Fawn-throated Foliage-gleaner

Automolus cervinigularis

Skulking and generally inconspicuous brown bird of humid tropical forest. Found as singles or pairs, clambering in vine tangles or other dense understory, at times in leaf litter on the forest floor; usually difficult to see clearly. Note the rich buffy throat, conspicuous buffy eyebrow and eyering, and rusty tail on an otherwise plain dark brownish bird. Loud song is a repeated, churring rattle, given from middle level perches inside the forest. Occurs from southern Mexico to central Panama, where it approaches the range of Ochre-throated Foliage-gleaner, and best distinguished by voice.

Identification

The fawn-throated foliage-gleaner is 18 to 20 cm (7.1 to 7.9 in) long and weighs 30 to 46 g (1.1 to 1.6 oz). It is a fairly large member of its genus and has a heavy bill. The sexes have the same plumage. Adults of the nominate subspecies have a mostly dark brownish face with a bold buff eyering and stripe behind the eye, faint reddish streaks on the ear coverts, and an ochraceous-buff malar area with faint dark flecks. Their crown and nape are dark brown with a faint blackish brown scallop pattern. Their back and rump are rich dark brown that blends to rufous uppertail coverts. Their wing coverts are rich dark brown and their flight feathers slightly paler and more rufescent. Their tail is rufous. Their throat is deep buff, their breast has a dusky scaling pattern on buff, and their belly is dusky buff. Their undertail coverts are pale buff. Their iris is brown to dark brown, their maxilla dark gray, their mandible pale horn, and their legs and feet grayish. Subspecies A. c. hypophaeus is similar to the nominate, with a more ochraceous throat, a paler and mostly plain breast, and brighter rufous undertail coverts.

Taxonomy

The fawn-throated foliage-gleaner's taxonomy is unsettled. Until July 2023, the International Ornithological Committee (IOC) treated what are now the two subspecies of the fawn-throated foliage gleaner, with four other subspecies, as the buff-throated foliage gleaner. At that time the IOC split A. o. cervinigularis and A. o. hypophaeus from the buff-throated to form the new fawn-throated foliage-gleaner, which by the principle of priority took the binomial A. cervinigularis. The IOC renamed the remaining four subspecies the ochre-throated foliage-gleaner to avoid confusion with the former, larger, buff-throated species. It retains the former binomial A. ochrolaemus.<p>The Clements taxonomy had included a seventh subspecies, A. o. amusos (Peters, 1929), in the buff-throated foliage-gleaner. In October 2023 Clements accepted the same split as the IOC and deleted A. o. amusos entirely. The American Ornithological Society has not recognized the split.<p>BirdLife International's Handbook of the Birds of the World does not recognize the split of fawn-throated foliage-gleaner, nor does it recognize A. o. amusos. It includes A. o. exsertus as the seventh subspecies of its buff-throated foliage-gleaner. The IOC, Clements, and the American Ornithological Society previously recognized exsertus as a separate species, the Chiriqui foliage-gleaner.<p>The two subspecies of the fawn-throated foliage-gleaner are the nominate A. c. cervinigularis (Sclater, 1857) and A. c. hypophaeus (Ridgway, 1909).

Scientific name
Automolus cervinigularis
Authority
(Sclater, PL, 1857)
Order
Passeriformes
Family
Furnariidae
Genus
Automolus

Range and habitat

The nominate subspecies of the fawn-throated foliage-gleaner is found from Veracruz in southern Mexico south through western Belize into northern Guatemala. Subspecies A. c. hypophaeus is found on the Caribbean slope from eastern Nicaragua through Costa Rica into northwestern Panama. The species inhabits lowland rainforest, secondary forest, and also coffee plantations. In elevation it reaches from sea level to about 1,000 m (3,300 ft) in Mexico and 1,500 m (4,900 ft) further south.

Migration
Resident species

Behavior

Migration pattern: Resident species.

Conservation

Population trend: declining.

Population trend
declining

Photos

Distribution

Bird Calls

Other Birds

Yellow-billed Blue-Magpie

Yellow-billed Blue-Magpie

Urocissa flavirostris

The southwestern counterpart of the Red-billed Blue-Magpie, this colorful long-tailed corvid also forages in noisy flocks. Similar in coloration to Red-billed, but Yellow-billed is paler blue overall, with a small white patch at the back of the crown instead of an extensive white stripe, and a bright yellow bill instead of a scarlet one. Primarily found in Himalayan hill forest, with disjunct populations in northwestern Myanmar and northern Vietnam.

Broad-tailed Paradise-Whydah

Broad-tailed Paradise-Whydah

Vidua obtusa

Lays its eggs in the nests of Orange-winged Pytilia. The distinctive breeding male has a long, broad tail. Non-breeding males and females are nondescript sparrow-like birds with striped heads and pale underparts. Found in broadleaf woodland, mainly miombo. Most records are of the conspicuous and easily identified breeding-plumaged males. Mimics the inconspicuous vocalizations of its host Orange-winged Pytilia. Breeding male is similar to Eastern Paradise-Whydah, but has a shorter and broader tail, and darker buff and rufous coloration on the nape and breast. Non-breeding male and female are very similar to Eastern, but have a paler bill and lack strong “comma” marks on the cheek. Also similar to female and non-breeding male indigobirds, but larger.

Amazonian Antpitta

Amazonian Antpitta

Myrmothera berlepschi

Lowland rainforest antpitta of secondary growth. Typical antpitta shape, with long legs, almost no tail, and a plump body. Light brown above, white with diffuse brown streaking below, and a tawny wash on the face and breast. Lighter and more orangey than the similar Thrush-like Antpitta, which prefers more mature forest habitat. Does not have a strong facial pattern like other lowland antpittas. Secretive and difficult to see; listen for its song, a series of 3-5 loud “coop” notes.

Start Your Bird Watching Journey

Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.