Peregrine Falcon
Falco peregrinus
Sleek, fast-flying large falcon. Always look for a grayish back in adults, long wings that almost reach the tail tip, and powerful but slender build. Dark mark below each eye varies in shape and size. Juveniles are more heavily patterned below than adults, and can be quite brownish above. Patterning varies considerably across a wide global range, with back color ranging from pale gray in Central Asian “Red-capped” to slaty-blue across much of northern Eurasia North America, to almost black in Asian “Shaheen.” Chases prey down at high speeds with continuous powerful wingbeats. Becoming increasingly common in parts of range, especially in cities, where they can nest on tall buildings and feed on pigeons. Adaptable, and can be seen in a wide range of habitats; often encountered in areas with steep cliffs, as well as around coastal mudflats and open areas with shorebirds.
Identification
The peregrine falcon has a body length of 34 to 58 cm (13–23 in) and a wingspan from 74 to 120 cm (29–47 in). The male and female have similar markings and plumage but, as with many birds of prey, the peregrine falcon displays marked sexual dimorphism in size, with the female measuring up to 30% larger than the male. Males weigh 330 to 1,000 g (12–35 oz) and the noticeably larger females weigh 700 to 1,500 g (25–53 oz). In most subspecies, males weigh less than 700 g (25 oz) and females weigh more than 800 g (28 oz), and cases of females weighing about 50% more than their male breeding mates are not uncommon. The standard linear measurements of peregrines are: the wing chord measures 26.5 to 39 cm (10.4–15.4 in), the tail measures 13 to 19 cm (5.1–7.5 in) and the tarsus measures 4.5 to 5.6 cm (1.8–2.2 in).<p>The back and the long pointed wings of the adult are usually bluish black to slate grey with indistinct darker barring (see "Subspecies" below); the wingtips are black. The white to rusty underparts are barred with thin clean bands of dark brown or black. The tail, coloured like the back but with thin clean bars, is long, narrow, and rounded at the end with a black tip and a white band at the very end. The top of the head and a "moustache" along the cheeks are black, contrasting sharply with the pale sides of the neck and white throat. The cere is yellow, as are the feet, and the beak and claws are black. The upper beak is notched near the tip, an adaptation which enables falcons to kill prey by severing the spinal column at the neck. An immature bird is much browner, with streaked, rather than barred, underparts, and has a pale bluish cere and orbital ring.<p>A study shows that their black malar stripe exists to reduce glare from solar radiation, allowing them to see better. Photos from The Macaulay Library and iNaturalist showed that the malar stripe is thicker where there is more solar radiation. That supports the solar glare hypothesis.
Taxonomy
Falco peregrinus was first described under its current binomial name by English ornithologist Marmaduke Tunstall in his 1771 work Ornithologia Britannica. The scientific name Falco peregrinus is a Medieval Latin phrase that was used by Albertus Magnus in 1225. Peregrinus is Latin, meaning "one from abroad" or "coming from foreign parts". It is likely the name was used as juvenile birds were taken while journeying to their breeding location (rather than from the nest), as falcon nests are often difficult to get at. The Latin term for falcon, falco, is related to falx, meaning "sickle", in reference to the silhouette of the falcon's long, pointed wings in flight.<p>The peregrine falcon belongs to a genus whose lineage includes the hierofalcons and the prairie falcon (F. mexicanus). This lineage probably diverged from other falcons towards the end of the Late Miocene or in the Late Pliocene, about 3–8 million years ago (mya). As the peregrine-hierofalcon group includes both Old World and North American species, it is likely that the lineage originated in western Eurasia or Africa. Its relationship to other falcons is not clear, as the issue is complicated by widespread hybridization confounding mtDNA sequence analyses. One genetic lineage of the saker falcon (F. cherrug) is known to have originated from a male saker ancestor producing fertile young with a female peregrine ancestor, and the descendants further breeding with sakers.<p>Today, peregrines are regularly paired in captivity with other species such as the lanner falcon (F. biarmicus) to produce the "perilanner", a bird popular in falconry as it combines the peregrine's hunting skill with the lanner's hardiness, or the gyrfalcon to produce large, strikingly coloured birds for the use of falconers.<p>Numerous subspecies of Falco peregrinus have been described, with 19 accepted by the 1994 Handbook of the Birds of the World, which considers the Barbary falcon of the Canary Islands and coastal North Africa to be two subspecies (pelegrinoides and babylonicus) of Falco peregrinus, rather than a distinct species, F. pelegrinoides. The following map shows the general ranges of these 19 subspecies.<p>The Barbary falcon is a subspecies of the peregrine falcon that inhabits parts of North Africa; namely, from the Canary Islands to the Arabian Peninsula. There is discussion concerning the taxonomic status of the bird, with some considering it a subspecies of the peregrine falcon and others considering it a full species with two subspecies (White et al. 2013). Compared to the other peregrine falcon subspecies, Barbary falcons sport a slimmer body and a distinct plumage color pattern. Despite numbers and range of these birds throughout the Canary Islands generally increasing, they are considered endangered, with human interference through falconry and shooting threatening their well-being. Falconry can further complicate the speciation and genetics of these Canary Islands falcons, as the practice promotes genetic mixing between individuals from outside the islands with those originating from the islands. Population density of the Barbary falcons on Tenerife, the biggest of the seven major Canary Islands, was found to be 1.27 pairs/100 km2, with the mean distance between pairs being 5869 ± 3338 m. The falcons were only observed near large and natural cliffs with a mean altitude of 697.6 m. Falcons show an affinity for tall cliffs away from human-mediated establishments and presence.<p>Barbary falcons have a red neck patch, but otherwise differ in appearance from the peregrine falcon proper merely according to Gloger's rule, relating pigmentation to environmental humidity. The Barbary falcon has a peculiar way of flying, beating only the outer part of its wings as fulmars sometimes do; this also occurs in the peregrine falcon, but less often and far less pronounced. The Barbary falcon's shoulder and pelvis bones are stout by comparison with the peregrine falcon and its feet are smaller. Barbary falcons breed at different times of year than neighboring peregrine falcon subspecies, but they are capable of interbreeding. There is a 0.6–0.7% genetic distance in the peregrine falcon-Barbary falcon ("peregrinoid") complex.
- Scientific name
- Falco peregrinus
- Authority
- Tunstall, 1771
- Order
- Falconiformes
- Family
- Falconidae
- Genus
- Falco
Range and habitat
- Migration
- Complete migrants
Behavior
Migration pattern: Complete migrants.
Conservation
Population trend: rising.
- Population trend
- rising
Photos
Distribution
Bird Calls
Other Birds

