Olive-sided Flycatcher
Contopus cooperi
Stocky flycatcher that almost always perches conspicuously on a high bare perch with an upright posture. From the front, look for dark sides creating a vest, with a bright white stripe from throat to belly. White patches on the sides of rump are sometimes visible from behind. Most similar to pewees but larger and larger-billed, with more contrasting vest. Feeds on insects. Breeds in clearings and bogs in boreal or mountainous forests, but can be found in migration in open habitats with a mixture of woods and clearings. Distinctive whistled song is often likened to "quick, three beers;" also listen for "pip" call notes.
Identification
Olive-sided flycatchers are migratory songbirds which are relatively small. It is qualified as small to medium-sized birds and are estimated to be smaller than American robins, but bigger than sparrows. The olive-sided flycatcher can be identified by its olive-grey or grey-brownish plumage above and with a white mid-breast section and throat. The olive tones on its back and wings are seen mainly in optimal light and when the feathers are freshly moulted. The sides of the breast area are grey and make the bird look like it is wearing a vest (see Fig. 2). It has a relatively long bill and long wings for its size. Sometimes, some of its head feathers can be raised which make it look like it has a small crest. The species does not exhibit sexual dimorphism, which means that male and female look similar. Olive-sided flycatchers perch in upright positions on top of dead branches or trees.<p>Olive-sided flycatchers can be confused with other birds in the genus Contopus like the Greater Pewee, Western Wood-Pewee, Eastern Wood-Pewee, and the Eastern Phoebe. They can be distinguished these species by observing the following differences: the plain grey breasts of the greater pewee (as opposed to the vest-like chest of the olive-sided flycatcher), they are twice the weight of the western and eastern wood pewees, and the eastern phoebe has more white underparts than the olive-sided flycatcher.
Taxonomy
Olive-sided flycatchers (Contopus cooperi) are part of the class Aves in the order Passeriformes, meaning they are passerines which are known as perching or song birds. They are part of the family Tyrannidae because they are Tyrant flycatchers found in America and they belong to the genus Contopus which is the Pewee taxon. Pewees are known as being insect eaters who catch their prey generally in flight.<p>The species has often been considered to be monotypic; the Clements Checklist and AOS Checklist of North American Birds currently do not recognize any subspecies. However, the disjunct populations that breeds in southern California and Baja California is sometimes recognized as a distinct subspecies, C. cooperi majorinus. This subspecies is a short-distance migrant and has longer wings and tail feathers than birds from elsewhere.
- Scientific name
- Contopus cooperi
- Authority
- (Nuttall, 1831)
- Order
- Passeriformes
- Family
- Tyrannidae
- Genus
- Contopus
Range and habitat
The olive-sided flycatcher is distributed throughout North and South America. Its breeding habitat ranges from California to New Mexico, all the way up to central Alaska, then across Canada (except for most of the Northwest Territories and Nunavut) and through a portion of northeastern US. Its non-breeding habitat is mainly in the northern part of South America and a small area in Central America.<p>Their breeding habitat is mainly in open areas or edges of boreal, coniferous forests or temperate western forests, in areas up to 10,000 feet in elevation (e.g., in the Rockies), and always near water. They can also nest in cities or on farms. In their non-breeding habitat, olive-sided flycatchers use similar habitats as their breeding habitats such as open areas and forest edges, but do not need water proximity as much as in their breeding habitat. They are also associated to habitats with very tall trees. Two forest habitats used by olive-sided flycatchers in the winter are tropical montane and tropical lowland evergreen forests.
- Breeding range
- NA : w Alaska to sw USA, nw Mexico, ec USA and se Canada
- Non-breeding range
- n, c SA
- Migration
- Complete migrants
Behavior
Migration pattern: Complete migrants.
Conservation
Population trend: declining.
- Population trend
- declining
Photos
Distribution
Bird Calls
Other Birds

Yellow-billed Blue-Magpie
Urocissa flavirostris
The southwestern counterpart of the Red-billed Blue-Magpie, this colorful long-tailed corvid also forages in noisy flocks. Similar in coloration to Red-billed, but Yellow-billed is paler blue overall, with a small white patch at the back of the crown instead of an extensive white stripe, and a bright yellow bill instead of a scarlet one. Primarily found in Himalayan hill forest, with disjunct populations in northwestern Myanmar and northern Vietnam.

Broad-tailed Paradise-Whydah
Vidua obtusa
Lays its eggs in the nests of Orange-winged Pytilia. The distinctive breeding male has a long, broad tail. Non-breeding males and females are nondescript sparrow-like birds with striped heads and pale underparts. Found in broadleaf woodland, mainly miombo. Most records are of the conspicuous and easily identified breeding-plumaged males. Mimics the inconspicuous vocalizations of its host Orange-winged Pytilia. Breeding male is similar to Eastern Paradise-Whydah, but has a shorter and broader tail, and darker buff and rufous coloration on the nape and breast. Non-breeding male and female are very similar to Eastern, but have a paler bill and lack strong “comma” marks on the cheek. Also similar to female and non-breeding male indigobirds, but larger.

Amazonian Antpitta
Myrmothera berlepschi
Lowland rainforest antpitta of secondary growth. Typical antpitta shape, with long legs, almost no tail, and a plump body. Light brown above, white with diffuse brown streaking below, and a tawny wash on the face and breast. Lighter and more orangey than the similar Thrush-like Antpitta, which prefers more mature forest habitat. Does not have a strong facial pattern like other lowland antpittas. Secretive and difficult to see; listen for its song, a series of 3-5 loud “coop” notes.
Start Your Bird Watching Journey
Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.