Flutist Wren

Microcerculus ustulatus

Tiny, mouse-like bird of tepui forest understory. Entirely dark rufous-brown with a stubby tail. Found only in humid, mossy forest on tepui slopes, mostly above 1000 meters, where it is difficult to see, staying close to the ground as it crawls over roots, rocks, and large branches. Usually encountered alone and does not follow mixed-species flocks. Most easily detected by its extraordinary song: a variable series of short, pure whistles, rising and falling but usually ending with several notes on the same pitch; humanlike and easily imitated. May pop into view in response to imitation or playback, bobbing nervously before disappearing. Could be confused with Tepui Wren, but is darker brown overall and lacks buffy eyebrow.

识别特征

The flutist wren is approximately 11.5 cm (4.5 in) long and weighs approximately 22 g (0.78 oz). The nominate adult is generally chocolate brown, somewhat darker on the lower belly and vent area. The crown has faint scalloping, the lower back, rump, and chest have a reddish tinge, the chin is a paler brown. The chest also has a scaly appearance. The juvenile is similar but has obscure dark barring on its underside. M. u. duidae is overall paler and less rufous than the nominate. M. u. lunatipectus's underside has the heaviest and most extensive scaling of all the subspecies. M. u. obscurus has a darker upperside and a redder underside than the nominate.

分类信息

The flutist wren has four subspecies, the nominate Microcerculus ustulatus ustulatus, M. u. duidae, M. u. lunatipectus, and M. u. obscurus.

学名
Microcerculus ustulatus
命名信息
Salvin & Godman, 1883
目
Passeriformes
科
Troglodytidae
属
Microcerculus

分布与栖息地

The nominate M. u. ustulatus flutist wren is found in western Guyana, southeastern Venezuela, and the immediately adjoining part of northern Brazil. M. u. duidae is found in Amazonas and western Bolívar states of Venezuela. M. u. lunatipectus is found in central Bolívar state and M. u. obscurus in eastern Bolívar state.<p>The flutist wren is a bird of mountains, inhabiting dense humid subtropical montane forest, including the flat tops of some tepuis. In elevation it ranges from 860 to 2,100 m (2,820 to 6,890 ft).

迁徙
Resident species

行为

Migration pattern: Resident species.

保护状况

Population trend: stable.

种群趋势
stable

照片

分布

鸟叫声

其他鸟类

Jungle Prinia

Jungle Prinia

Prinia sylvatica

Dull brown prinia. Largely devoid of eye-catching field marks: gray-brown above and white below with pale eyebrow. Plain Prinia can be very similar, but Jungle averages larger and more thickset, with a heavier bill and weaker eyebrows. Look for this skulker in dry scrubby tangles, often in areas intermixed with boulders. Forages close to the ground. Song is a rollicking, repetitive “ti’li’lew-ti’li’lew-ti’le’lew.” Also gives various chip notes, as well as a loud chatter when agitated.

Double-banded Plover

Double-banded Plover

Anarhynchus bicinctus

Small migratory plover. Widespread in New Zealand breeding on braided rivers on both the North and South Islands. Much of the population migrates to overwinter along coastal areas in Australia, but also ventures into freshwater wetlands and grasslands. In breeding plumage, adult has two dark bands on breast, the upper band thin and blackish, the lower band broad and rusty. Nonbreeding birds more difficult to distinguish from other similar plovers: look for pale hindcollar, buff color on face, and two diffuse gray-brown streaks extending onto the breast from near the bend of the wing. This species also has shorter legs and a shorter, thinner bill than Greater and Lesser Sand Plovers.

Cameroon Olive-Greenbul

Cameroon Olive-Greenbul

Phyllastrephus poensis

An active but easily overlooked long-tailed greenbul found in flocks in the understory and along the edges of montane forest. Can be found near ant swarms. Has a relatively long brownish tail, generally olive underparts, olive-green upperparts, a pale throat, and a gray face.  Usually found at higher elevations than other similar greenbuls. Foraging behavior and tendency to move tail and hold it lower than the body are distinctive. Often detected by its harsh chatter, “chuk-chuk-chuk,”  or its bubbling “chuk-CHURR-chrchr” song.

开始您的观鸟之旅

在户外识别鸟类,并在下一次观察时随手查阅鸟类图鉴。