Guadeloupe Woodpecker
Melanerpes herminieri
A medium-sized, shy woodpecker that occupies most wooded habitats including mangrove swamps. This is a striking species, clothed nearly entirely in glossy black, save for the deep crimson belly and chest on many individuals. No similar species within range. Calls include harsh, scratchy “rarrrrr” and rapid “cht, cht, cht, cht…”
Identification
The Guadeloupe woodpecker is a medium-sized, robust woodpecker species measuring 26–28 cm (10–11 in) in length, and with a mass of 86–97 g (3.0–3.4 oz) in males and 69–78 g (2.4–2.8 oz) in females. It is distinct in its appearance within its genus, and unlike other species of Melanerpes, males and females do not present a marked sexual dimorphism in their plumage; they are entirely black with gradual reflections ranging from dark red to burgundy on the ventral plumage, dark blue on the back, and metallic blue on the wing tips. Males have a wingspan of 42.5 cm (16.7 in) compared with 40.5 cm (15.9 in) in females). The black coloration of the Guadeloupe woodpecker may be an advantage in drying feathers by exposure to the sun and fighting against humidity, and the black feathers may be resistant to abrasion, but no definitive explanation has been advanced by the scientific community. This woodpecker is solitary animal, a social behavioral trait that is often associated with plumage monomorphism.<p>The legs, which terminate in four toes in a zygodactyl arrangement, are gray-green to gray-blue and powerful, with highly developed talons. The talons are curved for gripping bark with the tip of the claw; this represents an adaptation to living on trunks and branches of trees. The eyes are 6 mm (0.24 in) in diameter (pupil 2 mm (0.079 in)) with dark brown irises. The beak is entirely black and is between 15 and 20 percent longer and more robust in males; this is the main criterion for recognizing the sex of individuals. The size of the female's beak is equal to that of her head while that of the male is distinctly longer.<p>As with all woodpeckers that are adapted to piercing wood, the nostrils on the culmen have small feathers to protect respiration and mucus glands to trap dust. The pterygoid protractor muscle, which is highly developed in woodpeckers, is important for adapting to shock absorption by uncoupling the beak, which can move laterally, from the skull to minimize the transmission of kinetic energy to the brain and eyes. There is also a specific pterygoid bone in Picidae compared to other birds. They have a specific cancellous tissue between the skull and the beak, with a displacement of the attachment of the greater horn of the hyoid bone to the quadrate bone, as well as a reinforced sternum and keel. These elements maximize energy dissipation and shock absorption for the bird during impact. The specific, long tongue of the Picidae is cylindrical and is about twice the size of its bill. The tongue is the result of an evolution of the hyoid apparatus with two parts; one bony at the end is equipped with small hooks, the other cartilaginous lengthens under the action of a branchiomandibular muscle that attaches to the branch of the mandible, split, anchoring on the anterior part at the base of the culmen, surrounding the skull from behind with its two branches, descending on either side of the spine, esophagus and larynx, which pushes the hyoid horns and tongue out of the beak.<p>Juvenile birds are similar to adults but have duller, dark brown plumage. The life expectancy of individuals is greater than five years and estimated to be between eight and ten years.
Taxonomy
Described in 1830 by René Primevère Lesson in the genus Picus, the Guadeloupe woodpecker was given its binomial name, Melanerpes herminieri, after the naturalist Félix Louis L'Herminier, who studied in Guadeloupe and wrote numerous works on birds. The name of the genus Melanerpes comes from the Greek melas meaning "black" and herpēs meaning "climber". In the local Guadeloupe Creole, it is called Tapeur or Tapé ("one who knocks"). It is also called Toto bwa or Toc-toc for its tapping noise.<p>The Guadeloupe woodpecker had been considered for some time to be in the monotypic genus Linneopicus before being classified in the genus Melanerpes. It may have evolved during the Pleistocene from the Puerto Rican woodpecker (M. portoricensis), which itself is derived phylogenetically from the red-headed woodpecker (M. erythrocephalus). The phylogenetic position diagram of the genus Melanerpes is the least-known among the family Picidae, whose divergence into the subfamilies Jynginae, Picumninae, and Picinae—to which Melanerpes belongs—dates from 30 to 20 million years ago in the Oligocene or lower Miocene.
- Scientific name
- Melanerpes herminieri
- Authority
- (Lesson, RP, 1830)
- Order
- Piciformes
- Family
- Picidae
- Genus
- Melanerpes
Range and habitat
Since the extinction of the Guadeloupe parakeet (Psittacara labati) and the Guadeloupe amazon (Amazona violacea) in the 18th century (if they existed), the Guadeloupe woodpecker is the only bird species that is endemic to Guadeloupe, and is the only woodpecker species found in the Lesser Antilles. It, along with two species of forest bats and two species of frogs, is one of the archipelago's five endemic animal species.<p>The Guadeloupe woodpecker is present on the main island from sea level to the upper tree line, at around 1,000 m (39,000 in) altitude, but is historically more common on island of Basse-Terre, where it has a preference for the island's east coast, than on Grande-Terre. It is absent from the dependencies of Guadeloupe (Îles des Saintes, Marie-Galante, and La Désirade).<p>The Guadeloupe woodpecker, an exclusively stationary species,, is found in a wide variety of forest types across the islands: it is most common in the tropical rainforest areas of Basse-Terre; in 1998, these rainforests had more than 70 percent of the population of the species in Guadeloupe, 5 percent were in deciduous areas, while the deciduous forests of Grande-Terre hosted about 20 percent, and the mangrove and swamp in the center of the archipelago held the remaining 5 percent.<p>In 2008, a study of Guadeloupean avifauna showed the presence of the Guadeloupe woodpecker in all zones of Guadeloupe National Park, where it prefers Côte-au-vent, the ombrophile massif on the eastern coast of the island, as well as the northwestern zone towards Deshaies north of the Côte-sous-le-vent. The species also seems to have colonized the Caribbean Mountains at the southern tip of Basse-Terre between 1998 and 2007. In 2008, Basse-Terre hosted three-quarters of the population of woodpeckers in the archipelago and Grande-Terre the other quarter. <p>The Guadeloupe woodpecker is a territorial bird but not particularly aggressive towards other birds, with which it seldom interacts. The species needs a territory of between two and five hectares (4.9 and 12.4 acres) per pair to live, and even ten hectares (25 acres) at the southern tip of the more-arid Grande-Terre.
- Migration
- Resident species
Behavior
Migration pattern: Resident species.
Conservation
Population trend: rising.
- Population trend
- rising
Photos
Distribution
Bird Calls
Other Birds

