Song Thrush
Turdus philomelos
Plumage brown above and whitish below with droplet-shaped dark spots; breast has rich buffy wash in fresh plumage (mainly autumn–winter). Appreciably smaller, darker overall, and more compact than Mistle Thrush. An inhabitant of wooded habitats, including parks, gardens, and farmland with hedges and taller trees; often feeds on lawns and grassy verges, but usually near cover. Strident song, often heard in suburban neighborhoods, is more prolonged than that of Eurasian Blackbird, and frequently repeats phrases 2-4 times. A native of Eurasia, introduced to southeastern Australia, New Zealand, and a few surrounding islands.
Identification
The song thrush (as represented by the nominate subspecies T. p. philomelos) is .mw-parser-output .frac{white-space:nowrap}.mw-parser-output .frac .num,.mw-parser-output .frac .den{font-size:80%;line-height:0;vertical-align:super}.mw-parser-output .frac .den{vertical-align:sub}.mw-parser-output .sr-only{border:0;clip:rect(0,0,0,0);clip-path:polygon(0px 0px,0px 0px,0px 0px);height:1px;margin:-1px;overflow:hidden;padding:0;position:absolute;width:1px}20 to 23.5 centimetres (7+3⁄4 to 9+1⁄4 inches) in length and weighs 50 to 107 grams (1+3⁄4 to 3+3⁄4 ounces). The sexes are similar, with plain brown backs and neatly black-spotted cream or yellow-buff underparts, becoming paler on the belly. The underwing is warm yellow, the bill is yellowish and the legs and feet are pink. The upperparts of this species become colder in tone from west to east across the breeding range from Sweden to Siberia. The juvenile resembles the adult, but has buff or orange streaks on the back and wing coverts.<p>The most similar European thrush species is the redwing (T. iliacus), but that bird has a strong white supercilium, red flanks, and shows a red underwing in flight. The mistle thrush (T. viscivorus) is much larger and has white tail corners, and the Chinese thrush (T. mupinensis), although much more similar in plumage, has black face markings and does not overlap in range.<p>The song thrush has a short, sharp tsip call, replaced on migration by a thin high seep, similar to the redwing's call but shorter. The alarm call is a chook-chook becoming shorter and more strident with increasing danger. The male's song, given from trees, rooftops or other elevated perches, is a loud clear run of musical phrases, repeated two to four times, filip filip filip codidio codidio quitquiquit tittit tittit tereret tereret tereret, and interspersed with grating notes and mimicry. It is given mainly from February to June by the Outer Hebridean race, but from November to July by the more widespread subspecies. For its weight, this species has one of the loudest bird calls.<p>An individual male may have a repertoire of more than 100 phrases, many copied from its parents and neighbouring birds. Mimicry may include the imitation of man-made items like telephones, and the song thrush will also repeat the calls of captive birds, including exotics such as the white-faced whistling duck.
Taxonomy
The song thrush was described by German ornithologist Christian Ludwig Brehm in 1831, and still bears its original scientific name, Turdus philomelos. The generic name, Turdus, is the Latin for thrush, and the specific epithet refers to a character in Greek mythology, Philomela, who had her tongue cut out, but was changed into a singing bird. Her name is derived from the Ancient Greek Φιλο philo- (loving), and μέλος melos (song). The dialect names throstle and mavis both mean thrush, being related to the German drossel and French mauvis respectively. Throstle dates back to at least the fourteenth century and was used by Chaucer in the Parliament of Fowls. Mavis is derived via Middle English mavys and Old French mauvis from Middle Breton milhuyt meaning "thrush." Mavis (Μαβής) can also mean "purple" in Greek.<p>A molecular study indicated that the song thrush's closest relatives are the similarly plumaged mistle thrush (T. viscivorus) and Chinese thrush (T. mupinensis); these three species are early offshoots from the Eurasian lineage of Turdus thrushes after they spread north from Africa. They are less closely related to other European thrush species such as the blackbird (T. merula) which are descended from ancestors that had colonised the Canary islands from Africa and subsequently reached Europe from there.<p>The song thrush has three subspecies, with the nominate subspecies, T. p. philomelos, covering the majority of the species' range. T. p. hebridensis, described by British ornithologist William Eagle Clarke in 1913, is a mainly sedentary (non-migratory) form found in the Outer Hebrides and Isle of Skye in Scotland. It is the darkest subspecies, with a dark brown back, greyish rump, pale buff background colour to the underparts and grey-tinged flanks.<p>T. p. clarkei, described by German zoologist Ernst Hartert in 1909, and named for William Eagle Clarke, breeds in the rest of Great Britain and Ireland and on mainland Europe in France, Belgium, the Netherlands and possibly somewhat further east. It has brown upperparts which are warmer in tone than those of the nominate form, an olive-tinged rump and rich yellow background colour to the underparts. It is a partial migrant with some birds wintering in southern France and Iberia. This form intergrades with the nominate subspecies in central Europe, and with T. p. hebridensis in the Inner Hebrides and western Scotland, and in these areas birds show intermediate characteristics. Additional subspecies, such as T. p. nataliae of Siberia, proposed by the Russian Sergei Buturlin in 1929, are not widely accepted.
- Scientific name
- Turdus philomelos
- Authority
- Brehm, CL, 1831
- Order
- Passeriformes
- Family
- Turdidae
- Genus
- Turdus
Range and habitat
The song thrush breeds in most of Europe (although not in the greater part of Iberia, lowland Italy or southern Greece), and across Ukraine and Russia almost to Lake Baikal. It reaches to 75°N in Norway, but only to about 60°N in Siberia. Birds from Scandinavia, Eastern Europe and Russia winter around the Mediterranean, North Africa and the Middle East, but only some of the birds in the milder west of the breeding range leave their breeding areas.<p>In Great Britain song thrushes are commonly found where there are trees and bushes. Such areas include parks, gardens, coniferous and deciduous woodland and hedgerows.<p>Birds of the nominate subspecies were introduced to New Zealand and Australia by acclimatisation societies between 1860 and 1880, apparently for purely sentimental reasons. In New Zealand, where it was introduced on both the main islands, the song thrush quickly established itself and spread to surrounding islands such as the Kermadecs, Chatham and Auckland Islands. Although it is common and widespread in New Zealand, in Australia only a small population survives around Melbourne. In New Zealand, there appears to be a limited detrimental effect on some invertebrates due to predation by introduced bird species, and the song thrush also damages commercial fruit crops in that country. As an introduced species it has no legal protection in New Zealand, and can be killed at any time.<p>The song thrush typically nests in forest with good undergrowth and nearby more open areas, and in western Europe also uses gardens and parks. It breeds up to the tree-line, reaching 2,200 metres (7,200 feet) in Switzerland. The island subspecies T. p. hebridensis breeds in more open country, including heathland, and in the east of the song thrush's Eurasian range, the nominate subspecies is restricted to the edge of the dense conifer forests.<p>In intensively farmed areas where agricultural practices appear to have made cropped land unsuitable, gardens are an important breeding habitat. In one English study, only 3.5% of territories were found in farmland, whereas gardens held 71.5% of the territories, despite that habitat making up only 2% of the total area. The remaining nests were in woodlands (1% of total area).<p>The winter habitat is similar to that used for breeding, except that high ground and other exposed localities are avoided; however, the island subspecies T. p. hebridensis will frequent the seashore in winter.
- Breeding range
- PAL : c, w
- Non-breeding range
- to n AF
- Migration
- Complete migrants
Behavior
Migration pattern: Complete migrants.
Conservation
Population trend: rising.
- Population trend
- rising
Photos
Distribution
Bird Calls
Other Birds

