Tufted Tit-Tyrant
Anairetes parulus
Active little bird found in wide variety of scrubby, brushy, and lightly wooded habitats from lowlands to the high Andes. Often in pairs, hopping in bushes and brush with tail often held cocked; can be difficult to see well as it constantly flits about. Best identified by small size, recurved “devil horn” crest, and staring pale eyes; breast streaking finer and less striking than on Yellow-billed Tit-Tyrant, which has limited range overlap with Tufted Tit-Tyrant.
Identification
The tufted tit-tyrant is a small bird, averaging 9.5 to 11 centimeters (3.7 to 4.3 in) in length and weighing about 6 grams (0.21 oz). Its long, recurved crest is typically conspicuous and is often parted, giving the impression that the bird has two crests. The crest's feathers are black and emerge from the center of the bird's black crown, although occasionally there is a small patch of white hidden by the crest. The head is black overall with a white supraloral and postocular stripe. The bird's iris is creamy white to pale yellow and the bill is black. This tit-tyrant's back is a dull, grayish brown, and the wings and tail are a duskier shade of this color. The wings also feature two narrow white wingbars, while the outer tail feathers are white. The throat and breast are white and covered in dark gray to black streaks, which thin out further down the breast and along the sides. The belly is a pale yellow which fades as the plumage becomes more worn, while the bird's legs are black. Males and females are similar in appearance, although females are typically smaller and may have smaller crests. Juvenile tufted tit-tyrants are duller in coloration and have a shorter crest; the juvenile's wingbars are also buffy and there is no hidden white spot on the crown.<p>There are few variations in plumage between the three subspecies. Anairetes parulus aequatorialis tends to be browner than the nominate subspecies in its upperparts, with broader and more extensive breast streaks and broader and more distinct white wingbars. A. p. patagonicus has more variation from the nominate subspecies as it is paler gray overall, particularly on the crown, and the wingbars and breast streaks are broader and more distinct. A. p. patagonicus's underbelly is also a paler yellow to white.<p>This flycatcher has a loud, high-pitched song. It is also known to give a fast chuit-chuit-chuit-chuit-chuit-chidi-didi song, and occasionally single notes of chuit are made in a slow series of calls. When foraging in pairs, tufted tit-tyrants have been observed using a perr-reet call to stay in contact with each other. The species' contact call has been described as a pluit-pluit. The tufted tit-tyrant is also known to give a long, weak trill.
Taxonomy
German explorer Heinrich von Kittlitz described the tufted tit-tyrant in 1830. The tufted tit-tyrant's genus, Anairetes, is in the tyrant flycatcher family Tyrannidae and is believed to be most closely related to the tyrannulet genera Mecocerculus and Serpophaga; however, there is no definitive evidence supporting this claim. The tufted tit-tyrant was described as Muscicapa parulus by Heinrich von Kittlitz in 1830 from a specimen collected near Valparaíso, Chile. It was later moved from the genus Muscicapa, which today solely contains Old World flycatchers, to Anairetes; however, this genus was too similar to the pre-existing genus Anaeretes, so Harry Church Oberholser erected the genus Spitzitornis for it and the other tit-tyrants. However, Spitzitornis was eventually abolished and the tit-tyrants were returned to Anairetes. The tufted tit-tyrant is believed to form a superspecies with the Juan Fernández tit-tyrant. Members of the genus Anairetes are commonly known as tit-tyrants because their active foraging behavior and crests are reminiscent of the true tits in the family Paridae, while the genus itself is part of the tyrant flycatcher family. The tufted tit-tyrant is known in Spanish as the Cachudito, which means "little longhorn" in reference to the bird's crest.<p>The tufted tit-tyrant has three described subspecies. Anairetes parulus aequatorialis is the northernmost subspecies and is found in the Andes from southern Colombia to western Bolivia and northern Argentina. It was described by Hans von Berlepsch and Władysław Taczanowski in 1884. The nominate subspecies, A. p. parulus, is found in western Chile and in southwest Argentina south to Tierra del Fuego and was described by Kittlitz in 1830. The third subspecies, A. p. patagonicus, is found in western Argentina and was described by Austrian ornithologist Carl Eduard Hellmayr in 1920.
- Scientific name
- Anairetes parulus
- Authority
- (Kittlitz, 1830)
- Order
- Passeriformes
- Family
- Tyrannidae
- Genus
- Anairetes
Range and habitat
The tufted tit-tyrant has been recorded in Colombia, Ecuador, Peru, Bolivia, Argentina, and Chile. It is mostly restricted to the Andes mountains throughout the northern portions of its range, while in the south its range broadens to include the coast. It has also been recorded as a vagrant in the Falkland Islands. It is the most abundant and widely distributed of the tit-tyrant species.<p>Its preferred habitat is upper montane forests and shrublands. Despite this preference, it is a habitat generalist and is also found in elfin forest, the edges of cloud forests, Polylepis woodland, brushy forests with Chusquea bamboo, disturbed humid scrub, temperate forests, and dry thorn scrub. It seems to move back into fire-stricken areas at a normal rate for páramo birds, neither colonizing recently burned areas nor waiting for the area to completely recover. This tit-tyrant is most frequently found between 1,800 and 3,500 meters (5,900 and 11,500 ft), though it can be found at sea level in Chile and up to 4,200 meters (13,800 ft) in the Andes.
- Migration
- Complete migrants
Behavior
Migration pattern: Complete migrants.
Conservation
Population trend: stable.
- Population trend
- stable
Photos
Distribution
Bird Calls
Other Birds

Yellow-billed Blue-Magpie
Urocissa flavirostris
The southwestern counterpart of the Red-billed Blue-Magpie, this colorful long-tailed corvid also forages in noisy flocks. Similar in coloration to Red-billed, but Yellow-billed is paler blue overall, with a small white patch at the back of the crown instead of an extensive white stripe, and a bright yellow bill instead of a scarlet one. Primarily found in Himalayan hill forest, with disjunct populations in northwestern Myanmar and northern Vietnam.

Broad-tailed Paradise-Whydah
Vidua obtusa
Lays its eggs in the nests of Orange-winged Pytilia. The distinctive breeding male has a long, broad tail. Non-breeding males and females are nondescript sparrow-like birds with striped heads and pale underparts. Found in broadleaf woodland, mainly miombo. Most records are of the conspicuous and easily identified breeding-plumaged males. Mimics the inconspicuous vocalizations of its host Orange-winged Pytilia. Breeding male is similar to Eastern Paradise-Whydah, but has a shorter and broader tail, and darker buff and rufous coloration on the nape and breast. Non-breeding male and female are very similar to Eastern, but have a paler bill and lack strong “comma” marks on the cheek. Also similar to female and non-breeding male indigobirds, but larger.

Amazonian Antpitta
Myrmothera berlepschi
Lowland rainforest antpitta of secondary growth. Typical antpitta shape, with long legs, almost no tail, and a plump body. Light brown above, white with diffuse brown streaking below, and a tawny wash on the face and breast. Lighter and more orangey than the similar Thrush-like Antpitta, which prefers more mature forest habitat. Does not have a strong facial pattern like other lowland antpittas. Secretive and difficult to see; listen for its song, a series of 3-5 loud “coop” notes.
Start Your Bird Watching Journey
Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.