Agateador Europeo

Certhia brachydactyla

Difícil de separar del Agateador Euroasiático: nota su pico ligeramente más largo, su uña trasera más corta, sus flancos más marrones y sus pasos uniformes en la barra alar. En el campo, se separa mejor por la voz, un “tut” penetrante. Donde se solapa en distribución con el Agateador Euroasiático, tiende a encontrarse en bosques caducifolios a altitudes más bajas y en tierras de cultivo y parques.

Identificación

All the treecreepers are similar in appearance, being small birds with streaked and spotted brown upperparts, rufous rumps and whitish underparts. They have long decurved bills, and long stiff tail feathers which provide support as they creep up tree trunks looking for insects.<p>The short-toed treecreeper is 12.5 centimetres (4.9 inches) long and weighs 7.5–11 g (0.26–0.39 oz). It has dull grey-brown upperparts intricately patterned with black, buff and white, a weak off-white supercilium and dingy underparts contrasting with the white throat. The sexes are similar, but juveniles have whitish underparts, sometimes with a buff belly.<p>The call of this species is a repeated shrill tyt...tyt tyt-tyt and the song of the nominate subspecies is an evenly spaced sequence of notes teet-teet-teet-e-roi-tiit. There is some geographical variation; the song of Danish birds is shorter, that of the Cyprus subspecies is very short and simple, and the North African version is lower pitched. European birds do not respond to latter two song variants.<p>This species shares much of its range with the common treecreeper. Compared to the short-toed, that bird is whiter below, warmer and more spotted above, and has a whiter supercilium and slightly shorter bill. However, identification by sight may be impossible for poorly-marked birds. Vocal birds are usually identifiable, since Common has a distinctive song composed of twitters, ripples and a final whistle and a shree' call rarely given by the short-toed; however, both species have been known to sing the other's song. Even in the hand, although the short-toed usually has a longer bill and shorter toes, 5% of birds are not safely identifiable.<p>The brown treecreeper has never been recorded in Europe, but would be difficult to separate from the short-toed treecreeper, which it much resembles in appearance. Its call is more like the common treecreeper's, but a vagrant brown treecreeper might still not be possible to identify with certainty given the similarities between the three species.

Taxonomía

The short-toed treecreeper was first described by Christian Ludwig Brehm in 1820. The binomial name is derived from Greek; kerthios is a small tree-dwelling bird described by Aristotle and others, and brachydactyla comes from brakhus, "short" and dactulos "finger", which refers, like the English name, to the fact that this species has shorter toes than the common treecreeper.<p>This species is one of a group of very similar treecreeper species, all placed in the single genus Certhia. Eight species are currently recognised, in two evolutionary lineages, a Holarctic radiation, and a Sino-Himalayan group south and east of the Himalayas. The former group has a more warbling song, always (except in C. familiaris from China) starting or ending with a shrill sreeh. The Himalayan species, in contrast, have a faster-paced trill without the sreeh sound. The short-toed treecreeper belongs to the northern group, along with the North American brown creeper, C. americana, the common treecreeper, C. familaris, of temperate Eurasia, and Hodgson's treecreeper, C. hodgsoni, from the southern rim of the Himalayas.<p>There are five subspecies of short-toed treecreeper, which are all very similar and often intergrade in areas where their ranges overlap. There is a general cline in appearance from west to east across Europe, with upperparts becoming a darker and colder brown. The currently recognised subspecies are as follows:

Nombre científico
Certhia brachydactyla
Autoridad
Brehm, CL, 1820
Orden
Passeriformes
Familia
Certhiidae
Género
Certhia

Distribución y hábitat

The short-toed treecreeper breeds in temperate woodlands across Europe from Portugal to Turkey and Greece, and in north west Africa. It prefers well-grown trees, especially oak and avoids pure stands of conifers. Where it shares its European range with common treecreeper, the latter species tends to be found mainly in coniferous forest and at higher altitudes.<p>It is usually found in the lowlands, but breeds locally at up to 900 metres (3,000 feet) in Germany, 1,800 metres (5,900 feet) in France and 1,400 metres (4,600 feet) in Switzerland. In Turkey and North Africa it is a mountain species. The breeding areas have July isotherms between 17–18 °C and 26 °C (63–64 °F and 79 °F).<p>This treecreeper is essentially non-migratory but post-breeding dispersal may lead to vagrancy outside the normal range. It has occurred as a vagrant to England, Sweden, Lithuania and the Balearic Islands. Three birds on Corsica in 1969 appeared to be of the North African subspecies C. b. mauritanica.

Migración
Especie residente

Comportamiento

Patrón migratorio: Especie residente.

Conservación

Tendencia poblacional: en aumento.

Tendencia poblacional
en aumento

Fotos

Distribución

Cantos de Aves

Otras Aves

Hormiguero Pizarroso

Hormiguero Pizarroso

Myrmelastes schistaceus

Hormiguero de tamaño mediano. Los machos son grises con pequeñas manchas blancas en las alas, y las hembras son canela con manchas pálidas en las alas. Generalmente se encuentra forrajeando en el sotobosque o en el suelo del bosque de tierras altas, usualmente aparte de las bandadas de especies mixtas. Su canto es una serie descendente de notas melódicas. Los machos son muy similares a los del Hormiguero Alimanchado; las dos especies se distinguen mejor por el canto o por el plumaje de la hembra: las hembras del Alimanchado tienen mejillas grises.

Pavón Cornudo

Pavón Cornudo

Oreophasis derbianus

Ave de caza grande y de cola larga, restringida a bosques húmedos siempreverdes inalterados en algunas montañas altas de Guatemala y el sur adyacente de Chiapas, México; muy rara y local. Se encuentra principalmente sola en el dosel del bosque, donde puede pasar fácilmente desapercibida. Inconfundible: plumaje general blanco y negro con una protuberancia córnea roja en la parte superior de la cabeza y ojos blancuzcos penetrantes.

Papamoscas Gris

Papamoscas Gris

Muscicapa striata

Pájaro cantor pardo apagado con un pecho blanco rayado. También nótese las estrías en el píleo. Tiende a posarse bastante erguido en ramas secas expuestas y otras perchas, a menudo saliendo para atrapar insectos y regresando a la misma percha ("caza al vuelo"). Prefiere bosques mixtos y caducifolios abiertos con claros, así como matorrales, zonas verdes, jardines grandes y plantaciones. Su canto se compone de notas agudas y chirriantes, simples o dobles, a menudo con una cualidad trillada. Las llamadas incluyen notas agudas "tseet" y descendentes "djeer".

Comienza tu Viaje de Observación de Aves

Identifica aves al aire libre y lleva la guía de campo a tu próxima observación.

Agateador Europeo | BirdLens