Ring Ouzel

Turdus torquatus

Smart-looking dark thrush with a distinctive pale crescent on the chest; male’s is bright white, female’s is dingier. Adult blackish overall with frosty pale wing edgings. Immature in autumn–winter has a much duller collar. Bill is duller yellow than Eurasian Blackbird, with a dark top edge and tip. Rather shy, flying into cover or far away over slopes when disturbed. Breeds in open highland habitat, including moorland, alpine meadows, rocky mountain sides, and conifer stands. Migrants can turn up in fields and open farmland. Sometimes associated strongly with junipers, especially in non-breeding range. Song is pleasant but simple and repetitive; calls include a low “taktaktak” and a buzzy “zrrp, zrrp.”

Identification

The ring ouzel is 23–24 centimetres (9.1–9.4 in) in length and weighs 90–138 grams (3.2–4.9 oz). The plumage of the male of the nominate race is entirely black except for a conspicuous white crescent on the breast, narrow greyish scaling on the upperparts and belly and pale edges to the wing feathers. The bill is yellow and the legs are greyish brown. The female resembles the male but is browner and with a duller breast band. Juveniles are like the female, but with a faint or non-existent breast crescent.<p>The pale breast marking makes adults of this species unmistakeable; first-winter males also sometimes show a pale crescent. Other young ouzels can be confused with the common blackbird, but always show a paler wing panel than that species.<p>Males of T. t. alpestris have broader white scalloping (repeated small curves) on their underparts than T. t. torquatus, giving a distinctly scaly appearance below. The wing panel is also paler than in the nominate subspecies. Females are much as the nominate race, but with broad white fringes on the chin and throat. Males of T. t. amicorum have the largest and whitest breast band of the three subspecies, and the broader white edges and tips of the wing feathers form a distinctive whitish panel in the wing. Females have narrow white fringes on their underparts. Adult ring ouzels undergo a complete moult after breeding from late June to early September, before their autumn migration. Juveniles have a partial moult between July and September, replacing their head, body and wing covert feathers.<p>The male ring ouzel sings from a low perch or occasionally in flight. The song consists of a repetition of 2–4 plaintive fluty notes, tri-ríí, tri-ríí, ti-ríí with pauses between repeats. The call is a loud tac-tac-tac, becoming harsher if the bird is alarmed. The contact call is a soft cherrr in flight. Males sing most frequently at dawn and sunset.

Taxonomy

The ring ouzel was first described by Carl Linnaeus under its current scientific name in his 1758 10th edition of Systema Naturae. He noted earlier descriptions by Francis Willughby and Eleazar Albin, both of whom gave it the name Merula torquata.<p>There are about 85 species of medium to large thrushes in the genus Turdus. They are characterised by rounded heads, medium or longish pointed wings, and usually melodious songs.<p>A 2020 study of the genetics of Turdus suggested that the genus arose about 9.37 million years ago (Mya), expanding out of Africa around 7.2 Mya, and diverging into Palearctic and Oriental groups about 5.7 Mya. Further radiation from Africa to the Americas followed at about 5.3 Mya. Details of the study suggest that the ring ouzel, a member of the Eurasian group, may be more closely related to Naumann's and dusky thrushes than to the superficially more similar common blackbird.<p>The ring ouzel has three recognised subspecies: The northern ring ouzel, Turdus torquatus torquatus Linnaeus (1758) is the nominate subspecies (the subspecies that repeats the name of the species). It breeds across western and northern Europe from Ireland through Scandinavia to northwest Russia and winters in southern Europe and northwest Africa. The Alpine ring ouzel, T. t. alpestris Brehm, C L (1831) breeds in mountain ranges from Iberia through southern and central Europe to the Balkans, Greece and western Turkey, and also in North Africa. It winters in North Africa, southern Europe and southern Turkey. The Caucasian ring ouzel, T. t. amicorum Hartert E (1923) breeds in central and eastern Turkey east to Turkmenistan, and winters mainly in Iran and parts of Iraq. Analysis of mitochondrial DNA samples from across Europe suggests that this species had a much broader distribution after the Last Glacial Period that ended about 11,700 years ago than it does now.

