Spot-breasted Ibis
Bostrychia rara
Small, dark, forest-dwelling ibis. Note the blue bare skin on the face and the heavily spotted breast and neck. Found in the understory of moist rainforest. Very shy and generally scarce bird. The vocalization is a honking, two-parted goose-like call. Similar to Olive Ibis, but smaller and slimmer, with heavy spotting, blue facial skin, and a different call. Somewhat like Hadada Ibis, but much smaller, and found in forest rather than more open habitats.
识别特征
The spot-breasted ibis is a small, dark ibis (around 47 cm (19 in)), with long legs and a long red bill. The adult has a long, loose crest at the back of its head, which is dark brown to black and glossy green. Its plumage varies, but most usually tends to be brownish-blue. The mantle is brown and edged buff, but with a shiny green color. The rump and tail are blue-green, and the tail is slightly blue-green. It has blue-black wings and black underwing. The scapulars and the inner secondaries have an iridescent bronze green.<p>The best distinguishing feature is suggested by its name: the buff-spotted neck, breast and belly that are used as a diagnostic tool to identify the species. Otherwise, the upperparts are uniformly dark, with turquoise green spots in front of and behind the eyes (smaller in females); a similar colored streak crosses the face in line with the bill.<p>Their wing length is 270–290 mm, their bill length is 115–130 mm and their tarsus length is 56–65 mm. Flying birds can be distinguished by their broad wings and short tail. The juvenile is duller, and has a shorter crest.
分类信息
The spot-breasted ibis is most closely related to the four other members of the genus Bostrychia, olive ibis, São Tomé ibis, hadada ibis and wattled ibis, which are also all restricted to sub-Saharan Africa. In particular, the spot-breasted ibis is closely related to the olive ibis and São Tomé ibis, and these three species are sometimes placed into their own genus, Lampribis. There are no recognized subspecies of the spot-breasted ibis.
- 学名
- Bostrychia rara
- 命名信息
- (Rothschild, Hartert, EJO & Kleinschmidt, 1897)
- 目
- Pelecaniformes
- 科
- Threskiornithidae
- 属
- Bostrychia
分布与栖息地
The spot-breasted ibis is found in Angola, Cameroon, Central African Republic, the Republic of the Congo, the Democratic Republic of the Congo, Ivory Coast, Equatorial Guinea, Gabon, Ghana, Guinea, Liberia, Nigeria, Sierra Leone, and Uganda. Although it is found across a wide range of territory is it not common and considered to be rare. In the areas where it is found it is a resident of that area, this means as a species they do not migrate and they live there all year long. Its habitat is in wooded swamps or forested areas near streams.
- 迁徙
- Resident species
行为
Migration pattern: Resident species.
保护状况
Population trend: declining.
- 种群趋势
- declining
照片
分布
鸟叫声
其他鸟类

Madagascar Spinetail
Zoonavena grandidieri
Small, uniformly gray swift. With a very good view, pale rump and tiny spines on tail can be seen. Flies rigidly with wings pushed forwards. Seen in flight over and adjacent to all types of forest. On Madagascar, often nests and roosts in cavities of baobab trees. Similar in size and shape to Little Swift, but doesn’t show a bold white band on the rump, and has weaker flight. Similar in size to Malagasy Palm Swift, but has a much shorter square tail. Smaller and shorter-tailed than Madagascar Swift, with much weaker flight.

Eurasian Jay
Garrulus glandarius
An inhabitant of woodland, forest, parkland, and gardens with larger trees, especially oaks. Note stout black bill, thick black mustache, and black-and-white wing pattern with a patch of blue on the shoulder. White rump usually obvious in flight. Varies significantly across wide geographic range. Typically rather shy and difficult to see well, but sometimes feeds out on open ground; often seen flying across roads. Wide vocal repertoire: typical call a dry “scaaaaak,” as well as varied warbling and hooted notes.

Lemon-throated Leaf Warbler
Phylloscopus cebuensis
A small bird of forest and edge from the lowlands to middle elevations in the mountains. Olive-green on the back and golden-olive on the wings and tail, with a dark crown and eye-stripe. Has a pale belly, a lemon-yellow throat and eyebrow, and yellow under the base of the tail. Note the dark legs and bicolored bill, dark above and orange below. Similar to Philippine Leaf Warbler, but has a pale yellow throat. Differs from Arctic-type warblers in lacking any wingbars. Song consists of varied high-pitched whistles interspersed with staccato trills.
开始您的观鸟之旅
在户外识别鸟类,并在下一次观察时随手查阅鸟类图鉴。