Ash-throated Flycatcher

Myiarchus cinerascens

Fairly large flycatcher of arid habitats. Extremely similar to other Myiarchus flycatchers and most easily identified by voice: listen for low, rough calls and flat “pip.” Also note overall pale appearance, especially the whitish throat and very pale yellow belly. Compare with the nearly identical Nutting’s Flycatcher (especially in Mexico) and larger-billed Brown-crested Flycatcher. Fairly common but unobtrusive in brushy woodlands and thickets in dry regions of western U.S. and Mexico, as far south as Honduras.

Identification

The ash-throated flycatcher is a medium-sized tyrant flycatcher, measuring 7.5 to 8.6 in (19 to 22 cm) in length with a wingspan of 11.8 to 12.6 in (30 to 32 cm) and a mass of 0.7 to 1.3 oz (20 to 37 g). Overall, it is slim and long-tailed, with a slightly peaked crest on its relatively large head. The upperparts are olive brown, with a darker head and short crest. The breast is gray and the belly is a very pale yellow. The brown tail feathers and wings have rufous outer webs, and there are two dull wing bars. The sexes are similar.

Taxonomy

First described in 1851 by George Newbold Lawrence from a specimen collected in western Texas in the United States, the ash-throated flycatcher was initially given the scientific name Tyrannula cinerascens. The species was mistakenly described again in 1851 as Tyrannula mexicanus — an error that was corrected in 1859 when Philip Lutley Sclater analyzed the tyrant flycatchers known from Mexico and realized that both scientific names referred to the same species. During the same analysis, Slater moved the ash-throated flycatcher from the genus Tyrannula to its current genus, Myiarchus. In the past, the ash-throated flycatcher has sometimes been considered to be conspecific with Nutting's flycatcher, but there are morphological and vocal differences between the two. There is disagreement as to whether the two species hybridize.<p>The ash-throated flycatcher has two recognized subspecies:<p>The genus name Myiarchus is a compound word created from the Greek words muia (μυια), meaning "fly" and arkos (αρχος) meaning "ruler" or "chief". The species epithet cinerascens is a Latin word meaning "ashen".

Scientific name
Myiarchus cinerascens
Authority
(Lawrence, 1851)
Order
Passeriformes
Family
Tyrannidae
Genus
Myiarchus

Range and habitat

It breeds in desert scrub, riparian forest, brushy pastures and open woodland from the western United States to central Mexico. It is a short-distance migrant, retreating from most of the U.S. and northern and central Mexico, spending the winter from southern Mexico to Honduras. This bird is also prone to wander, with single birds often seen outside its normal breeding range as far away as the east coast of North America.

Breeding range
NA, MA : sw USA and n Mexico
Non-breeding range
MA
Migration
Complete migrants

Behavior

Migration pattern: Complete migrants.

Conservation

Population trend: rising.

Population trend
rising

Photos

Distribution

Bird Calls

Other Birds

Yellow-billed Blue-Magpie

Yellow-billed Blue-Magpie

Urocissa flavirostris

The southwestern counterpart of the Red-billed Blue-Magpie, this colorful long-tailed corvid also forages in noisy flocks. Similar in coloration to Red-billed, but Yellow-billed is paler blue overall, with a small white patch at the back of the crown instead of an extensive white stripe, and a bright yellow bill instead of a scarlet one. Primarily found in Himalayan hill forest, with disjunct populations in northwestern Myanmar and northern Vietnam.

Broad-tailed Paradise-Whydah

Broad-tailed Paradise-Whydah

Vidua obtusa

Lays its eggs in the nests of Orange-winged Pytilia. The distinctive breeding male has a long, broad tail. Non-breeding males and females are nondescript sparrow-like birds with striped heads and pale underparts. Found in broadleaf woodland, mainly miombo. Most records are of the conspicuous and easily identified breeding-plumaged males. Mimics the inconspicuous vocalizations of its host Orange-winged Pytilia. Breeding male is similar to Eastern Paradise-Whydah, but has a shorter and broader tail, and darker buff and rufous coloration on the nape and breast. Non-breeding male and female are very similar to Eastern, but have a paler bill and lack strong “comma” marks on the cheek. Also similar to female and non-breeding male indigobirds, but larger.

Amazonian Antpitta

Amazonian Antpitta

Myrmothera berlepschi

Lowland rainforest antpitta of secondary growth. Typical antpitta shape, with long legs, almost no tail, and a plump body. Light brown above, white with diffuse brown streaking below, and a tawny wash on the face and breast. Lighter and more orangey than the similar Thrush-like Antpitta, which prefers more mature forest habitat. Does not have a strong facial pattern like other lowland antpittas. Secretive and difficult to see; listen for its song, a series of 3-5 loud “coop” notes.

Start Your Bird Watching Journey

Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.