Black-bellied Whistling-Duck
Dendrocygna autumnalis
Gangly duck with long neck and legs. Unmistakable adult has chestnut-and-black body with electric pink legs and bill. Look for the bold white wing stripe, especially visible in flight. Juvenile is duller brownish overall with gray bill and legs. Young birds could be confused with Fulvous Whistling-Duck, but juvenile Black-bellied has a white wing stripe and typically shows some black coming in on the sides and belly. Flocks gather in marshes, lakes, rice fields, and swamps, sometimes by the hundreds. Active day and night. Occurs throughout Middle and South America. Range is expanding northward in the U.S., but still largely restricted to southern states. Vocal and conspicuous; listen for wheezy whistles and chirps.
Identification
The black-bellied whistling duck is a mid-sized waterfowl species. Length ranges from 47 to 56 cm (19 to 22 in), body mass from 652 to 1,020 g (1.437 to 2.249 lb), and wingspan ranges from 76 to 94 cm (30 to 37 in). It has a long pink bill, long head and longish legs, pale gray head and mostly gray-brown plumage. The belly and tail are black, and the body plumage, back of the neck and cap are a rich chestnut brown. The face and upper neck are gray, and they sport a thin but distinct white eye-ring. The extensive white in the wings is obvious in flight, less so on the ground; it is formed by the secondary remiges while the primaries are black; the wing coverts are brown. Males and females look alike; juveniles are similar but have a gray bill and less contrasting belly.<p>The wing bar is unique among whistling ducks. When on the ground, it may be hard to discern the light flanks present in many of these waterfowl. The fulvous whistling duck (D. bicolor) is the only sympatric whistling duck that shows such a whitish flank stripe, and it differs from the black-bellied by having dark wings and a lighter belly rather than the other way around. Juvenile D. autumnalis are quite similar to the young of the white-faced whistling duck (D. viduata), which have a darker bill and no white wing patch; even when sitting they never seem to show white along the sides, as their thin white vertical barring on the black flanks is very indistinct.<p>As the name implies, these are noisy birds with a clear whistling waa-chooo call.
Taxonomy
In 1751 the English naturalist George Edwards included an illustration and a description of the black-bellied whistling duck in the fourth volume of his A Natural History of Uncommon Birds. He used the English name "The red-billed whistling duck". Edwards based his hand-coloured etching on a live bird kept at the home of Admiral Charles Wager in Chelsea, London. Edwards was told that the bird had come from the West Indies. When in 1758 the Swedish naturalist Carl Linnaeus updated his Systema Naturae for the tenth edition, he placed the black-bellied whistling duck with the ducks, geese and swans in the genus Anas. Linnaeus included a brief description, coined the binomial name Anas autumnalis, and cited Edwards' work. The black-bellied whistling duck is now placed in the genus Dendrocygna and was introduced in 1837 by the English naturalist William John Swainson to distinguish whistling ducks from other waterfowl. The genus name combines the Ancient Greek dendron meaning "tree" with the genus Cygnus containing the swans that was introduced by François Alexandre Pierre de Garsault in 1764. The specific epithet autumnalis is Latin meaning "autumnal".<p>Two subspecies are recognised. They intergrade in Panama.<p>Prior to 1978, birds from western Panama north to the southern USA were erroneously referred to as D. a. autumnalis and birds from eastern Panama into South America were referred to as D. a. discolor.
- Scientific name
- Dendrocygna autumnalis
- Authority
- (Linnaeus, 1758)
- Order
- Anseriformes
- Family
- Anatidae
- Genus
- Dendrocygna
Range and habitat
The species is widely distributed in the American continent, to the north it includes the southern part of the United States (Texas, Arizona and Louisiana) and Mexico (mainly along the Pacific and Atlantic slopes, Yucatan Peninsula, southern Mexico and Baja California). Its distribution continues to Central and South America. In Venezuela, Colombia, Ecuador and Peru.<p>The black-bellied whistling duck is mainly non-migratory, although they are listed on the List of Birds protected by the Migratory Bird Treaty Act (MBTA). At the heart of their range, there is a tendency to travel in flocks over the winter months, though this behavior is not a true long-range migration but rather local dispersal.<p>In the 21st century, small numbers have been observed nesting in the Midwestern U.S., including Ohio, Missouri, Illinois, Indiana, and Wisconsin; the species has also strayed to the eastern U.S. and Canada.
- Migration
- Complete migrants
Behavior
Migration pattern: Complete migrants.
Conservation
Population trend: rising.
- Population trend
- rising
Photos
Distribution
Bird Calls
Other Birds

Annam Limestone Babbler
Gypsophila annamensis
A large, chunky, scraggly-looking babbler found in limestone hills covered with forest. Gray and brown overall with heavy streaking on the head, back, and throat. Forages close to the ground, often in and around rocky cracks and crevices. Song is a loud, ringing, rather hoarse-sounding sequence of whistled notes including some repeated phrases, sometimes given as a duet by a pair. Also gives harsh “grrr” calls. Similar to Streaked Wren-Babbler, but larger and longer-tailed, with bolder striping on the throat and no white spots on the shoulder.

Buff-tailed Coronet
Boissonneaua flavescens
Medium-sized hummingbird, mostly dark green with obvious buffy underwing and mostly buffy tail. Fairly short, straight bill. Sexes similar. Found in cloud forest from Venezuela to Ecuador, mostly from 1,500–2,400 m. Usually forages in middle to upper levels of trees. Visits feeders, where it aggressively defends its territory against other hummingbirds.

Elegant Tern
Thalasseus elegans
Long-billed tern of the Pacific coast, from the U.S. to Chile. Pale gray above with shaggy black cap in breeding plumage; nonbreeding birds develop white forehead. Best field mark is the slender orange bill with a slight droop. Strictly coastal; commonly found on beaches and estuaries. Similar to Royal Tern but smaller and slimmer with a thinner bill. Harsh grating calls similar to other terns.
Start Your Bird Watching Journey
Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.