Lesser Scaup
Aythya affinis
Peak-headed diving duck. Males have black breast, finely-barred gray back, whitish sides (often slightly dusty-looking), and yellow eye. Head appears black with a purplish or greenish sheen in good light. Females are brown overall with white patch at base of bill and yellow eye. Very similar to Greater Scaup; note Lesser’s peaked head shape with angle near the rear of crown, slimmer cheeks, less extensive white stripe on wing in flight, and smaller, narrower bill. Also similar to Ring-necked Duck, but Lesser Scaup has grayer back and whiter sides. Usually in flocks or pairs on a variety of wetland habitats, from small ponds to large lakes and bays. Slightly more likely to be seen on smaller bodies of water, especially fresh water, than Greater Scaup, but much overlap. Frequently in mixed flocks with other Aythya ducks. Widespread across North America, with more southerly range extent than Greater Scaup, regularly reaching northern South America.
Identification
Adults are 38–48 cm (15–19 in) long, 41.7–43 cm (16.4–16.9 in) on average. The species can weigh 454–1,089 g (1.001–2.401 lb); males weigh 820 g (1.81 lb) on average and females weigh noticeably less, at 730 g (1.61 lb) on average. Wing lengths (not wingspans) are about 7.5–7.9 in (19–20 cm) in males and 7.3–7.8 in (19–20 cm) in females; the tarsus is about 1.4–1.5 in (3.6–3.8 cm) long, and the bill 1.4–1.7 in (3.6–4.3 cm). The wingspan is 68–78 cm (27–31 in).<p>The adult males (drakes) in definitive basic (breeding) plumage have a black, iridescent head and a small tuft at the hindcrown, a black breast, a whitish-grey back and wings with darker vermiculations and black outer and greyish-brown inner primary remiges. The underparts are white with some olive vermiculations on the flanks, and the rectrices and tail coverts are black. Adult females (hens) have a white band at the base of the bill, often a lighter ear region, and are otherwise dark brown all over, shading to white on the mid-belly. Drakes in eclipse plumage look similar, but with a very dark head and breast, little or no white on the head and usually some greyish vermiculations on the wings. Immature birds resemble the adult females, but are duller and have hardly any white at the bill base. Both sexes have white secondary remiges, a blue-grey bill with a smallblack "nail" at the tip and grey feet; the drakes have a bright yellow iris, while that of females is orange to yellow varying with age and that of immatures is brown. Downy hatchlings look much like those of related species, with dark brown upperparts and pale buff underparts, chin, supercilium and back spots.<p>These birds are not very vocal, at least compared to dabbling ducks. Hens give the namesake discordant scaup, scaup call; in courtship drakes produce weak whistles. Hens vocalize more often than those of the greater scaup—particularly during flight—but their call is weaker, a guttural brrtt, brrtt.<p>Lesser scaup are often hard to distinguish from the greater scaup when direct comparison is not possible, but in North America a large scaup flock will often have both species present. Females, juveniles and drakes in eclipse plumage are hard to identify; there is considerable overlap in length between the two species, but greater scaup are usually noticeably more bulky. Lesser scaup females and immatures tend to have less white around the bill, but this too varies considerably between individual birds. Lesser Scaup generally have a smaller and straighter bill, with a relatively narrow profile, while Greater Scaup have a wider, more spatulate profile toward the tip of the bill. The dark nail tip averages wider on Greater Scaup. In flight, the most tell-tale sign is the white secondary remiges, whereas in the greater scaup the white extends on the primary remiges also, i.e. far towards the wingtip. <p>Lesser scaup drakes in nuptial plumage are often said to be recognizable by the purple instead of green sheen of the head and a darker back. But this is unreliable because it varies according to light conditions, and these birds are often too far away from the observer to make out any sheen at all. The shape of the head is a crucial difference, but only when birds are at rest and not actively diving. In the greater scaup drake, the forehead is usually quite massive (especially in North American and East Asian populations), whereas the nape presents a smooth shallow curve and may appear almost straightly sloping. The lesser scaup drake presents the opposite shape, with a less bulging forehead and a nape that looks strongly curved or even angular due to the small crest. When the birds raise their heads, these differences are most easy to spot, and after observing the two species in direct comparison it usually becomes easy to recognize. In fact, in basic plumage the lesser scaup drake may appear identical in shape and size to a drake of the ring-necked duck (A. collaris); the black back and wings of that species are hard to confuse with the light ones of the lesser scaup male though.<p>Particularly in the case of vagrant birds in Europe, the identification is complicated by similar-looking Aythya hybrids. Except for hybrids between the two scaup species, the most reliable mark is the black bill-tip of hybrids, whereas in the scaups only the very point ("nail") of the bill is black. This is even recognizable at considerable range, as the scaups' bills appear uniformly grey from a distance, whereas those of hybrids look two-colored. European hybrids typically involve the tufted duck (A. fuligula), yielding offspring that have a small nape crest unlike any European Aythya species. Female and immature hybrids typically lack the white bill base, except in those between lesser scaup and ring-necked duck, where the white extends to the eye region. But especially with juveniles, the bi-colored bill of hybrids is most diagnostic.Hybrid combinations that are known from the wild and resemble the lesser scaup are:<p>In theory, each and every Aythya species is able to produce potentially fertile hybrids with any other, though due to their different ranges and behavioral cues given during courtship most of these hybrids are only known from birds kept in captivity without conspecific mates.
Taxonomy
Two syntype specimens of Fuligula affinis Eyton (Monogr. Anat., 1838, p.157.) are held in the vertebrate zoology collections of National Museums Liverpool at World Museum, with accession numbers NML-VZ D826c (female adult) and NML-VZ D826b (male adult). The specimens were collected in North America and came to the Liverpool national collection via Thomas Campbell Eyton’s collection and the 13th Earl of Derby’s collection which was bequeathed to the people of Liverpool in 1851.
- Scientific name
- Aythya affinis
- Authority
- (Eyton, 1838)
- Order
- Anseriformes
- Family
- Anatidae
- Genus
- Aythya
Range and habitat
Their breeding habitat is inland lakes and marsh ponds in tundra from Alaska through western Canada to western Montana; few breed east of James Bay and the Great Lakes. Notable breeding concentrations, with more than half a million birds at the height of the season, can be found in Alaska, in the woodlands of the McKenzie River valley and on the Old Crow Flats. These birds migrate south (mostly via the Central and Mississippi Flyways) when the young are fledged and return early spring, usually arriving on the breeding ground in May. Lesser scaup typically travel in flocks of 25–50 birds and winter mainly on lakes, rivers and sheltered coastal lagoons and bays between the US–Canada border and northern Colombia, including Central America, the West Indies and Bermuda. <p>Wintering lesser scaup are typically found in freshwater or slightly brackish habitat and unlike greater scaup rarely are seen offshore when unfrozen freshwater habitat is available. They may even spend the winter on lakes in parks, as long as they are not harassed, and will occur even on smallish Caribbean islands such as Grand Cayman. Thousands winter each year on the Topolobampo lagoons in Mexico, and even in the southernmost major wintering location—Ciénaga Grande de Santa Marta in Colombia—hundreds of birds can be seen. In Central America, flocks are present from July on, but only really numerous after September. They move north again in April and May. In the extreme southeast and southwest of the breeding range—the Rocky Mountains region of the northwestern United States and the southern Great Lakes—lesser scaup are present all-year; it is not clear whether the breeding birds are replaced by migrants from the far north in winter, or whether the local populations do not migrate, or whether both local and migrant birds are found there in winter.<p>They are rarely—but apparently increasingly often—seen as vagrants in western Europe. The first documented British record was a first-winter male at Chasewater, Staffordshire in 1987 but by 2006, over 60 had been recorded, with an average of 2 per year. UK records are typically in the northern parts of the country. Vagrant lesser scaup have also been recorded on the Hawaiian Islands Japan, possibly China, and—for the first time on 18 January 2000—in the Marianas, as well as in Ecuador, Suriname, French Guiana, Trinidad and Venezuela (in winter), and Greenland (in summer).
- Breeding range
- NA : sw Alaska mainland to California, wc Quebec and w Minnesota
- Non-breeding range
- to Central America and the Caribbean
- Migration
- Complete migrants
Behavior
Migration pattern: Complete migrants.
Conservation
Population trend: stable.
- Population trend
- stable
Photos
Distribution
Bird Calls
Other Birds

