Red-throated Twinspot

Hypargos niveoguttatus

Small, chunky dark waxbill with bright white “twin spots” across the black belly. The male has a red hood and gray crown, and the female an orange breast and brownish head. Found in lush habitats, including forest edge, clearings, and thickets. Shy and inconspicuous. Distinctive call is a short, high trill. The rarely heard song is a complex mix of many different call types. Similar to Pink-throated Twinspot, but male separated by the gray crown, and female by the orange breast.

识别特征

The red-throated twinspot (Hypargos niveoguttatus) or Peters's twinspot is a common species of bird found in sub-saharan Africa. This species has a large range, with an estimated global extent of occurrence of 2,000,000 km2 (770,000 sq mi). It is commonly seen in Angola, Burundi, The Democratic Republic of the Congo, Kenya, Malawi, Mozambique, Namibia, Rwanda, Somalia, South Africa, Tanzania, Zambia & Zimbabwe. The status of the species is evaluated as Least Concern.

分类信息

Genus: Hypargos; Family: Estrildidae; Order: Passeriformes.

学名
Hypargos niveoguttatus
命名信息
(Peters, W, 1868)
目
Passeriformes
科
Estrildidae
属
Hypargos

分布与栖息地

迁徙
Resident species

行为

Migration pattern: Resident species.

保护状况

Population trend: stable.

种群趋势
stable

照片

分布

鸟叫声

其他鸟类

Southern Bentbill

Southern Bentbill

Oncostoma olivaceum

A tiny well-named flycatcher with a distinctive bent bill like a broken nose. It is olive-green above with paler yellowish underparts. Note the pale gray eyes. Inconspicuous; typically seen singly in the understory of lowland forest, edge, and second-growth. Best detected by trilling calls. Occurs from Panama to Colombia; no range overlap with similar Northern Bentbill.

Marbled Murrelet

Marbled Murrelet

Brachyramphus marmoratus

Small seabird that breeds in old-growth evergreen forests, sometimes far from the coast. Often in small flocks on coastal waters, where it dives underwater searching for fish. Breeding plumage is dark brown with few contrasting marks; slightly darker cap and blotchy pale belly. Nonbreeding birds are sharply patterned black, white, and gray. Note black cap that extends below the eye, a white collar, and dark grayish pattern on back. Bill is very short and thin. Similar to several other species of murrelets and difficult to distinguish without good views, but note details of face pattern and range.

Simple Greenbul

Simple Greenbul

Chlorocichla simplex

As befits the name, this large, classically patterned greenbul is one of the easiest to identify visually in the field. A brown greenbul of thick bushes and forest edge, it has a bright white throat, a white belly, and white eye-arcs around its dark reddish eyes. Can be confused with Central African populations of Yellow-throated Greenbul that have white throats, but Simple Greenbul’s white eye-arcs and pale belly are distinctive. Song is a cawing, robust, variable chatter: “rar-ra-ra-kora-rawr.”

开始您的观鸟之旅

在户外识别鸟类,并在下一次观察时随手查阅鸟类图鉴。