Great Spotted Woodpecker

Dendrocopos major

Widespread black-and-white woodpecker with a range that covers much of Eurasia. Note the big white shoulder patches, extensive red on vent, and black crown. Male has a red nape patch; juvenile (both sexes) has a red cap. Size and bold black-and-white plumage distinctive in most of range. Inhabits almost all types of forest and woodland, parkland, gardens, even farmland with hedges and scattered larger trees. Feeds mainly on trunks and larger branches; also visits feeders. Gives a sharp “kik!”, often in series. Drums frequently, often giving a short, fast series that trails off quickly.

Identification

An adult great spotted woodpecker is 20–24 cm (7.9–9.4 in) long, weighs 70–98 g (2.5–3.5 oz) and has a 34–39 cm (13–15 in) wingspan. The upperparts are glossy blue-black, with white on the sides of the face and neck. Black lines run from the shoulder to the nape, the base of the bill and about halfway across the breast. There is a large white shoulder patch and the flight feathers are barred with black and white, as is the tail. The underparts are white other than a scarlet lower belly and undertail. The bill is slate-black, the legs greenish-grey and the eye is deep red. Males have a crimson patch on the nape, which is absent from the otherwise similar females. Juvenile birds are less glossy than adults and have a brown tinge to their upperparts and dirty white underparts. Their markings are less well-defined than the adult's and the lower belly is pink rather than red. The crown of the juvenile's head is red, less extensively in young females than males.<p>The various subspecies differ in plumage, the general pattern being that northern forms are larger, heavier-billed and whiter beneath, as predicted by Bergmann's rule, so north Eurasian D. m. major and D. m. kamtschaticus are large and strikingly white, whereas D. m. hispanicus in Iberia and D. m. harterti in Corsica and Sardinia are somewhat smaller and have darker underparts. D. m. canariensis and D. m. thanneri in the Canary Islands are similar to the Iberian race but have contrasting white flanks. In Morocco, D. m. mauritanus is pale below with red in the centre of its breast, and birds breeding at higher altitudes are larger and darker than those lower in the hills. D. m. numidus in Algeria and Tunisia is very distinctive, with a breast band of red-tipped black feathers. Caspian D. m. poelzami is small, relatively long-billed and has brown underparts. D. m. japonicus of Japan has less white on its shoulders but more in its wings. The two Chinese forms, D. m. cabanisi and D. m. stresemanni, have brownish heads and underparts, and often some red on the breast. Both races have increasingly dark underparts towards the south of their respective ranges.<p>Some other species in its genus are similar to the great spotted woodpecker. The Syrian woodpecker lacks its relative's black cheek bar and has whiter underparts and paler red underparts, although juvenile great spotted woodpeckers often have an incomplete cheek bar, so can potentially be misidentified as Syrian. The white-winged woodpecker has a far more extensive white wing patch than the great spotted woodpecker. The Sind woodpecker is very similar to the Syrian species, and can be distinguished from great spotted woodpecker in the same way.<p>Adult great spotted woodpeckers have a complete moult after the breeding season which takes about 120 days. Northern D. m. major starts its moult from mid-June to late July and finishes in October or November, temperate races like D. m. pinetorum are earlier, commencing in early June to mid-July and completing in mid-September to late October, and southern D. m. hispanicus starts late May or June and finishes as early as August. Juveniles have a partial moult, retaining some of the wing coverts but replacing body, tail and primary feathers. This moult to near-adult plumage starts from late May to early August and finishes from mid-September to late November, timing varying with latitude as with the adults.<p>The call of the great spotted woodpecker is a sharp kik, which may be repeated as a wooden rattling krrarraarr if the bird is disturbed. The courtship call, gwig, is mostly given in the display flight. Drumming on dead trees and branches, and sometimes suitable man-made structures, serves to maintain contact between paired adults and to advertise ownership of territory.<p>Both sexes drum, although the male does so much more often, mostly from mid-January until the young are fledged. The far-carrying drumming is faster than for any other woodpecker in its range at around 10–16 strikes per second, typically in one-second bursts, although repeated frequently. As late as the early twentieth century it was thought that the drumming might be a vocalisation, and it was not until 1943 that it was finally proved to be purely mechanical.