Green-breasted Mango
Anthracothorax prevostii
Large, bulky hummingbird with slightly arched black bill. Favors forest edge and open areas with scattered tall trees. Often perches and feeds high in canopy, but also feeds low on occasions and will visit feeders. Male (some females similar) solidly dark, deep green overall with black throat, purplish tail. Female and immature have broad dark stripe down center of throat and breast, white tail corners. Immature also has rusty mottling along sides of throat and breast.

Cebu Boobook
Ninox rumseyi
A medium-sized owl of wooded areas on the island of Cebu. Head and upperparts dark brown and indistinctly barred. Underparts orange-brown. Shows some white speckling in the wing, a pale bar behind the shoulder, bright yellow eyes, and white eyebrows forming an arching V-shape. Note the large white throat patch. Unmistakable. No other owls occur in its range. Song is a distinctive “wip! Doo-wip! Doh” with the middle notes falling then rising, and the final note falling. Also gives single “wip” notes and rasps.

Black-faced Antbird
Myrmoborus myotherinus
Short-tailed antbird of forest understory. Both sexes have black face. Males are gray with white wingbars; females are brown above, buffy below, with cream wingbars and a white or buffy throat. Forages singly or in pairs low in the undergrowth of mature forest. Usually inhabits more mature forest than similar White-browed Antbird, but there is some overlap. Note differences in facial pattern; males lack the white eyebrow and females lack the orange eyebrow seen on White-browed Antbirds. Female Black-faced Antbirds also have browner underparts than White-browed. Listen for an even-paced series of 5–7 whistles that is slightly higher in the middle. In the southern part of its range, these whistles are pure-toned; in the north, they are harsher.
Start Your Bird Watching Journey
Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.