Elf Owl

Micrathene whitneyi

One of the smallest owls in the world, about the size of a sparrow. Patterned with rufous, gray, and white. Most similar in plumage to Flammulated Owl, but note the Elf Owl's white eyebrows, yellow eyes, tiny size, and habitat. Found in brushy woodlands and surrounding desert, where they nest in natural cavities or abandoned woodpecker holes in trees and cacti. Nocturnal; most easily found by listening for call around dusk: a descending whiny chuckle or single mewing note. Migrates south to Mexico for the winter.

Identification

The elf owl is the world's lightest owl, although the long-whiskered owlet and the Tamaulipas pygmy owl are of a similarly diminutive length. It is also the world's smallest owl. The mean body weight of this species is 40 g (1.4 oz). These tiny owls are 12.5 to 14.5 cm (4.9 to 5.7 in) long and have a wingspan of about 27 cm (10.5 in). Their primary projection (flight feather) extends nearly past their tail. They have fairly long legs and often appear bow-legged.<p>They are often found in chaparral, and are easily found during their breeding season. During dusk and just before dawn are the times this owl is most active, when they can often be heard calling to one another in a high-pitched whinny or chuckle. These songs often consist of 5–7 notes that repeat in short duration, similar to the sound of a young puppy. The distinctive vocalizations of elf owls vary according to sex, with males exhibiting a wider repertoire of complex notes as opposed to females of the same species. Males have two primary classifications of songs, each of which share similar characteristics of structure and function. Most avian observers refer to "Class A" songs to describe those that vary in length (generally 5–15 notes), and are used as both territorial proclamation and to herald the arrival of males to females in the area. While Class A tones reflect changes in environmental factors — wind, precipitation, moonlight, and temperature — Class B songs have significantly less variation among individuals. Class B functions as the primary mating call, stimulating females and encouraging them to accept male sexual advances. As the season goes on and mating begins, Class A songs are observed with lower frequency than Class B. There are also a handful of locational, so-called "scolding", and territorial songs belonging to both male and female birds of the elf owl species.

Taxonomy

The elf owl was formally described in 1861 by the American naturalist James Graham Cooper from a specimen collected near Fort Mohave in Arizona. He coined the binomial name Athene whitneyi, choosing the specific epithet to honour the geologist Josiah Whitney. The owl is now the only species placed in the genus Micrathene that was introduced in 1866 specifically for the elf owl by American ornithologist Elliott Coues. The genus name combines the Ancient Greek mikros meaning "small" and the genus name Athene that had been introduced by Friedrich Boie in 1822.<p>A molecular phylogenetic study of the owls published in 2019 found that the elf owl is a sister species to the South American long-whiskered owlet (Xenoglaux loweryi) that was first described in 1977.<p>Four subspecies are recognized:<p>M. w. idonea, the subspecies in southernmost Texas to central Mexico, is resident, as are the isolated M. w. sanfordi of southernmost Baja California and M. w. graysoni (Socorro elf owl) of Socorro Island, southwest from the tip of Baja California. The Socorro elf owl has not been recorded since 1931 and is assumed to be extinct.

Scientific name
Micrathene whitneyi
Authority
(Cooper, JG, 1861)
Order
Strigiformes
Family
Strigidae
Genus
Micrathene

Range and habitat

The elf owl is known to migrate in large groups, with patterns of migration varying depending on flock and habitat location. Some broods of elf owl migrate to the southwest United States (California, Arizona, New Mexico, and Texas) in the spring and summer for breeding. In the winter, it is found in central and southern Mexico. Migrant elf owls return north in mid-April to early May. Resident populations occur in a couple of places in south central Mexico and along the Baja peninsula.

Migration
Complete migrants

Behavior

Migration pattern: Complete migrants.

Conservation

Population trend: declining.

Population trend
declining

Photos

Distribution

Bird Calls

Other Birds

Yellow-billed Blue-Magpie

Yellow-billed Blue-Magpie

Urocissa flavirostris

The southwestern counterpart of the Red-billed Blue-Magpie, this colorful long-tailed corvid also forages in noisy flocks. Similar in coloration to Red-billed, but Yellow-billed is paler blue overall, with a small white patch at the back of the crown instead of an extensive white stripe, and a bright yellow bill instead of a scarlet one. Primarily found in Himalayan hill forest, with disjunct populations in northwestern Myanmar and northern Vietnam.

Broad-tailed Paradise-Whydah

Broad-tailed Paradise-Whydah

Vidua obtusa

Lays its eggs in the nests of Orange-winged Pytilia. The distinctive breeding male has a long, broad tail. Non-breeding males and females are nondescript sparrow-like birds with striped heads and pale underparts. Found in broadleaf woodland, mainly miombo. Most records are of the conspicuous and easily identified breeding-plumaged males. Mimics the inconspicuous vocalizations of its host Orange-winged Pytilia. Breeding male is similar to Eastern Paradise-Whydah, but has a shorter and broader tail, and darker buff and rufous coloration on the nape and breast. Non-breeding male and female are very similar to Eastern, but have a paler bill and lack strong “comma” marks on the cheek. Also similar to female and non-breeding male indigobirds, but larger.

Amazonian Antpitta

Amazonian Antpitta

Myrmothera berlepschi

Lowland rainforest antpitta of secondary growth. Typical antpitta shape, with long legs, almost no tail, and a plump body. Light brown above, white with diffuse brown streaking below, and a tawny wash on the face and breast. Lighter and more orangey than the similar Thrush-like Antpitta, which prefers more mature forest habitat. Does not have a strong facial pattern like other lowland antpittas. Secretive and difficult to see; listen for its song, a series of 3-5 loud “coop” notes.

Start Your Bird Watching Journey

Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.