Purple Heron
Ardea purpurea
Large heron with rusty head and streaky neck; juvenile is extensively rusty brown on upperparts. Favors fresh marshes with tall reeds and other vegetation. Often more retiring than Gray Heron and rarely seen in open situations. Only likely to be confused with larger and bulkier Gray Heron, which is paler and grayer overall, with a stouter bill.
Identification
The purple heron is a large bird, 78–97 cm (31–38 in) in length with a standing height from 70 to 94 cm (28 to 37 in) and a 120–152 cm (47–60 in) wingspan. However, it is slender for its size, weighing only 0.5 to 1.35 kg (1.1 to 3.0 lb). It is somewhat smaller than the grey heron, from which it can be distinguished by its darker reddish-brown plumage, and, in adults, its darker grey back. Adults have the forehead and the crown of the head black, with a dark stripe down the back of the neck that terminates in a slender, dangling crest. This is shorter than the crest of the grey heron and does not exceed 140 mm (5.5 in). The sides of the head and the neck are buffish chestnut, with dark streaks and lines down either side of the whole the neck. The mantle is oily brown and the upper scapular feathers are elongated but not the lower ones. The rest of the upper parts and the tail are brownish grey. The front of the neck is paler than the sides and there are some elongated feathers at the base of the neck which are streaked with white, chestnut and black. The breast is chestnut brown, with some blackening at the side, and the belly and under-tail coverts are black. The brownish-yellow beak is long, straight and powerful, and is brighter in colour in breeding adults. The iris is yellow and the legs are brown at the front and yellowish behind.<p>The call is a harsh "frarnk", but is quieter and more high-pitched than that of the grey heron. It is generally a less noisy bird, though similar guttural sounds are heard emanating from the heronry. It is also less robust, and appears somewhat hollow-chested. Its head and neck are more slender and snake-like than the grey heron and its toes much longer. Unlike that bird, it often adopts a posture with its neck extending obliquely, and even nestlings tend to use this stance.
Taxonomy
There are three or four subspecies:<p>The scientific name comes from Latin ardea "heron", and purpureus, "coloured purple".
- Scientific name
- Ardea purpurea
- Authority
- Linnaeus, 1766
- Order
- Pelecaniformes
- Family
- Ardeidae
- Genus
- Ardea
Range and habitat
The purple heron has a mostly palaearctic distribution and breeds in Europe, Asia and Africa. The range of the western race extends from Portugal eastwards across much of central and southern Europe and parts of North Africa as far as Lake Balkhash in Kazakhstan. In Africa, the bird breeds in Senegal, down the east coast of Africa and in Madagascar. The eastern race extends from the Indian Subcontinent, eastwards to eastern China and the Philippines, and northwards to the basins of the Amur River and the Ussuri River at about 49°N. The southern race is restricted to Madagascar, and a small population of purple herons on the Cape Verde Islands is regarded as a separate race by some authorities.<p>Between August and October, birds of the western population migrate southwards to tropical Africa, returning northwards in March. Purple herons often overshoot their normal range on their return, and are vagrants to northern Europe including Britain. The eastern population is largely resident, though some birds from the northern part of the range fly southwards to Korea, Thailand and Malaysia. The African birds are resident.<p>The purple heron inhabits marshes, lagoons and lakes surrounded by dense vegetation. It may frequent mangrove swamps on the coast but it usually chooses freshwater habitats, particularly locations with Phragmites reed beds. It also visits mudflats, river banks, ditches and canals. In the Cape Verde Islands, it is more likely to be seen in the open, on arid slopes.
- Migration
- Complete migrants
Behavior
Migration pattern: Complete migrants.
Conservation
Population trend: declining.
- Population trend
- declining
Photos
Distribution
Bird Calls
Other Birds

Yellow-billed Blue-Magpie
Urocissa flavirostris
The southwestern counterpart of the Red-billed Blue-Magpie, this colorful long-tailed corvid also forages in noisy flocks. Similar in coloration to Red-billed, but Yellow-billed is paler blue overall, with a small white patch at the back of the crown instead of an extensive white stripe, and a bright yellow bill instead of a scarlet one. Primarily found in Himalayan hill forest, with disjunct populations in northwestern Myanmar and northern Vietnam.

Broad-tailed Paradise-Whydah
Vidua obtusa
Lays its eggs in the nests of Orange-winged Pytilia. The distinctive breeding male has a long, broad tail. Non-breeding males and females are nondescript sparrow-like birds with striped heads and pale underparts. Found in broadleaf woodland, mainly miombo. Most records are of the conspicuous and easily identified breeding-plumaged males. Mimics the inconspicuous vocalizations of its host Orange-winged Pytilia. Breeding male is similar to Eastern Paradise-Whydah, but has a shorter and broader tail, and darker buff and rufous coloration on the nape and breast. Non-breeding male and female are very similar to Eastern, but have a paler bill and lack strong “comma” marks on the cheek. Also similar to female and non-breeding male indigobirds, but larger.

Amazonian Antpitta
Myrmothera berlepschi
Lowland rainforest antpitta of secondary growth. Typical antpitta shape, with long legs, almost no tail, and a plump body. Light brown above, white with diffuse brown streaking below, and a tawny wash on the face and breast. Lighter and more orangey than the similar Thrush-like Antpitta, which prefers more mature forest habitat. Does not have a strong facial pattern like other lowland antpittas. Secretive and difficult to see; listen for its song, a series of 3-5 loud “coop” notes.
Start Your Bird Watching Journey
Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.