Fork-tailed Flycatcher
Tyrannus savana
Striking and conspicuous large flycatcher of savannas, grasslands, and other open country with scattered bushes and trees. All ages have black head and pale gray back, no pink in plumage as in the similar migrant Scissor-tailed Flycatcher. Adult tail is very long with lyre-shaped ribbons; juvenile has shorter tail but still looks distinctive. Perches on fences, low bushes, and even on the ground; at times in small flocks. Flight strong and direct, with tail sweeping behind. Some populations in South America are highly migratory, occasionally turning up far outside their normal range.
Identification
The fork-tailed flycatcher is white below, gray above, and has a black cap. Males sometimes show a yellow crown stripe. Males also have an extremely long, forked tail, of even greater length than that of the related scissor-tailed flycatcher. Females have a somewhat shorter tail, and it is significantly shorter in juveniles. Males are 37–41 cm (15–16 in) in length; females, 28–30 cm (11–12 in), including tail. They weigh only 28–32 g (0.99–1.13 oz), much less than closely related kingbirds, which are half the total length of this species. The tail in adult males is two to three times longer than the length of the bird from the bill to the base of the tail. Generally, males and females of the species look quite similar, but can be distinguished by the longer tail in males.<p>The nominate subspecies T. s. savana has a darker grey back compared to T. s. monachus and T. s. sanctaemartae, which have notable light backs that contrast greatly with their black heads. Discrete notches on the primary feathers are also quite handy in identifying subspecies.<p>Most fork-tailed flycatchers are migratory, but some stay year-round, especially in southern Mexico. Migratory fork-tailed flycatchers tend to have more pointed wings than nonmigratory flycatchers.<p>Fork-tailed flycatchers produce both vocal and nonvocal sounds. In general, they have a dry, buzzy call, and a weak "tic-note" while in flight.<p>Their wings have been observed to make a distinct whistling note while flying overhead. In fact, research has been conducted involving distinct differences in the pitch of whistling noises by different subspecies of T. savana. This recent research has pointed towards a hypothesis that fork-tailed flycatchers are splitting into two distinct species, as the nonmigratory birds have a much-lower-pitched whistling note than the migrators. This becomes another observed difference amongst others (e.g. wing shape) pointing to the two-species conclusion.<p>During mating displays, the males' wings may also make dry, crackling sounds; further research has investigated the use of these wing noises in potentially startling predators or would-be nest parasites (e.g. shiny cowbird).
Taxonomy
The fork-tailed flycatcher was described in 1760 by Mathurin Jacques Brisson under the French name "le tyran à queue fourchue" (lit. 'the fork-tailed tyrant') and then again in 1780 by Georges-Louis Buffon under the name "le savana" (because it lived in savannahs), but it was not until 1802 that François Marie Daudin coined the binomial name Tyrannus savana. The type locality is Suriname.<p>Four subspecies are recognised:
- Scientific name
- Tyrannus savana
- Authority
- Daudin, 1802
- Order
- Passeriformes
- Family
- Tyrannidae
- Genus
- Tyrannus
Range and habitat
Fork-tailed flycatchers are usually found below 1000 m elevation where they occur in a wide variety of habitats including pastures, riparian forests, forest edges, mangroves, and open residential areas with scattered trees. During migration, however, T. savana may be found in an even broader range of habitats.<p>Its breeding range is from central Mexico to central Argentina. In most of this range, it is usually found year-round, but in the southern parts of its range, it retreats northward for the winter.<p>During migration, fork-tailed flycatchers are quite gregarious, nesting in flocks of up to 10,000 individuals. This species is known to wander widely. It is spotted almost annually in the eastern United States seaboard and Canada, normally around fall (September–November).<p>During migration, fork-tailed flycatchers have been observed flying accompanied by relative species such as eastern kingbirds and aggressively chasing off predators.<p>The nominate subspecies, T. s. savana, is found in central and southern Brazil, Bolivia, Paraguay, Uruguay, and Argentina (south to the Río Negro), and overwinters in Amazonia, a large portion of northern South America (i.e., within the Orinoco River Basin), and Trinidad and Tobago, occasionally appearing in the West Indies.
- Migration
- Complete migrants
Behavior
Migration pattern: Complete migrants.
Conservation
Population trend: stable.
- Population trend
- stable
Photos
Distribution
Bird Calls
Other Birds

Yellow-billed Blue-Magpie
Urocissa flavirostris
The southwestern counterpart of the Red-billed Blue-Magpie, this colorful long-tailed corvid also forages in noisy flocks. Similar in coloration to Red-billed, but Yellow-billed is paler blue overall, with a small white patch at the back of the crown instead of an extensive white stripe, and a bright yellow bill instead of a scarlet one. Primarily found in Himalayan hill forest, with disjunct populations in northwestern Myanmar and northern Vietnam.

Broad-tailed Paradise-Whydah
Vidua obtusa
Lays its eggs in the nests of Orange-winged Pytilia. The distinctive breeding male has a long, broad tail. Non-breeding males and females are nondescript sparrow-like birds with striped heads and pale underparts. Found in broadleaf woodland, mainly miombo. Most records are of the conspicuous and easily identified breeding-plumaged males. Mimics the inconspicuous vocalizations of its host Orange-winged Pytilia. Breeding male is similar to Eastern Paradise-Whydah, but has a shorter and broader tail, and darker buff and rufous coloration on the nape and breast. Non-breeding male and female are very similar to Eastern, but have a paler bill and lack strong “comma” marks on the cheek. Also similar to female and non-breeding male indigobirds, but larger.

Amazonian Antpitta
Myrmothera berlepschi
Lowland rainforest antpitta of secondary growth. Typical antpitta shape, with long legs, almost no tail, and a plump body. Light brown above, white with diffuse brown streaking below, and a tawny wash on the face and breast. Lighter and more orangey than the similar Thrush-like Antpitta, which prefers more mature forest habitat. Does not have a strong facial pattern like other lowland antpittas. Secretive and difficult to see; listen for its song, a series of 3-5 loud “coop” notes.
Start Your Bird Watching Journey
Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.