Duida Woodcreeper
Lepidocolaptes duidae
中等大小的啄木鸟,喙细长弯曲。喙的形状和无条纹的上体使其与其它啄木鸟区分开来。它是几种以前被称为“线纹啄木鸟”的物种之一,它们都非常相似,但叫声和分布范围不同。杜伊达啄木鸟分布于厄瓜多尔东部、秘鲁东北部、巴西西北部、委内瑞拉东部以及哥伦比亚南部和东部边境附近。鸣声是一系列哨音,音调逐渐降低,临近尾声时加快。栖息于低地和山麓雨林的树冠层,常加入混群。
识别特征
The Duida woodcreeper is 17 to 19 cm (6.7 to 7.5 in) long; males weigh 24 to 25 g (0.85 to 0.88 oz). It is a smallish, slim, woodcreeper with a slim decurved bill. The sexes have the same plumage. Adults' face, crown, and nape are dusky brown with few or no spots on the crown. Their back and wing coverts are dark russet-brown, and their rump, wings, and tail rufous-chestnut with blackish brown tips on the primaries. Their throat is plain buffy. Their breast and belly are grayish brown to olive-brown with bold, blackish-edged, pale buff to creamy white streaks. Juveniles have darker upperparts than adults, a grayer crown with some spots, and whiter, somewhat reduced, streaks on the underparts.
分类信息
Until the 2010s what is now the Duida woodcreeper was considered a subspecies of Lepidocolaptes albolineatus, which was then called the lineated woodcreeper. Starting at that time all but the lineated's nominate subspecies were split from it, eventually resulting in the Duida woodcreeper (L. duidae), the Inambari woodcreeper (L. fatimalimae), the dusky-capped woodcreeper (L. fuscicapillus), and a monotypic L. albolineatus which was renamed the Guianan woodcreeper.<p>The Duida woodcreeper is monotypic.
- 学名
- Lepidocolaptes duidae
- 命名信息
- Zimmer, JT, 1934
- 目
- 雀形目
- 科
- 灶鸟科
- 属
- 鳞啄木属 (Lepidocolaptes)
分布与栖息地
The Duida woodcreeper is found in the northwestern Amazon Basin of southern Venezuela, eastern Ecuador, northeastern Peru, and Brazil north of the Rio Solimões (upper Amazon River) and west of the Rio Negro. Worldwide taxonomic systems also include eastern Colombia in its range, but the South American Classification Committee of the American Ornithological Society lists it as hypothetical there, because all of the reports are undocumented sight records. The Duida woodcreeper mostly inhabits terra firme and floodplain forest. It occurs less often in swamp forest and flooded várzea forest. It favors the interior and edges of tall primary forest and mature secondary forest and is found only rarely in younger secondary forest. It elevation it seldom exceeds 1,000 m (3,300 ft).
- 迁徙
- 留鸟
行为
迁徙模式: 留鸟.
保护状况
种群趋势: 下降.
- 种群趋势
- 下降
照片
分布
鸟叫声
其他鸟类

Archer's Robin-Chat
Dessonornis archeri
相当朴素的棕橙色歌鶲,有白色眉毛和深色面部。与典型的歌鶲不同,尾巴完全是橙色的。发现于山地森林的林下层,尤其沿着溪流。鸣唱是一系列奇特而独特的金属般、叮当声、高音的音符。与阿卡拉特鹛相似,但头部没有灰色。也与白腹歌鶲相似,但通过橙色腹部、更醒目的白色眉毛和全橙色尾巴区分开来。

Flame-breasted Fruit-Dove
Ramphiculus marchei
栖息于山麓和低海拔山地森林树冠层的一种相当大的鸠鸽。从腹部到胸部和颈部两侧为浅灰色,背部和脸颊烟灰色,胸部有一块橙色斑块,下方为深红色,头顶粉红色,飞羽上有一道粉色标记。类似于黄胸果鸠,但火胸果鸠胸部呈橙色而非黄色,且头顶为深粉色。鸣唱是深沉、先升后降的“oo-woo”声。起飞时翅膀拍打声响亮。

Green-tailed Goldenthroat
Polytmus theresiae
一种中等体型、栖息于半开放区域的蜂鸟。注意其全身(包括尾部)绿色羽毛,以及纯色面部,眼后有一白色斑点。可能发现于沿海稀树草原、特普伊地区低海拔的稀树草原飞地,以及雨林中岩石地貌上的干燥灌木丛。栖息在低矮灌木上,常在临时水池附近,梳理羽毛并追逐其他蜂鸟。与闪喉翠蜂鸟相似,但其下体无白色,且面部和喉部对比度较低。其鸣唱是频繁发出的兴奋、逐渐加速的一系列音符。
开始您的观鸟之旅
在户外识别鸟类,并在下一次观察时随手查阅鸟类图鉴。