Ocellated Antbird

Phaenostictus mcleannani

Spectacular, chunky forest-dweller; generally uncommon. Electric blue facial skin, rufous body, black throat, and pale scalloped pattern renders this antbird unlikely to be confused with any other species. Larger than other antbirds in range. Can be difficult to see well; found close to the ground in mature forest, usually in pairs or small flocks following an army ant swarm. Listen for descending, scolding call. Sexes alike.

Identification

The ocellated antbird is a largish antbird with a long bill and tail. It is 17.5 to 20 cm (6.9 to 7.9 in) long and weighs about 50 g (1.8 oz). Females tend to be slightly smaller than males and weigh slightly less. The species conforms with Bergmann's rule, with birds closer to the Equator having smaller wings and bills than those further away. Except for their slight size differences, the sexes are otherwise the same, and the subspecies have very little variation. Adults have a brown-gray crown, a rufous-brown nape, bright blue bare skin around the eye, and black cheeks and throat. Their back feathers and wing coverts are black with narrow rufous-brown edges that give a scaly appearance. Their rump is plain greenish brown, their flight feathers plain dark brown, and their tail black. Their breast is plain rufous-brown like their nape. Their belly feathers are black with wider rufous-brown edges than the back feathers and their vent area is reddish brown. Immature birds are similar to adults but with a darker cap and a less crisp pattern on their back and belly.

Taxonomy

The ocellated antbird was formally described in 1861 by the American amateur ornithologist George Newbold Lawrence and given the binomial name Phlogopsis mcleannani (misspelled as Meleannani). The ocellated antbird is now placed in the genus Phaenostictus that was erected in 1909 by the American ornithologist Robert Ridgway. The genus name is derived from the Ancient Greek phainō meaning "to display" and stiktos for "spotted". The specific epithet honors James McLeannan, a railway engineer on the Panama Canal Railway, who had collected the type specimen in Panama. Ridgway considered that the species was related to the genus Phlegopsis (the bare-eyes) but that it differed in having a longer tail, rounded nostrils and a few other characters.<p>Molecular phylogenetic studies of the antbird family, Thamnophilidae, have found that the ocellated antbird sits in the tribe Pithyini and its closest relatives are in genus Pithys.<p>The ocellated antbird is the only member of its genus and has three subspecies, the nominate P. m. mcleannani (Lawrence, 1860), P. m. saturatus (Richmond, 1896), and P. m. pacificus (Hellmayr, 1924).

Scientific name
Phaenostictus mcleannani
Authority
(Lawrence, 1860)
Order
Passeriformes
Family
Thamnophilidae
Genus
Phaenostictus

Range and habitat

The ocellated antbird ranges from Honduras to Ecuador. Subspecies P. m. saturatus is the northernmost, found from northern and eastern Honduras south through Nicaragua and the Caribbean slope of Costa Rica into Bocas del Toro Province in extreme western Panama. The nominate subspecies is found from central and eastern Panama into northwestern and western Colombia as far as Valle del Cauca Department. P. m. pacificus is found from extreme southwestern Colombia into northwestern Ecuador's Esmeraldas Province.<p>The ocellated antbird inhabits lowland and foothill evergreen forest, where it favors old-growth primary forest but occurs in mature secondary forest as well. It almost entirely remains in the forest undergrowth. In elevation it reaches 1,250 m (4,100 ft) in much of Central America though only to 1,200 m (3,900 ft) in Costa Rica. In Colombia it occurs below 900 m (3,000 ft) and in Ecuador mostly below 400 m (1,300 ft) but locally reaches 700 m (2,300 ft).

Migration
Resident species

Behavior

Migration pattern: Resident species.

Conservation

Population trend: declining.

Population trend
declining

Photos

Distribution

Bird Calls

Other Birds

Yellow-billed Blue-Magpie

Yellow-billed Blue-Magpie

Urocissa flavirostris

The southwestern counterpart of the Red-billed Blue-Magpie, this colorful long-tailed corvid also forages in noisy flocks. Similar in coloration to Red-billed, but Yellow-billed is paler blue overall, with a small white patch at the back of the crown instead of an extensive white stripe, and a bright yellow bill instead of a scarlet one. Primarily found in Himalayan hill forest, with disjunct populations in northwestern Myanmar and northern Vietnam.

Broad-tailed Paradise-Whydah

Broad-tailed Paradise-Whydah

Vidua obtusa

Lays its eggs in the nests of Orange-winged Pytilia. The distinctive breeding male has a long, broad tail. Non-breeding males and females are nondescript sparrow-like birds with striped heads and pale underparts. Found in broadleaf woodland, mainly miombo. Most records are of the conspicuous and easily identified breeding-plumaged males. Mimics the inconspicuous vocalizations of its host Orange-winged Pytilia. Breeding male is similar to Eastern Paradise-Whydah, but has a shorter and broader tail, and darker buff and rufous coloration on the nape and breast. Non-breeding male and female are very similar to Eastern, but have a paler bill and lack strong “comma” marks on the cheek. Also similar to female and non-breeding male indigobirds, but larger.

Amazonian Antpitta

Amazonian Antpitta

Myrmothera berlepschi

Lowland rainforest antpitta of secondary growth. Typical antpitta shape, with long legs, almost no tail, and a plump body. Light brown above, white with diffuse brown streaking below, and a tawny wash on the face and breast. Lighter and more orangey than the similar Thrush-like Antpitta, which prefers more mature forest habitat. Does not have a strong facial pattern like other lowland antpittas. Secretive and difficult to see; listen for its song, a series of 3-5 loud “coop” notes.

Start Your Bird Watching Journey

Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.