Slaty-capped Flycatcher

Leptopogon superciliaris

Small flycatcher with gray cap, black ear patch, and buffy wingbars. Head pattern looks messy. Olive back and pale yellow belly. Most similar to Sepia-capped Flycatcher, but that species has a brown cap (not gray). Also very similar to bristle-tyrants of South America but note buffy wingbars and voice—a commonly heard, explosive “pseek!” sometimes with a sputtering trill at the end. Look for singles or pairs in forests and edges, usually not too high in the trees. Often follows mixed-species flocks.

Identification

The adult slaty-capped flycatcher is 12.5 cm (4.9 in) long and weighs 12 g (0.42 oz). The head has a dark grey crown, grey and white face, grey supercilium, and black crescent-shaped ear patch. The upperparts are olive-green and the dusky wings have two yellowish wing bars. The throat is whitish and the breast is greenish yellow shading to yellow on the belly. The long heavy bill is black above and pink-based below. Sexes are similar, but young birds have a more olive crown, weaker face pattern, orange wing bars and paler underparts. They have a sharp switch-choo call.

Taxonomy

Genus: Leptopogon; Family: Tyrannidae; Order: Passeriformes.

Scientific name
Leptopogon superciliaris
Authority
Tschudi, 1844
Order
Passeriformes
Family
Tyrannidae
Genus
Leptopogon

Range and habitat

It breeds from Costa Rica through Colombia and northern Venezuela to northern Bolivia, Ecuador, and Peru. It also occurs on Trinidad. This species is found in forests and woodland edges.

Migration
Resident species

Behavior

Migration pattern: Resident species.

Conservation

Population trend: stable.

Population trend
stable

Photos

Distribution

Bird Calls

Other Birds

Yellow-billed Blue-Magpie

Yellow-billed Blue-Magpie

Urocissa flavirostris

The southwestern counterpart of the Red-billed Blue-Magpie, this colorful long-tailed corvid also forages in noisy flocks. Similar in coloration to Red-billed, but Yellow-billed is paler blue overall, with a small white patch at the back of the crown instead of an extensive white stripe, and a bright yellow bill instead of a scarlet one. Primarily found in Himalayan hill forest, with disjunct populations in northwestern Myanmar and northern Vietnam.

Broad-tailed Paradise-Whydah

Broad-tailed Paradise-Whydah

Vidua obtusa

Lays its eggs in the nests of Orange-winged Pytilia. The distinctive breeding male has a long, broad tail. Non-breeding males and females are nondescript sparrow-like birds with striped heads and pale underparts. Found in broadleaf woodland, mainly miombo. Most records are of the conspicuous and easily identified breeding-plumaged males. Mimics the inconspicuous vocalizations of its host Orange-winged Pytilia. Breeding male is similar to Eastern Paradise-Whydah, but has a shorter and broader tail, and darker buff and rufous coloration on the nape and breast. Non-breeding male and female are very similar to Eastern, but have a paler bill and lack strong “comma” marks on the cheek. Also similar to female and non-breeding male indigobirds, but larger.

Amazonian Antpitta

Amazonian Antpitta

Myrmothera berlepschi

Lowland rainforest antpitta of secondary growth. Typical antpitta shape, with long legs, almost no tail, and a plump body. Light brown above, white with diffuse brown streaking below, and a tawny wash on the face and breast. Lighter and more orangey than the similar Thrush-like Antpitta, which prefers more mature forest habitat. Does not have a strong facial pattern like other lowland antpittas. Secretive and difficult to see; listen for its song, a series of 3-5 loud “coop” notes.

Start Your Bird Watching Journey

Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.