Yellow-billed Blue-Magpie
Urocissa flavirostris
The southwestern counterpart of the Red-billed Blue-Magpie, this colorful long-tailed corvid also forages in noisy flocks. Similar in coloration to Red-billed, but Yellow-billed is paler blue overall, with a small white patch at the back of the crown instead of an extensive white stripe, and a bright yellow bill instead of a scarlet one. Primarily found in Himalayan hill forest, with disjunct populations in northwestern Myanmar and northern Vietnam.

Broad-tailed Paradise-Whydah
Vidua obtusa
Lays its eggs in the nests of Orange-winged Pytilia. The distinctive breeding male has a long, broad tail. Non-breeding males and females are nondescript sparrow-like birds with striped heads and pale underparts. Found in broadleaf woodland, mainly miombo. Most records are of the conspicuous and easily identified breeding-plumaged males. Mimics the inconspicuous vocalizations of its host Orange-winged Pytilia. Breeding male is similar to Eastern Paradise-Whydah, but has a shorter and broader tail, and darker buff and rufous coloration on the nape and breast. Non-breeding male and female are very similar to Eastern, but have a paler bill and lack strong “comma” marks on the cheek. Also similar to female and non-breeding male indigobirds, but larger.

Amazonian Antpitta
Myrmothera berlepschi
Lowland rainforest antpitta of secondary growth. Typical antpitta shape, with long legs, almost no tail, and a plump body. Light brown above, white with diffuse brown streaking below, and a tawny wash on the face and breast. Lighter and more orangey than the similar Thrush-like Antpitta, which prefers more mature forest habitat. Does not have a strong facial pattern like other lowland antpittas. Secretive and difficult to see; listen for its song, a series of 3-5 loud “coop” notes.
Start Your Bird Watching Journey
Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.