Northern Hawk Owl

Surnia ulula

Unique medium-sized owl of the boreal forest. Remarkably long-tailed for an owl; reminiscent of a small hawk in flight with quick, snappy wingbeats. Pale eyes give it an angry look. Brownish overall with white spotting above, barred underparts, and spotted crown. Feeds on small rodents by sight and sound. Often seen perched on the very top of a spruce tree or snag, surveying the surrounding landscape for prey. When rodent populations crash, large numbers of Northern Hawk Owls can move south of their normal range.

Identification

Male northern hawk-owls are generally 36–42.5 cm (14.2–16.7 in) long and weigh about 300 g (11 oz). Females are slightly bigger with a length of 37.2–44.7 cm (14.6–17.6 in) and a mass of about 340 g (12 oz). Both male and female have similar wingspans of about 45 cm (18 in). The northern hawk-owl plumage is relatively dark brown with an off-white spotting pattern on all dorsal parts of the body with the exception of the back of the neck which boasts a black v-shaped pattern. The underbelly is generally white or off-white which continues to the toes with brown bands on the breast and stomach. It also has a long tail with brown banding. The northern hawk-owl has a smokey white face with a black border, a flat head, yellow eyes and a yellow curved beak.<p>The northern hawk-owl has been said to resemble a hawk in appearance and in behavior. In North America, its appearance in flight is often considered similar to a Cooper's hawk (Accipiter cooperii). It has been suggested that this may be because the hawk-owl may partially fill an important diurnal niche similar to that of day hunters such as hawks.<p>Various calls are used by the different sexes in different situations. When attracting a mate the male usually lets out a rolled whistle of ulululululululul and a sound similar to tu-wita-wit, tiwita-tu-wita, wita, when perching at a potential nest site. The female's call is usually less constant and more shrill.<p>When alerting to danger, the northern hawk-owl lets out a sound similar to rike, rike, rike, rike. It also releases a high-pitched scream followed by a yip when an intruder is near to the nest. To warn of impending dangers to a fledgling, the hawk-owl will let out a noise similar to ki ki kikikikiki. Calls can vary in length from 15 s to 2 min.

Taxonomy

The northern hawk-owl was formally described by the Swedish naturalist Carl Linnaeus in 1758 in the tenth edition of his Systema Naturae under the binomial name Strix ulula. The owl is now the only species placed in the genus Surnia that was introduced in 1805 by André Duméril. The type species was designated by George Robert Gray in 1840 as the northern hawk-owl. The genus name is of unknown etymology and may simply have been invented by Duméril. The specific epithet ulula is Latin for a "screech owl".<p>A molecular phylogenetic study of the owls published in 2019 found that the northern hawk-owl is sister to a clade containing the pygmy owls in the genus Glaucidium.<p>Three subspecies are recognised:

Scientific name
Surnia ulula
Authority
(Linnaeus, 1758)
Order
Strigiformes
Family
Strigidae
Genus
Surnia

Range and habitat

Three subspecies exist across the northern Holarctic. The North American subspecies S. u. caparoch spans from eastern Alaska through Canada to Newfoundland and in some areas extends south into northern United States. The other two subspecies are found in northeastern Europe and Siberia: S. u. tianschanica breeds in Central Asia reaching Xinjiang (China); and S. u. ulula resides across Siberia reaching its most eastern range.<p>Occasionally, S. u. caparoch can extend its territory as far south as northern Minnesota and many other states in the northern United States including more central states such as West Virginia, New York, and South Dakota. These southern forays into the northern United States are rare and generally occur during winter, or following an explosion in a population of prey. S. u. ulula can occasionally be found in more southern areas such as Great Britain, southern Russia and Scandinavia, following explosions of prey.<p>Northern hawk-owls are unevenly distributed and highly variable throughout the boreal forest. They live mostly in open coniferous forests, or coniferous forests mixed with deciduous species such as larch, birch, poplar, and willow. They are found in muskegs, clearings, swamp valleys, meadows, or recently burnt areas, and generally avoid dense spruce-fir forests. Their winter habitat is usually the same as the breeding habitat.

Migration
Nomadic

Behavior

Migration pattern: Nomadic.

Conservation

Population trend: stable.

Population trend
stable

Photos

Distribution

Bird Calls

Other Birds

Yellow-billed Blue-Magpie

Yellow-billed Blue-Magpie

Urocissa flavirostris

The southwestern counterpart of the Red-billed Blue-Magpie, this colorful long-tailed corvid also forages in noisy flocks. Similar in coloration to Red-billed, but Yellow-billed is paler blue overall, with a small white patch at the back of the crown instead of an extensive white stripe, and a bright yellow bill instead of a scarlet one. Primarily found in Himalayan hill forest, with disjunct populations in northwestern Myanmar and northern Vietnam.

Broad-tailed Paradise-Whydah

Broad-tailed Paradise-Whydah

Vidua obtusa

Lays its eggs in the nests of Orange-winged Pytilia. The distinctive breeding male has a long, broad tail. Non-breeding males and females are nondescript sparrow-like birds with striped heads and pale underparts. Found in broadleaf woodland, mainly miombo. Most records are of the conspicuous and easily identified breeding-plumaged males. Mimics the inconspicuous vocalizations of its host Orange-winged Pytilia. Breeding male is similar to Eastern Paradise-Whydah, but has a shorter and broader tail, and darker buff and rufous coloration on the nape and breast. Non-breeding male and female are very similar to Eastern, but have a paler bill and lack strong “comma” marks on the cheek. Also similar to female and non-breeding male indigobirds, but larger.

Amazonian Antpitta

Amazonian Antpitta

Myrmothera berlepschi

Lowland rainforest antpitta of secondary growth. Typical antpitta shape, with long legs, almost no tail, and a plump body. Light brown above, white with diffuse brown streaking below, and a tawny wash on the face and breast. Lighter and more orangey than the similar Thrush-like Antpitta, which prefers more mature forest habitat. Does not have a strong facial pattern like other lowland antpittas. Secretive and difficult to see; listen for its song, a series of 3-5 loud “coop” notes.

Start Your Bird Watching Journey

Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.