Eastern Wood-Pewee

Contopus virens

Drab grayish-brown flycatcher found in forested areas and edges. Nondescript overall with two pale wingbars; bill usually shows extensive orange on lower mandible. Note very long wings and larger size than Empidonax flycatchers. Typically seen on a high perch, occasionally sallying out to snatch an insect. Essentially identical to Western Wood-Pewee; averages paler overall with stronger upper wingbar, but reliably distinguished only by voice. Listen for clear whistled tones, especially the distinctive “PEE-a-weeEEE!” song.

Identification

The eastern wood pewee is 13.5–15 cm (5.3–5.9 in) in length and weighs around 14 g (0.49 oz). Wingspan ranges 9.1–10.2 in (23–26 cm). The sexes are alike. The adult is gray-olive on the upperparts with light underparts, washed with olive on the breast. Each wing has two pale wing bars, and the primary remiges are long, giving the wingtip a slim and very pointed appearance. The upper part of the bill is dark, the lower part is yellowish. The songs are basically a mournful whistled pee-a'wee given in a series, which gave this bird its name, and a "pe-wee" with a rising note at the end.<p>The western wood pewee (C. sordidulus) is essentially indistinguishable visually. But its range is parapatric to the west of the eastern wood pewee and its song—a descending tsee-tsee-tsee-peeer—is entirely different.<p>The eastern phoebe (Sayornis phoebe) is similar, particularly in the worn plumage after breeding. It always lacks clearly defined wingbars, however, and bobs its tail frequently. It has a shorter primary projection. The eastern phoebe is also present on the breeding grounds by March, while eastern wood pewees do not arrive until very late April and early May. The songs (fee-bee, fee-bee) and calls (chip) are quite different. The least flycatcher (Empidonax minimus) is quite similar to the eastern wood pewee in plumage, but has a bold eye ring and much shorter primary projection, appearing rather blunt-winged. It also has a shorter bill and is smaller overall. The songs (che-bec, che-bec) and calls (a sharp whit) are very different.

Taxonomy

In 1760, the French zoologist Mathurin Jacques Brisson included a description of the eastern wood pewee in his Ornithologie based on a specimen collected in the Carolinas. He used the French name Le gobe-mouche cendré de la Coroline and the Latin Muscicapa Carolinensis cinerea. Although Brisson coined Latin names, these do not conform to the binomial system and are not recognised by the International Commission on Zoological Nomenclature. When in 1766 the Swedish naturalist Carl Linnaeus updated his Systema Naturae for the twelfth edition, he added 240 species that had been previously described by Brisson. One of these was the eastern wood pewee. Linnaeus included a brief description, coined the binomial name Muscicapa virens and cited Brisson's work. The specific name virens is Latin for "green". This species is now placed in the genus Contopus that was introduced by the German ornithologist Jean Cabanis in 1855. The species is monotypic.

Scientific name
Contopus virens
Authority
(Linnaeus, 1766)
Order
Passeriformes
Family
Tyrannidae
Genus
Contopus

Range and habitat

Their breeding habitat is deciduous, mixed woods, or pine plantations in eastern North America. They migrate to Central America, the Caribbean, and in the Andes region of northern South America. They feed on insects and other arthropods. Wood pewees wait on a perch at a middle height in a tree and fly out to catch prey in flight, sometimes hovering to pick it from vegetation.<p>Eastern wood pewees arrive relatively late on breeding grounds (e.g., 18 May to 5 June in southern Ontario). They are rarely seen on their breeding grounds before the last days of April further south. They migrate south at a more usual time, leaving sometimes in late August but most often in September. Migration times have stayed the same in the last 100 years. They migrate quickly for most of the journey, dispersing and moving at a slower speed when approaching breeding or wintering range. For example, in the Cayman Islands which are offshore the winter quarters, the species is only rarely and briefly encountered, but passes through on its way north as early as mid-late February.

Breeding range
NA : sc, se Canada to sc, se USA
Non-breeding range
nw SA
Migration
Complete migrants

Behavior

Migration pattern: Complete migrants.

Conservation

Population trend: declining.

Population trend
declining

Photos

Distribution

Bird Calls

Other Birds

Yellow-billed Blue-Magpie

Yellow-billed Blue-Magpie

Urocissa flavirostris

The southwestern counterpart of the Red-billed Blue-Magpie, this colorful long-tailed corvid also forages in noisy flocks. Similar in coloration to Red-billed, but Yellow-billed is paler blue overall, with a small white patch at the back of the crown instead of an extensive white stripe, and a bright yellow bill instead of a scarlet one. Primarily found in Himalayan hill forest, with disjunct populations in northwestern Myanmar and northern Vietnam.

Broad-tailed Paradise-Whydah

Broad-tailed Paradise-Whydah

Vidua obtusa

Lays its eggs in the nests of Orange-winged Pytilia. The distinctive breeding male has a long, broad tail. Non-breeding males and females are nondescript sparrow-like birds with striped heads and pale underparts. Found in broadleaf woodland, mainly miombo. Most records are of the conspicuous and easily identified breeding-plumaged males. Mimics the inconspicuous vocalizations of its host Orange-winged Pytilia. Breeding male is similar to Eastern Paradise-Whydah, but has a shorter and broader tail, and darker buff and rufous coloration on the nape and breast. Non-breeding male and female are very similar to Eastern, but have a paler bill and lack strong “comma” marks on the cheek. Also similar to female and non-breeding male indigobirds, but larger.

Amazonian Antpitta

Amazonian Antpitta

Myrmothera berlepschi

Lowland rainforest antpitta of secondary growth. Typical antpitta shape, with long legs, almost no tail, and a plump body. Light brown above, white with diffuse brown streaking below, and a tawny wash on the face and breast. Lighter and more orangey than the similar Thrush-like Antpitta, which prefers more mature forest habitat. Does not have a strong facial pattern like other lowland antpittas. Secretive and difficult to see; listen for its song, a series of 3-5 loud “coop” notes.

Start Your Bird Watching Journey

Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.