Yellow-billed Blue-Magpie
Urocissa flavirostris
The southwestern counterpart of the Red-billed Blue-Magpie, this colorful long-tailed corvid also forages in noisy flocks. Similar in coloration to Red-billed, but Yellow-billed is paler blue overall, with a small white patch at the back of the crown instead of an extensive white stripe, and a bright yellow bill instead of a scarlet one. Primarily found in Himalayan hill forest, with disjunct populations in northwestern Myanmar and northern Vietnam.

Broad-tailed Paradise-Whydah
Vidua obtusa
Lays its eggs in the nests of Orange-winged Pytilia. The distinctive breeding male has a long, broad tail. Non-breeding males and females are nondescript sparrow-like birds with striped heads and pale underparts. Found in broadleaf woodland, mainly miombo. Most records are of the conspicuous and easily identified breeding-plumaged males. Mimics the inconspicuous vocalizations of its host Orange-winged Pytilia. Breeding male is similar to Eastern Paradise-Whydah, but has a shorter and broader tail, and darker buff and rufous coloration on the nape and breast. Non-breeding male and female are very similar to Eastern, but have a paler bill and lack strong “comma” marks on the cheek. Also similar to female and non-breeding male indigobirds, but larger.

Amazonian Antpitta
Myrmothera berlepschi
Lowland rainforest antpitta of secondary growth. Typical antpitta shape, with long legs, almost no tail, and a plump body. Light brown above, white with diffuse brown streaking below, and a tawny wash on the face and breast. Lighter and more orangey than the similar Thrush-like Antpitta, which prefers more mature forest habitat. Does not have a strong facial pattern like other lowland antpittas. Secretive and difficult to see; listen for its song, a series of 3-5 loud “coop” notes.
Start Your Bird Watching Journey
Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.