Yellow-billed Blue-Magpie
Urocissa flavirostris
The southwestern counterpart of the Red-billed Blue-Magpie, this colorful long-tailed corvid also forages in noisy flocks. Similar in coloration to Red-billed, but Yellow-billed is paler blue overall, with a small white patch at the back of the crown instead of an extensive white stripe, and a bright yellow bill instead of a scarlet one. Primarily found in Himalayan hill forest, with disjunct populations in northwestern Myanmar and northern Vietnam.

Broad-tailed Paradise-Whydah
Vidua obtusa
Lays its eggs in the nests of Orange-winged Pytilia. The distinctive breeding male has a long, broad tail. Non-breeding males and females are nondescript sparrow-like birds with striped heads and pale underparts. Found in broadleaf woodland, mainly miombo. Most records are of the conspicuous and easily identified breeding-plumaged males. Mimics the inconspicuous vocalizations of its host Orange-winged Pytilia. Breeding male is similar to Eastern Paradise-Whydah, but has a shorter and broader tail, and darker buff and rufous coloration on the nape and breast. Non-breeding male and female are very similar to Eastern, but have a paler bill and lack strong “comma” marks on the cheek. Also similar to female and non-breeding male indigobirds, but larger.

Amazonian Antpitta
Myrmothera berlepschi
Lowland rainforest antpitta of secondary growth. Typical antpitta shape, with long legs, almost no tail, and a plump body. Light brown above, white with diffuse brown streaking below, and a tawny wash on the face and breast. Lighter and more orangey than the similar Thrush-like Antpitta, which prefers more mature forest habitat. Does not have a strong facial pattern like other lowland antpittas. Secretive and difficult to see; listen for its song, a series of 3-5 loud “coop” notes.
Start Your Bird Watching Journey
Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.