American Black Duck
Anas rubripes
A large duck, nearly identical to Mallard in size and shape but with a much darker chocolate-colored body. Bill is yellow with a slight greenish tinge on males, dull grayish-green on females. Note blue wing patch lacks any white borders. Fairly common in northeastern North America, especially along the coast. Large flocks can gather in the winter in saltmarshes and estuaries, but also occurs in smaller numbers on ponds and lakes, often mixed with other duck species. Frequently hybridizes with Mallard. Hybrids usually look darker than typical Mallards and may have an intermediate head pattern; also look for white in the tail or curled feathers above the tail to indicate Mallard genes.
Identification
The American black duck weighs 720–1,640 g (1.59–3.62 lb) and measures 54–59 cm (21–23 in) in length with a 88–95 cm (35–37 in) wingspan. This species has the highest mean body mass in the genus Anas, with a sample of 376 males averaging 1.4 kg (3.1 lb) and 176 females averaging 1.1 kg (2.4 lb), although its size is typically quite similar to that of the familiar mallard. The American black duck somewhat resembles the female mallard in coloration, although the black duck's plumage is darker. Males and females are generally similar in appearance, but the male's bill is yellow while the female's is dull green with dark marks on the upper mandible, which is occasionally flecked with black. The head is brown, but is slightly lighter in tone than the darker brown body. The cheeks and throat are streaked brown, with a dark streak going through the crown and dark eye. The speculum feathers are iridescent violet-blue with predominantly black margins. The fleshy orange feet of the duck have dark webbing.<p>Both male and female American black ducks produce similar calls to their close relative, the mallard, with the female producing a loud sequence of quacks which falls in pitch.<p>In flight, the white lining of the underwings can be seen in contrast to the blackish underbody and upperside. The purple speculum lacks white bands at the front and rear, and rarely has a white trailing edge. A dark crescent is visible on the median underwing primary coverts.<p>Juveniles resemble adult females, but have broken narrow pale edges of underpart feathers, which give a slightly streaked rather than scalloped appearance, and the overall appearance is browner rather than uniformly blackish. Juvenile males have brownish-orange feet while juvenile females have brownish feet and a dusky greyish-green bill.
Taxonomy
American ornithologist William Brewster described the American black duck as Anas obscura rubripes, for "red-legged black duck", in his landmark article "An undescribed form of the black duck (Anas obscura)," in The Auk in 1902, to distinguish between the two kinds of black ducks found in New England. One of them was described as being comparatively small, with brownish legs and an olivaceous or dusky bill, and the other as being comparatively larger, with a lighter skin tone, bright red legs and a clear yellow bill. The larger of the two was described as Anas obscura by the German naturalist Johann Friedrich Gmelin in 1789 in the 13th edition of the Systema Naturae, Part 2, and he based it on the "Dusky Duck" of Welsh naturalist Thomas Pennant. The current scientific name, Anas rubripes, is derived from Latin, with Anas meaning "duck" and rubripes coming from ruber, "red", and pes, "foot".<p>Pennant, in Arctic Zoology, Volume 2, described this duck as coming "from the province of New York" and having "a long and narrow dusky bill, tinged with blue: chin white: neck pale brown, streaked downwards with dusky lines." In a typical obscura, characteristics such as greenish black, olive green or dusky olive bill; olivaceous brown legs with at most one reddish tinge; the nape and pileum nearly uniformly dark; spotless chin and throat; fine linear and dusky markings on the neck and sides of the head, rather than blackish, do not vary with age or season.
- Scientific name
- Anas rubripes
- Authority
- Brewster, 1902
- Order
- Anseriformes
- Family
- Anatidae
- Genus
- Anas
Range and habitat
The American black duck is endemic to eastern North America. In Canada, the range extends from northeastern Saskatchewan to Newfoundland and Labrador. In the United States, it is found in northern Illinois, Michigan, New Jersey, Ohio, Connecticut, Vermont, South Dakota, central West Virginia, Maine and on the Atlantic coast to North Carolina.<p>The American black duck is a habitat generalist as it is associated with tidal marshes and present throughout the year in salt marshes from the Gulf of Maine to coastal Virginia. It usually prefers freshwater and coastal wetlands throughout northeastern America, including brackish marshes, estuaries and edges of backwater ponds and rivers lined by speckled alder. It also inhabits beaver ponds, shallow lakes with sedges and reeds, bogs in open boreal and mixed hardwood forests, as well as forested swamps. Populations in Vermont have also been found in glacial kettle ponds surrounded by bog mats. During winter, the American black duck mostly inhabits brackish marshes bordering bays, agricultural marshes, flooded timber, agricultural fields, estuaries and riverine areas. Ducks usually take shelter from hunting and other disturbances by moving to brackish and fresh impoundments on conservation land.
- Breeding range
- NA : e Canada and ne USA
- Non-breeding range
- e USA
- Migration
- Complete migrants
Behavior
Migration pattern: Complete migrants.
Conservation
Population trend: declining.
- Population trend
- declining
Photos
Distribution
Bird Calls
Other Birds

Yellow-billed Blue-Magpie
Urocissa flavirostris
The southwestern counterpart of the Red-billed Blue-Magpie, this colorful long-tailed corvid also forages in noisy flocks. Similar in coloration to Red-billed, but Yellow-billed is paler blue overall, with a small white patch at the back of the crown instead of an extensive white stripe, and a bright yellow bill instead of a scarlet one. Primarily found in Himalayan hill forest, with disjunct populations in northwestern Myanmar and northern Vietnam.

Broad-tailed Paradise-Whydah
Vidua obtusa
Lays its eggs in the nests of Orange-winged Pytilia. The distinctive breeding male has a long, broad tail. Non-breeding males and females are nondescript sparrow-like birds with striped heads and pale underparts. Found in broadleaf woodland, mainly miombo. Most records are of the conspicuous and easily identified breeding-plumaged males. Mimics the inconspicuous vocalizations of its host Orange-winged Pytilia. Breeding male is similar to Eastern Paradise-Whydah, but has a shorter and broader tail, and darker buff and rufous coloration on the nape and breast. Non-breeding male and female are very similar to Eastern, but have a paler bill and lack strong “comma” marks on the cheek. Also similar to female and non-breeding male indigobirds, but larger.

Amazonian Antpitta
Myrmothera berlepschi
Lowland rainforest antpitta of secondary growth. Typical antpitta shape, with long legs, almost no tail, and a plump body. Light brown above, white with diffuse brown streaking below, and a tawny wash on the face and breast. Lighter and more orangey than the similar Thrush-like Antpitta, which prefers more mature forest habitat. Does not have a strong facial pattern like other lowland antpittas. Secretive and difficult to see; listen for its song, a series of 3-5 loud “coop” notes.
Start Your Bird Watching Journey
Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.