Fulvous Whistling-Duck

Dendrocygna bicolor

Rich caramel-colored duck with long neck and legs. Look for blue-gray legs and bill and white stripes on sides. Easily distinguished from Black-bellied Whistling-Duck in flight because Fulvous has all-dark wings. Usually found in flocks in marshes, marshy ponds, and flooded rice fields. Active day and night. Frequently gives whistled calls. Males sound wheezier, females more nasal and squeaky.

Identification

The fulvous whistling duck is 45–53 cm (18–21 in) long; the male weighs 748–1,050 g (26.4–37.0 oz), and the female averages marginally lighter at 712–1,000 g (25.1–35.3 oz). The wingspan ranges from 85 to 93 cm.<p>It is a long-legged duck, mainly different shades of brown; head, neck and breast are particularly rich buff (fulvous) with a darker back. The mantle is more darker shade of brown with buff-tipped feathers, the flight feathers and tail are dark brown, and a dark brown to black stripe runs through the center of the crown down the back of the neck to the base of the mantle. It has whitish stripes on its flanks, a long grey bill and grey legs. In flight, the wings are brown above and black below, with no white markings, and a white crescent on the rump contrasts with the black tail. All plumages are fairly similar, but the female is slightly smaller and duller-plumaged than the male. The juvenile has paler underparts, and appears generally duller, especially on the flanks. There is a complete wing moult after breeding, and birds then seek the cover of dense wetland vegetation while they are flightless. Body feathers may be moulted throughout the year; each feather is replaced only once annually.<p>These are noisy birds with a clear whistling kee-wee-ooo call given on the ground or in flight, frequently heard at night. Quarrelling birds also have a harsh repeated kee. In flight, the beating wings produce a dull sound. The calls of males and females show differences in structure and an acoustic analysis on 59 captive birds demonstrated 100% accuracy in sexing when compared with molecular methods.<p>Adult birds in Asia can be confused with the similar lesser whistling duck, which is smaller, has a blackish crown and lacks an obvious dark stripe down the back of the neck. Juvenile fulvous whistling ducks are very like young lesser whistling ducks, but the crown colour is still a distinction. Juvenile comb ducks are bulkier than whistling ducks and have a dark cap to the head. In South America and Africa, juvenile white-faced whistling ducks are separable from fulvous by their dark crowns, barred flanks and chestnut breasts.

Taxonomy

The whistling ducks, Dendrocygna, are a distinctive group of eight bird species within the duck, goose and swan family, Anatidae, which are characterised by a hump-backed, long-necked appearance and the whistled flight calls that give them their English name. They were an early split from the main duck lineage, and were predominant in the Late Miocene before the subsequent extensive radiation of more modern forms in the Pliocene and later. The fulvous whistling duck forms a superspecies with the wandering whistling duck. It has no recognised subspecies, although the birds in northern Mexico and the southern US have in the past been assigned to D. b. helva, described as having paler and brighter underparts and a lighter crown than D. b. bicolor.<p>The duck was first described by Johann Friedrich Gmelin in 1789 and given the name Anas fulva but the name was "preoccupied", or already used, by Friedrich Christian Meuschen in 1787 for another species. This led to the next available name proposed by French ornithologist Louis Pierre Vieillot in 1816 from a Paraguayan specimen as Anas bicolor. The whistling ducks were moved to their current genus, Dendrocygna, by British ornithologist William John Swainson in recognition of their differences from other ducks. The genus name is derived from the Ancient Greek dendron, "tree", and Latin cygnus, "swan", and bicolor is Latin for "two-coloured". "Fulvous" means reddish-yellow, and is derived from the Latin equivalent fulvus. Old and regional names include large whistling teal, brown tree duck, Mexican duck, pichiguila, squealer and Spanish cavalier.

Scientific name
Dendrocygna bicolor
Authority
(Vieillot, 1816)
Order
Anseriformes
Family
Anatidae
Genus
Dendrocygna

Range and habitat

The fulvous whistling duck has a very large range extending across four continents. It breeds in lowland South America from northern Argentina to Colombia and then up to the southern US and the West Indies. It is found in a broad belt across sub-Saharan Africa and down the east of the continent to South Africa and Madagascar. The Indian subcontinent is the Asian stronghold. It undertakes seasonal movements in response to the availability of water and food. African birds move southwards in the southern summer to breed and return north in the winter, and Asian populations are highly nomadic due to the variability of rainfall. This species has strong colonising tendencies, having expanded its range in Mexico, the US and the West Indies in recent decades with northerly range expansions into California in late 19th century and rice-growing regions of the U.S. Gulf Coastal Plain in the early to mid-20th century, given its affinity for rice-growing areas. Breeding in the northern American region is restricted to the Gulf Coastal Plain of Texas and Louisiana and localities in southern California and south- and east-central Florida. Observations of the bird outside the nesting season, especially since the 1950s have been recorded in temperate regions as far north as the Mississippi River Basin, eastern Great Lakes region, and along the Pacific and Atlantic Coasts right up to southern Canada. Wandering birds can turn up far beyond the normal range, sometimes staying to nest, as in Morocco, Peru and Hawaii.<p>The fulvous whistling duck is found in lowland marshes and swamps in open, rice fields, flat country, and it avoids wooded areas. It is not normally a mountain species, breeding in Venezuela, for example, only up 300 m (980 ft), but the single Peruvian breeding record was at 4,080 m (13,390 ft).

Migration
Complete migrants

Behavior

Migration pattern: Complete migrants.

Conservation

Population trend: declining.

Population trend
declining

Photos

Distribution

Bird Calls

Other Birds

Yellow-billed Blue-Magpie

Yellow-billed Blue-Magpie

Urocissa flavirostris

The southwestern counterpart of the Red-billed Blue-Magpie, this colorful long-tailed corvid also forages in noisy flocks. Similar in coloration to Red-billed, but Yellow-billed is paler blue overall, with a small white patch at the back of the crown instead of an extensive white stripe, and a bright yellow bill instead of a scarlet one. Primarily found in Himalayan hill forest, with disjunct populations in northwestern Myanmar and northern Vietnam.

Broad-tailed Paradise-Whydah

Broad-tailed Paradise-Whydah

Vidua obtusa

Lays its eggs in the nests of Orange-winged Pytilia. The distinctive breeding male has a long, broad tail. Non-breeding males and females are nondescript sparrow-like birds with striped heads and pale underparts. Found in broadleaf woodland, mainly miombo. Most records are of the conspicuous and easily identified breeding-plumaged males. Mimics the inconspicuous vocalizations of its host Orange-winged Pytilia. Breeding male is similar to Eastern Paradise-Whydah, but has a shorter and broader tail, and darker buff and rufous coloration on the nape and breast. Non-breeding male and female are very similar to Eastern, but have a paler bill and lack strong “comma” marks on the cheek. Also similar to female and non-breeding male indigobirds, but larger.

Amazonian Antpitta

Amazonian Antpitta

Myrmothera berlepschi

Lowland rainforest antpitta of secondary growth. Typical antpitta shape, with long legs, almost no tail, and a plump body. Light brown above, white with diffuse brown streaking below, and a tawny wash on the face and breast. Lighter and more orangey than the similar Thrush-like Antpitta, which prefers more mature forest habitat. Does not have a strong facial pattern like other lowland antpittas. Secretive and difficult to see; listen for its song, a series of 3-5 loud “coop” notes.

Start Your Bird Watching Journey

Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.