Ochre-throated Foliage-gleaner
Automolus ochrolaemus
Skulking and generally inconspicuous brown bird of humid tropical forest. Found as singles or pairs, clambering in vine tangles or other dense understory, at times in leaf litter on the forest floor; usually difficult to see clearly. Note the rich buffy throat, conspicuous buffy eyebrow and eyering, and rusty tail on an otherwise plain dark brownish bird. Song is a descending series of nasal notes, speeding up and often sputtering at the end. Occurs from central Panama (where approaches the range of Fawn-throated Foliage-gleaner, and best distinguished by voice) throughout much of northern South America, to central Brazil.
Identification
The ochre-throated foliage-gleaner is 18 to 20 cm (7.1 to 7.9 in) long and weighs 30 to 46 g (1.1 to 1.6 oz). It is a fairly large member of its genus and has a shortish and heavy bill. The sexes have the same plumage. Adults of the nominate subspecies A. o. ochrolaemus have a mostly dark brownish face with a bold buff eyering and stripe behind the eye, faint reddish streaks on the ear coverts, and an ochraceous-buff malar area with faint dark flecks. Their crown and nape are dark brown with a faint blackish brown scallop pattern. Their back and rump are rich dark brown that blends to dark chestnut uppertail coverts. Their wing coverts are rich dark brown and their flight feathers slightly paler and more rufescent. Their tail is dark chestnut. Their throat is deep buff, their breast is streaked with medium brown and ochraceous buff, and their belly is brown. Their flanks are a darker and more rufescent brown and their undertail coverts dull chestnut. Their iris is brown to dark brown, their maxilla blackish horn, gray, or horn brown, their mandible greenish buff to gray, and their legs and feet olive, greenish brown, or greenish gray. Juveniles are slightly duller than adults, with a less obvious eyering, a rufous tinge to the face, a chestnut tinge to the crown, and slightly mottled throat and breast.<p>The ochre-throated foliage-gleaner subspecies A. o. pallidigularis is the palest and dullest, with a nearly white throat and dull brown underparts that have no ochraceous tinge. A. o. auricularis is larger and duller than the nominate. Its back is more grayish olive and its underparts paler with less streaking. A. o. turdinus has a paler throat and slightly less ochraceous underparts than the nominate. Its underparts are intermediate in tone and markings between the nominate and auricularis.
Taxonomy
The ochre-throated foliage-gleaner's taxonomy is unsettled. Until July 2023 the International Ornithological Committee (IOC) called A. ochrolaemus the buff-throated foliage gleaner and assigned it these six subspecies:<p>The Clements taxonomy added a seventh, A. o. amusos (Peters, 1929). BirdLife International's Handbook of the Birds of the World does not recognize A. o. amusos but includes A. o. exsertus as the seventh subspecies. The IOC, Clements, and the American Ornithological Society previously recognized exsertus as a separate species, the Chiriqui foliage-gleaner.<p>In July 2023 the IOC split A. o. cervinigularis and A. o. hypophaeus from the buff-throated to form the new species fawn-throated foliage-gleaner, which by the principle of priority took the binomial A. cervinigularis. The IOC renamed the remaining four subspecies the ochre-throated foliage-gleaner to avoid confusion with the former, larger, buff-throated species. It retains the former binomial A. ochrolaemus. In October 2023 the Clements taxonomy accepted the same split and deleted A. o. amusos entirely. The other systems retain their own versions of the previous seven-subspecies buff-throated foliage-gleaner<p>This article follows the four-subspecies model.
- Scientific name
- Automolus ochrolaemus
- Authority
- (Tschudi, 1844)
- Order
- Passeriformes
- Family
- Furnariidae
- Genus
- Automolus
Range and habitat
The subspecies of the ochre-throated foliage-gleaner are found thus:<p>The ochre-throated foliage-gleaner inhabits a variety of forested landscapes across its very large range. In Panama it occurs in lowland rainforest and secondary forest up to an elevation of about 1,500 m (4,900 ft). In most of the Amazon Basin it occurs in transitional forest, seasonally flooded várzea forest, and swamp forest between sea level and about 1,000 m (3,300 ft). West of the Andes in Colombia and Ecuador it typically occurs in secondary forest up to about 800 m (2,600 ft). Locally along the Andes it reaches 1,400 m (4,600 ft).
- Migration
- Resident species
Behavior
Migration pattern: Resident species.
Conservation
Population trend: stable.
- Population trend
- stable
Photos
Distribution
Bird Calls
Other Birds

Yellow-billed Blue-Magpie
Urocissa flavirostris
The southwestern counterpart of the Red-billed Blue-Magpie, this colorful long-tailed corvid also forages in noisy flocks. Similar in coloration to Red-billed, but Yellow-billed is paler blue overall, with a small white patch at the back of the crown instead of an extensive white stripe, and a bright yellow bill instead of a scarlet one. Primarily found in Himalayan hill forest, with disjunct populations in northwestern Myanmar and northern Vietnam.

Broad-tailed Paradise-Whydah
Vidua obtusa
Lays its eggs in the nests of Orange-winged Pytilia. The distinctive breeding male has a long, broad tail. Non-breeding males and females are nondescript sparrow-like birds with striped heads and pale underparts. Found in broadleaf woodland, mainly miombo. Most records are of the conspicuous and easily identified breeding-plumaged males. Mimics the inconspicuous vocalizations of its host Orange-winged Pytilia. Breeding male is similar to Eastern Paradise-Whydah, but has a shorter and broader tail, and darker buff and rufous coloration on the nape and breast. Non-breeding male and female are very similar to Eastern, but have a paler bill and lack strong “comma” marks on the cheek. Also similar to female and non-breeding male indigobirds, but larger.

Amazonian Antpitta
Myrmothera berlepschi
Lowland rainforest antpitta of secondary growth. Typical antpitta shape, with long legs, almost no tail, and a plump body. Light brown above, white with diffuse brown streaking below, and a tawny wash on the face and breast. Lighter and more orangey than the similar Thrush-like Antpitta, which prefers more mature forest habitat. Does not have a strong facial pattern like other lowland antpittas. Secretive and difficult to see; listen for its song, a series of 3-5 loud “coop” notes.
Start Your Bird Watching Journey
Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.