Greater Scaup
Aythya marila
Round-headed diving duck. Males have black breast, medium gray back, white sides, and yellow eye. Head appears black with a greenish sheen in good lighting, never purplish. Females are brown overall, grayer on body in winter, with white patch at base of bill and yellow eye. Very similar to Lesser Scaup; note smoothly rounded head without tall peak, puffier cheeks, more extensive white stripe on wing in flight, and larger, broader bill. Can be similar to immature male and female Tufted Duck, but note smoothly rounded head and more extensive white bill base patch in females. Often in flocks with other Aythya ducks. Tends to prefer saltwater bays and coves, but also found in freshwater.
Identification
The adult greater scaup is 39–56 cm (15–22 in) long with a 71–84 cm (28–33 in) wingspan and a body mass of 726–1,360 g (1.601–2.998 lb). It has a blue bill and yellow eyes and is 20% heavier and 10% longer than the closely related lesser scaup. The male has a dark head with a green sheen, a black breast, a light back, a black tail, and a white underside. The drake or male greater scaup is larger and has a more rounded head than the female. The drake's belly and flanks are a bright white. Its neck, breast, and tail feathers are a glossy black, while its lower flanks are vermiculated gray. The upper wing has a white stripe starting as the speculum and extending along the flight feathers to the wingtip. Legs and feet of both sexes are gray. <p>The adult female has a brown body and head, with white wing markings similar to those of the male but slightly duller. It has a white band and brown oval shaped patches at the base of the bill, which is a slightly duller shade of blue than the drake's. Juvenile greater scaup look similar to adult females. The greater scaup drake's eclipse plumage looks similar to its breeding plumage, except the pale parts of the plumage are a buffy gray. <p>Distinguishing greater from lesser scaups can be difficult in the field. The head of the greater tends to be more rounded, and the white wing stripe is more extensive. The bill is also tends to be larger and wider, often with a large black nail at the tip. The North American subspecies nearctica typically has a higher forehead and reduced white on the wings, intermediate between the European marila and Lesser Scaup.
Taxonomy
The greater scaup was formally described by Carl Linnaeus in 1761 under the binomial name Anas marila. The type locality is Lapland. The species is now placed in the genus Aythya that was introduced for the greater scaup by the German zoologist Friedrich Boie in 1822.<p>The genus name Aythya is derived from the Ancient Greek aithuia which refers to a seabird mentioned by Aristotle and others and is thought to refer to a duck, auklet or other seabird. The species name marila is from the Greek word for charcoal embers or coal dust.<p>At least two subspecies of Greater scaup are recognized. The nominate A. m. marila is found from northern Europe to east Siberia, west of the Lena river. The birds in North America are considered a separate subspecies A. m. nearctica, and are distinguishable from those in Europe by a typically higher forehead, and the male having stronger vermiculations on the mantle and scapulars. Additionally, there is less extensive white on the primary feathers than marila. Greater Scaup of East Asia (east of the Lena River towards the Bering Sea) are intermediate between the two subspecies and sometimes lumped with either race or a distinct subspecies A. m. mariloides, though the latter name has been deemed invalid as it was first used to describe the Lesser Scaup A. affinis. Based on size differences, a Pleistocene paleosubspecies, Aythya marila asphaltica, has also been described by Serebrovskij in 1941 from fossils recovered at Binagady, Azerbaijan. The greater scaup's name may come from "scalp", a Scottish and Northern English word for a shellfish bed, or from the duck's mating call: "scaup scaup".<p>A phylogenetic analysis of the diving ducks, examining the skeletal anatomy and skin, found that the greater and lesser scaups are each other's closest relatives, with the tufted duck as the next closest relative of the pair.
- Scientific name
- Aythya marila
- Authority
- (Linnaeus, 1761)
- Order
- Anseriformes
- Family
- Anatidae
- Genus
- Aythya
Range and habitat
The greater scaup has a circumpolar distribution, breeding within the Arctic Circle both in the Old World (the Palearctic) and in North America (the Nearctic). It spends the summer months in Alaska, Siberia, and the northern parts of Europe. It is also found in Asia and is present in the Aleutian Islands year round. The summer habitat is marshy lowland tundra and islands in fresh water lakes. In the fall, greater scaup populations start their migration south for the winter. They winter along the Pacific and Atlantic coasts of North America, the coasts of northwest Europe, the Caspian Sea, the Black Sea, the coast of Japan, Yellow Sea and East China Sea. During the winter months, they are found in coastal bays, estuaries, and sometimes inland lakes, such as the lakes of Central Europe and the Great Lakes.<p>In Europe, the greater scaup breeds in Iceland, the northern coasts of the Scandinavian peninsula, including much of the northern parts of the Baltic Sea, the higher mountains of Scandinavia and the areas close to the Arctic Sea in Russia. These birds spend the winters in the British Isles, western Norway, the southern tip of Sweden, the coast from Brittany to Poland, including all of Denmark, the Alps, the eastern Adriatic Sea, the northern and western Black sea and the southwestern Caspian Sea.<p>In North America, the greater scaup summers in Newfoundland and Labrador, Ungava Bay, Hudson Bay, Lake Winnipeg, northern Yukon, northern Manitoba, and northern Saskatchewan. It winters along the coasts of North America from northern British Columbia south to the Baja Peninsula and from Nova Scotia and New Brunswick south to Florida, as well as the shores of the Great Lakes and the Gulf of Mexico.
- Breeding range
- NA, PAL : subarctic Iceland and Scandinavia to Kamchatka and the Commander Is. (se Russia); Alaska to n Quebec
- Non-breeding range
- to coasts of nw, ec Europe (e North Atlantic); Black and Caspian seas; Japan and Korean Pen. to e China and Taiwan (w North Pacific); c California (e North Pacific), Great Lakes, North Carolina (w North Atlantic)
- Migration
- Complete migrants
Behavior
Migration pattern: Complete migrants.
Conservation
Population trend: declining.
- Population trend
- declining
Photos
Distribution
Bird Calls
Other Birds

