Eurasian Blackbird
Turdus merula
Adult male distinctive: glossy black overall with bright yellow bill and eyering. Female dark brown overall; slightly paler throat and breast often have faint darker spots and streaks. Juvenile in summer brown overall with pale spots on back, spotted breast; first-year male duller black than adult, with duller yellowish bill. Can be found in wooded habitats, parks, gardens, and farmland with hedges; often feeds in fields and on lawns. Rich caroling song often heard in urban and suburban neighborhoods with trees and hedges. A native of Eurasia and North Africa, introduced to southeastern Australia, New Zealand, and a few surrounding islands.
Identification
The common blackbird of the nominate subspecies T. m. merula is 23.5–29 cm (9.3–11.4 in) in length, has a long tail, and weighs 80–125 g (2.8–4.4 oz). The adult male has glossy black plumage, blackish-brown legs, a yellow eye-ring and an orange-yellow bill. The bill darkens somewhat in winter. The adult female is sooty-brown with a dull yellowish-brownish bill, a brownish-white throat and some weak mottling on the breast. The juvenile is similar to the female, but has pale spots on the upperparts, and the very young juvenile also has a speckled breast. Young birds vary in the shade of brown, with darker birds presumably males. The first year male resembles the adult male, but has a dark bill and weaker eye ring, and its folded wing is brown, rather than black like the body plumage.
Taxonomy
The common blackbird was described by Carl Linnaeus in his landmark 1758 10th edition of Systema Naturae as Turdus merula (characterised as T. ater, rostro palpebrisque fulvis). The binomial name derives from two Latin words, turdus, "thrush", and merula, "blackbird", the latter giving rise to its French name, merle, and its Scots name, merl.<p>About 65 species of medium to large thrushes are in the genus Turdus, characterised by rounded heads, longish, pointed wings, and usually melodious songs. Although two European thrushes, the song thrush and mistle thrush, are early offshoots from the Eurasian lineage of Turdus thrushes after they spread north from Africa, the blackbird is descended from ancestors that had colonised the Canary Islands from Africa and subsequently reached Europe from there. It is close in evolutionary terms to the island thrush (T. poliocephalus) of Southeast Asia and islands in the southwest Pacific, which probably diverged from T. merula stock fairly recently.<p>It may not immediately be clear why the name "blackbird", first recorded in 1486, was applied to this species, but not to one of the various other common black English birds, such as the carrion crow, raven, rook, or jackdaw. However, in Old English, and in modern English up to about the 18th century, "bird" was used only for smaller or young birds, and larger ones such as crows were called "fowl". At that time, the blackbird was therefore the only widespread and conspicuous "black bird" in the British Isles. Until about the 17th century, another name for the species was ouzel, ousel or wosel (from Old English osle, cf. German Amsel). Another variant occurs in Act 3 of Shakespeare's A Midsummer Night's Dream, where Bottom refers to "The Woosell cocke, so blacke of hew, With Orenge-tawny bill". The ouzel usage survived later in poetry, and still occurs as the name of the closely related ring ouzel (Turdus torquatus), and in water ouzel, an alternative name for the unrelated but superficially similar white-throated dipper (Cinclus cinclus).<p>Five related Asian Turdus thrushes—the white-collared blackbird (T. albocinctus), the grey-winged blackbird (T. boulboul), the Indian blackbird (T. simillimus), the Tibetan blackbird (T. maximus), and the Chinese blackbird (T. mandarinus)—are also named blackbirds; the latter three species were formerly treated as conspecific with the common blackbird. In addition, the Somali thrush (T. (olivaceus) ludoviciae) is alternatively known as the Somali blackbird.<p>The icterid family of the New World is sometimes called the blackbird family because of some species' superficial resemblance to the common blackbird and other Old World thrushes, but they are not evolutionarily close, being related to the New World warblers and tanagers. The term is often limited to smaller species with mostly or entirely black plumage, at least in the breeding male, notably the cowbirds, the grackles, and for around 20 species with "blackbird" in the name, such as the red-winged blackbird and the melodious blackbird.<p>As would be expected for a widespread passerine bird species, several geographical subspecies are recognised. The treatment of subspecies in this article follows Clement et al. (2000).<p>The Central Asian subspecies, the relatively large intermedius, also differs in structure and voice, and may represent a distinct species. Alternatively, it has been suggested that it should be considered a subspecies of T. maximus, but it differs in structure, voice and the appearance of the eye-ring.<p>In Europe, the common blackbird can be confused with the paler-winged first-winter ring ouzel (Turdus torquatus) or the superficially similar common starling (Sturnus vulgaris). A number of similar Turdus thrushes exist far outside the range of the common blackbird, for example the South American Chiguanco thrush (Turdus chiguanco). The Indian blackbird (Turdus simillimus), the Tibetan blackbird (Turdus maximus), and the Chinese blackbird (Turdus mandarinus) were formerly treated as subspecies of the common blackbird.
- Scientific name
- Turdus merula
- Authority
- Linnaeus, 1758
- Order
- Passeriformes
- Family
- Turdidae
- Genus
- Turdus
Range and habitat
The common blackbird breeds in temperate Eurasia, North Africa, the Canary Islands, and South Asia. It has been introduced to Australia and New Zealand. Populations are sedentary in the south and west of the range, although northern birds migrate south as far as northern Africa and tropical Asia in winter. Urban males are more likely to overwinter in cooler climes than rural males, an adaptation made feasible by the warmer microclimate and relatively abundant food that allow the birds to establish territories and start reproducing earlier in the year. Recoveries of blackbirds ringed on the Isle of May show that these birds commonly migrate from southern Norway (or from as far north as Trondheim) to Scotland, and some onwards to Ireland. Scottish-ringed birds have also been recovered in England, Belgium, the Netherlands, Denmark, and Sweden. Female blackbirds in Scotland and the north of England migrate more (to Ireland) in winter than do the males<p>Common over most of its range in woodland, the common blackbird has a preference for deciduous trees with dense undergrowth. However, gardens provide the best breeding habitat with up to 7.3 pairs per hectare (nearly three pairs per acre), with woodland typically holding about a tenth of that density, and open and very built-up habitats even less. They are often replaced by the related ring ouzel in areas of higher altitude. The common blackbird also lives in parks, gardens and hedgerows.<p>The common blackbird occurs at elevations of up to 1,000 m (3,300 ft) in Europe, 2,300 m (7,500 ft) in North Africa, and at 900–1,820 m (2,950–5,970 ft) in peninsular India and Sri Lanka, but the large Himalayan subspecies range much higher, with T. m. maximus breeding at 3,200–4,800 m (10,500–15,700 ft) and remaining above 2,100 m (6,900 ft) even in winter.<p>This widespread species has occurred as a vagrant in many locations in Eurasia outside its normal range, but records from North America are normally considered to involve escapees, including, for example, the 1971 bird in Quebec. However, a 1994 record from Bonavista, Newfoundland, has been accepted as a genuine wild bird, and the species is therefore on the North American list.
- Migration
- Complete migrants
Behavior
Migration pattern: Complete migrants.
Conservation
Population trend: rising.
- Population trend
- rising
Photos
Distribution
Bird Calls
Other Birds