Taxonomy

Woodpeckers are an ancient bird family consisting of three subfamilies, the wrynecks, the piculets and the true woodpeckers, Picinae. The largest of the five tribes within the Picinae is Melanerpini, the pied woodpeckers, a group which includes the great spotted woodpecker. Within the genus Dendrocopos the great spotted woodpecker's closest relatives are the Himalayan, Sind, Syrian, white-winged woodpeckers and the Darjeeling woodpecker. The great spotted woodpecker has been recorded as hybridising with the Syrian woodpecker.<p>The great spotted woodpecker was described by Carl Linnaeus in his landmark 1758 10th edition of Systema Naturae as Picus major. It was moved to its current genus, Dendrocopos, by the German naturalist Carl Ludwig Koch in 1816. The genus name Dendrocopos is a combination of the Greek words dendron , "tree", and kopos, "striking". The specific major is from Latin maior, "greater".<p>Recognised subspecies vary by author from as few as 14 to nearly 30. This is largely because changes are clinal with many intermediate forms. However, mitochondrial DNA data suggests that the Caspian Sea region's Dendrocopos major poelzami, Japanese D. m. japonicus and Chinese D. m. cabanisi may all merit full species status. Despite its distinctive appearance, D. m. canariensis from Tenerife in the Canary Islands appears to be closely related to the nominate subspecies D. m. major.<p>The fossil subspecies D. m. submajor lived during the Middle Pleistocene Riss glaciation (250,000 to 300,000 years ago) when it was found in Europe south of the ice sheet. It is sometimes treated as a distinct species, but did not differ significantly from the extant great spotted woodpecker, whose European subspecies are probably its direct descendants.

Scientific name
Dendrocopos major
Authority
(Linnaeus, 1758)
Order
Piciformes
Family
Picidae
Genus
Dendrocopos

Range and habitat

The species ranges across Eurasia from Ireland to Japan, and in North Africa from Morocco to Tunisia; it is absent only from those areas too cold or dry to have suitable woodland habitat. It is found in a wide variety of woodlands, broadleaf, coniferous or mixed, and in modified habitats like parks, gardens and olive groves. It occurs from sea level to the tree line, up to 2,000 m (6,600 ft) in Europe, 2,200 m (7,200 ft) in Morocco and 2,500 m (8,200 ft) in Central Asia.<p>The great spotted woodpecker is mainly resident year-round, but sizeable movements can occur when there are shortages of pine and spruce cones in the north of the range. Highland populations often descend to lower altitudes in winter. Juveniles also have a tendency to wander some distance from where they were hatched, often as far as 100–600 km (60–400 mi), sometimes up to 3,000 km (1,900 mi). Vagrants have reached the Faroe Islands, Hong Kong and Iceland, and there are several sightings from North America in at least the Aleutian Islands, Pribilof Islands and Alaska.<p>Due to deforestation, this woodpecker was extirpated in Ireland in the seventeenth century, but the island has been naturally recolonised, with the first proven nesting in County Down in 2007. Its expansion in range is continuing, with breeding proven or suspected in at least 10 counties by 2013, with the main concentration in Down and County Wicklow. Genetic evidence shows the birds to be of British, rather than Scandinavian, ancestry, with the populations in Ireland and Northern Ireland having separate origins. The great spotted woodpecker was also found to have been nesting in the Isle of Man from 2009, and breeding from 2010.

Migration
Resident species

Behavior

Migration pattern: Resident species.

Conservation

Population trend: rising.

Population trend
rising

Photos

Distribution

Bird Calls

Other Birds

Yellow-billed Blue-Magpie

Yellow-billed Blue-Magpie

Urocissa flavirostris

The southwestern counterpart of the Red-billed Blue-Magpie, this colorful long-tailed corvid also forages in noisy flocks. Similar in coloration to Red-billed, but Yellow-billed is paler blue overall, with a small white patch at the back of the crown instead of an extensive white stripe, and a bright yellow bill instead of a scarlet one. Primarily found in Himalayan hill forest, with disjunct populations in northwestern Myanmar and northern Vietnam.

Broad-tailed Paradise-Whydah

Broad-tailed Paradise-Whydah

Vidua obtusa

Lays its eggs in the nests of Orange-winged Pytilia. The distinctive breeding male has a long, broad tail. Non-breeding males and females are nondescript sparrow-like birds with striped heads and pale underparts. Found in broadleaf woodland, mainly miombo. Most records are of the conspicuous and easily identified breeding-plumaged males. Mimics the inconspicuous vocalizations of its host Orange-winged Pytilia. Breeding male is similar to Eastern Paradise-Whydah, but has a shorter and broader tail, and darker buff and rufous coloration on the nape and breast. Non-breeding male and female are very similar to Eastern, but have a paler bill and lack strong “comma” marks on the cheek. Also similar to female and non-breeding male indigobirds, but larger.

Amazonian Antpitta

Amazonian Antpitta

Myrmothera berlepschi

Lowland rainforest antpitta of secondary growth. Typical antpitta shape, with long legs, almost no tail, and a plump body. Light brown above, white with diffuse brown streaking below, and a tawny wash on the face and breast. Lighter and more orangey than the similar Thrush-like Antpitta, which prefers more mature forest habitat. Does not have a strong facial pattern like other lowland antpittas. Secretive and difficult to see; listen for its song, a series of 3-5 loud “coop” notes.

Start Your Bird Watching Journey

Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.