Gray-cheeked Thrush

Catharus minimus

Ethereal song rings through breeding grounds in northern spruce forest; found in thickets and forest understory during migration, when it tends to be shy and hard to find. To distinguish from other Catharus thrushes, note very faint eyering and plain gray face. Small bill with yellow base. Grayer face than Swainson's Thrush and lacks buffy eyering. Nearly identical to Bicknell's Thrush, which shows slight reddish wash to plumage. Song is a stuttering series of descending phrases with a notably wiry tone. Call a high-pitched, piercing "pzeeer."

Identification

The gray-cheeked thrush is slightly larger than other Catharus thrushes, about 16 to 17 cm (6.7 in) in height and weighing between 26 and 30g. Wingspan ranges from 12.6-13.4 in (32-34 cm). The bird can be identified by its grayish face, partial pale eyering, drab gray-brown upperside and extensively dusky flanks. The area between the eye and the beak is grayish as well, but the area running from the beak to above the eye is grayish white. The gray-cheeked thrush is nearly identical to the Bicknell's Thrush.<p>There are two subspecies: the northern gray-cheeked thrush (Catharus minimus alicia), and the nominate subspecies, the Newfoundland gray-cheeked thrush (C. m. minimus). C. m. minimus can be distinguished by its overall browner coloration and buffer wash to the breast compared to C. m. alicia. C. m. minimus also has an extensive brighter yellow area at the base of the lower part of the beak. C. m. alicia has a grayish olive upperpart (whereas C. m. minimus has a brownish olive upperpart) and flanks, a lightly washed cream breast and duller lower part of the beak.

Taxonomy

In addition to being almost identical physically, the gray-cheeked thrush is sister species to the Bicknell's thrush (Catharus bicknelli). The divergence of the two species is very recent since only little genetic divergence separate them. Dr. Henri Ouellet was the first to propose the separation between the Bicknell's and the gray-cheeked thrush in 1996.

Scientific name
Catharus minimus
Authority
(Lafresnaye, 1848)
Order
Passeriformes
Family
Turdidae
Genus
Catharus

Range and habitat

The gray-cheeked thrush is a long-distance migrant species with a migration on average of 300 km. They are believed to spend their winter in the Amazon basin and will cross the Caribbean Sea and Gulf of Mexico during their spring migration.<p>They are present in their breeding ground from May to August. They breeding range includes the northern boreal forests from Newfoundland to Alaska in North America and across the Bering Sea to Eastern Siberia associated with dense conifer and broadleaf shrub thickets. C. minimus remains uncommon to rare in most regions of North America but can be spotted in any wooded habitat. The breeding range extends north of the treeline into low Arctic willow and alder beds. Grey-cheeked thrushes prefer low coniferous woods, including young regenerating forests, open canopy old growth forests having a dense growth of shrubs and small conifers in the understory, and dense, stunted spruce and fir on windblown sites and near the tree line.<p>The subspecies of C. minimus are also separated by their different breeding ranges: C. m. alicia breeds from Labrador west to Siberia, and C. m. minimus breeds on the island of Newfoundland and possibly adjacent portions of southern coastal Labrador.

Breeding range
PAL, NA : ne Siberia and n North America
Non-breeding range
MA, SA
Migration
Complete migrants

Behavior

Migration pattern: Complete migrants.

Conservation

Population trend: declining.

Population trend
declining

Photos

Distribution

Bird Calls

Other Birds

Yellow-billed Blue-Magpie

Yellow-billed Blue-Magpie

Urocissa flavirostris

The southwestern counterpart of the Red-billed Blue-Magpie, this colorful long-tailed corvid also forages in noisy flocks. Similar in coloration to Red-billed, but Yellow-billed is paler blue overall, with a small white patch at the back of the crown instead of an extensive white stripe, and a bright yellow bill instead of a scarlet one. Primarily found in Himalayan hill forest, with disjunct populations in northwestern Myanmar and northern Vietnam.

Broad-tailed Paradise-Whydah

Broad-tailed Paradise-Whydah

Vidua obtusa

Lays its eggs in the nests of Orange-winged Pytilia. The distinctive breeding male has a long, broad tail. Non-breeding males and females are nondescript sparrow-like birds with striped heads and pale underparts. Found in broadleaf woodland, mainly miombo. Most records are of the conspicuous and easily identified breeding-plumaged males. Mimics the inconspicuous vocalizations of its host Orange-winged Pytilia. Breeding male is similar to Eastern Paradise-Whydah, but has a shorter and broader tail, and darker buff and rufous coloration on the nape and breast. Non-breeding male and female are very similar to Eastern, but have a paler bill and lack strong “comma” marks on the cheek. Also similar to female and non-breeding male indigobirds, but larger.

Amazonian Antpitta

Amazonian Antpitta

Myrmothera berlepschi

Lowland rainforest antpitta of secondary growth. Typical antpitta shape, with long legs, almost no tail, and a plump body. Light brown above, white with diffuse brown streaking below, and a tawny wash on the face and breast. Lighter and more orangey than the similar Thrush-like Antpitta, which prefers more mature forest habitat. Does not have a strong facial pattern like other lowland antpittas. Secretive and difficult to see; listen for its song, a series of 3-5 loud “coop” notes.

Start Your Bird Watching Journey

Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.