Yellow-billed Blue-Magpie
Urocissa flavirostris
The southwestern counterpart of the Red-billed Blue-Magpie, this colorful long-tailed corvid also forages in noisy flocks. Similar in coloration to Red-billed, but Yellow-billed is paler blue overall, with a small white patch at the back of the crown instead of an extensive white stripe, and a bright yellow bill instead of a scarlet one. Primarily found in Himalayan hill forest, with disjunct populations in northwestern Myanmar and northern Vietnam.

Broad-tailed Paradise-Whydah
Vidua obtusa
Lays its eggs in the nests of Orange-winged Pytilia. The distinctive breeding male has a long, broad tail. Non-breeding males and females are nondescript sparrow-like birds with striped heads and pale underparts. Found in broadleaf woodland, mainly miombo. Most records are of the conspicuous and easily identified breeding-plumaged males. Mimics the inconspicuous vocalizations of its host Orange-winged Pytilia. Breeding male is similar to Eastern Paradise-Whydah, but has a shorter and broader tail, and darker buff and rufous coloration on the nape and breast. Non-breeding male and female are very similar to Eastern, but have a paler bill and lack strong “comma” marks on the cheek. Also similar to female and non-breeding male indigobirds, but larger.

Amazonian Antpitta
Myrmothera berlepschi
Lowland rainforest antpitta of secondary growth. Typical antpitta shape, with long legs, almost no tail, and a plump body. Light brown above, white with diffuse brown streaking below, and a tawny wash on the face and breast. Lighter and more orangey than the similar Thrush-like Antpitta, which prefers more mature forest habitat. Does not have a strong facial pattern like other lowland antpittas. Secretive and difficult to see; listen for its song, a series of 3-5 loud “coop” notes.
Start Your Bird Watching Journey
Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.