Yellow-billed Blue-Magpie
Urocissa flavirostris
The southwestern counterpart of the Red-billed Blue-Magpie, this colorful long-tailed corvid also forages in noisy flocks. Similar in coloration to Red-billed, but Yellow-billed is paler blue overall, with a small white patch at the back of the crown instead of an extensive white stripe, and a bright yellow bill instead of a scarlet one. Primarily found in Himalayan hill forest, with disjunct populations in northwestern Myanmar and northern Vietnam.

Broad-tailed Paradise-Whydah
Vidua obtusa
Lays its eggs in the nests of Orange-winged Pytilia. The distinctive breeding male has a long, broad tail. Non-breeding males and females are nondescript sparrow-like birds with striped heads and pale underparts. Found in broadleaf woodland, mainly miombo. Most records are of the conspicuous and easily identified breeding-plumaged males. Mimics the inconspicuous vocalizations of its host Orange-winged Pytilia. Breeding male is similar to Eastern Paradise-Whydah, but has a shorter and broader tail, and darker buff and rufous coloration on the nape and breast. Non-breeding male and female are very similar to Eastern, but have a paler bill and lack strong “comma” marks on the cheek. Also similar to female and non-breeding male indigobirds, but larger.

Amazonian Antpitta
Myrmothera berlepschi
Lowland rainforest antpitta of secondary growth. Typical antpitta shape, with long legs, almost no tail, and a plump body. Light brown above, white with diffuse brown streaking below, and a tawny wash on the face and breast. Lighter and more orangey than the similar Thrush-like Antpitta, which prefers more mature forest habitat. Does not have a strong facial pattern like other lowland antpittas. Secretive and difficult to see; listen for its song, a series of 3-5 loud “coop” notes.
Start Your Bird Watching Journey
Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.