Scientific name
Turdus torquatus
Authority
Linnaeus, 1758
Order
Passeriformes
Family
Turdidae
Genus
Turdus

Range and habitat

The ring ouzel breeds discontinuously across western and northern Europe from north-west Ireland through Scandinavia to northwest Russia, and in mountains across central southern Europe from the Pyrenees through the Alps, the Balkans, Greece and Turkey east to Turkmenistan. In 2014, breeding was recorded on the Timan Ridge, Arkhangelsk Oblast, about 300 kilometres (190 mi) further east than previously known breeding sites in north Russia.<p>The species is migratory, birds leaving the breeding areas in September and October. Birds of the nominate subspecies winter in southern Spain and northwest Africa. Central European populations of T. t. alpestris move to higher elevations initially before moving south or southwest through the Swiss Alps; some two weeks later migrants of the nominate form pass through the same area to winter in the south of the breeding range or around the Mediterranean. Eastern alpestris ouzels migrate through the Balkans and Turkey. T. t. amoricus moves south to Egypt and neighbouring areas. The return migration is mainly in March and April, the males arriving some days before the females. Northern breeders arrive later, and in the mountains, some birds may ascend in stages as the snow melts. Many birds stop off at traditional well-grazed grassland locations in both spring and autumn.<p>The ring ouzel is extinct in Latvia and occurs only on migration in Denmark. It is a passage migrant in Syria and a vagrant to Iceland, Jordan, the Arabian Peninsula, Sudan, Kazakhstan, Mauritania, Svalbard and Jan Mayen. In the Atlantic, it is a regular winter visitor to the Canary Islands but a rarity in the Azores and Madeira.<p>In middle latitudes, the ring ouzel is a bird of continental mountains, but in the north of its range, it is found in coastal uplands. It can cope with wind and rain but avoids ice and snow. Nominate T. t. torquatus is usually found on open moorland with a few stunted trees above 250 metres (820 ft), and reaching 1,200 metres (3,900 ft) in Scotland and northern Europe. In Switzerland, ring ouzels breed on rugged upland slopes with heather, conifers, beech or hairy alpenrose at 1,100–1,300 metres (3,600–4,300 ft), although in Turkey birds are found from sea level to 1,500 metres (4,900 ft). In Armenia and the Caucasus, it occupies similar steep habitat with conifer stands, rhododendron thickets, and juniper scrub and shrub, from sea level to 2,000–3,000 metres (6,600–9,800 ft).<p>In northwest Africa ring ouzels winter in juniper forest at 1,800–2,200 metres (5,900–7,200 ft), often near rivers or ponds. On migration, ouzels may occur on coastal grassland and steep hillsides with short, unsown wild grass and sparse scrub.

Breeding range
PAL : w, sw
Non-breeding range
n AF
Migration
Complete migrants

Behavior

Migration pattern: Complete migrants.

Conservation

Population trend: stable.

Population trend
stable

Photos

Distribution

Bird Calls

Other Birds

Yellow-billed Blue-Magpie

Yellow-billed Blue-Magpie

Urocissa flavirostris

The southwestern counterpart of the Red-billed Blue-Magpie, this colorful long-tailed corvid also forages in noisy flocks. Similar in coloration to Red-billed, but Yellow-billed is paler blue overall, with a small white patch at the back of the crown instead of an extensive white stripe, and a bright yellow bill instead of a scarlet one. Primarily found in Himalayan hill forest, with disjunct populations in northwestern Myanmar and northern Vietnam.

Broad-tailed Paradise-Whydah

Broad-tailed Paradise-Whydah

Vidua obtusa

Lays its eggs in the nests of Orange-winged Pytilia. The distinctive breeding male has a long, broad tail. Non-breeding males and females are nondescript sparrow-like birds with striped heads and pale underparts. Found in broadleaf woodland, mainly miombo. Most records are of the conspicuous and easily identified breeding-plumaged males. Mimics the inconspicuous vocalizations of its host Orange-winged Pytilia. Breeding male is similar to Eastern Paradise-Whydah, but has a shorter and broader tail, and darker buff and rufous coloration on the nape and breast. Non-breeding male and female are very similar to Eastern, but have a paler bill and lack strong “comma” marks on the cheek. Also similar to female and non-breeding male indigobirds, but larger.

Amazonian Antpitta

Amazonian Antpitta

Myrmothera berlepschi

Lowland rainforest antpitta of secondary growth. Typical antpitta shape, with long legs, almost no tail, and a plump body. Light brown above, white with diffuse brown streaking below, and a tawny wash on the face and breast. Lighter and more orangey than the similar Thrush-like Antpitta, which prefers more mature forest habitat. Does not have a strong facial pattern like other lowland antpittas. Secretive and difficult to see; listen for its song, a series of 3-5 loud “coop” notes.

Start Your Bird Watching Journey

Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.