicuous vocalizations of its host Orange-winged Pytilia. Breeding male is similar to Eastern Paradise-Whydah, but has a shorter and broader tail, and darker buff and rufous coloration on the nape and breast. Non-breeding male and female are very similar to Eastern, but have a paler bill and lack strong “comma” marks on the cheek. Also similar to female and non-breeding male indigobirds, but larger.

Variable Wheatear

Variable Wheatear

Oenanthe picata

Well-named; black-and-white pattern of the males is striking but varies considerably. Brownish female is not as noticeably variable, but also can be considerably darker or lighter-colored. Note black-and-white tail in all plumages. Inhabits arid and barren foothills, plateaus, valleys, and mountains, where it forages from a perch and on the ground.

Start Your Bird Watching Journey

Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.