Black-faced Antbird
Myrmoborus myotherinus
Short-tailed antbird of forest understory. Both sexes have black face. Males are gray with white wingbars; females are brown above, buffy below, with cream wingbars and a white or buffy throat. Forages singly or in pairs low in the undergrowth of mature forest. Usually inhabits more mature forest than similar White-browed Antbird, but there is some overlap. Note differences in facial pattern; males lack the white eyebrow and females lack the orange eyebrow seen on White-browed Antbirds. Female Black-faced Antbirds also have browner underparts than White-browed. Listen for an even-paced series of 5–7 whistles that is slightly higher in the middle. In the southern part of its range, these whistles are pure-toned; in the north, they are harsher.
Identification
The black-faced antbird is 12–13 cm (4.7–5.1 in) in length and weighs around 16–22 g (0.56–0.78 oz). The male of the nominate race is blueish grey above, with the wings and tail slightly darker, a black face, throat and wing tips. The female is duller, mostly olive-brown with black tipped wings and light buff underparts. The different races vary in the darkness of the male and colours and pattern of the female.
Taxonomy
The black-faced antbird was described and illustrated by the German naturalist Johann Baptist von Spix in 1825 and given the binomial name Thamnophilus myotherinus. The specific epithet is from the Ancient Greek muiothēras meaning "flyhunter".<p>There are seven subspecies currently recognised, although some of these may represent separate species and others only clinal variation, and more research is needed into the species' taxonomy.
- Scientific name
- Myrmoborus myotherinus
- Authority
- (Spix, 1825)
- Order
- Passeriformes
- Family
- Thamnophilidae
- Genus
- Myrmoborus
Range and habitat
The black-faced antbird is found in a wide range of about 4,800,000 km2 across the Amazon basin in Bolivia, Brazil, Colombia, Ecuador, Peru, and Venezuela. Its natural habitat is tropical moist lowland and foothill evergreen forest, generally below 1000 m. It prefers densely vegetated areas in light gaps (such as tree falls) in terra firme forest.
- Migration
- Resident species
Behavior
Migration pattern: Resident species.
Conservation
Population trend: stable.
- Population trend
- stable
Photos
Distribution
Bird Calls
Other Birds

Green-breasted Mango
Anthracothorax prevostii
Large, bulky hummingbird with slightly arched black bill. Favors forest edge and open areas with scattered tall trees. Often perches and feeds high in canopy, but also feeds low on occasions and will visit feeders. Male (some females similar) solidly dark, deep green overall with black throat, purplish tail. Female and immature have broad dark stripe down center of throat and breast, white tail corners. Immature also has rusty mottling along sides of throat and breast.

Cebu Boobook
Ninox rumseyi
A medium-sized owl of wooded areas on the island of Cebu. Head and upperparts dark brown and indistinctly barred. Underparts orange-brown. Shows some white speckling in the wing, a pale bar behind the shoulder, bright yellow eyes, and white eyebrows forming an arching V-shape. Note the large white throat patch. Unmistakable. No other owls occur in its range. Song is a distinctive “wip! Doo-wip! Doh” with the middle notes falling then rising, and the final note falling. Also gives single “wip” notes and rasps.

Tambourine Dove
Turtur tympanistria
Small dove with a dark brown back and pale face and underparts. In flight, the wings show rufous patches. Found in rainforest, gallery forest, thickets, moist woodland, and plantations. Shy understory species that is most often seen on the ground. Song is a long series of hollow “hoo” notes with a stuttering start and a long, even end. Separated from wood-doves by its darker back and paler face and underparts.
Start Your Bird Watching Journey
Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.