Purpurreiher
Ardea purpurea
Großer Reiher mit rostfarbenem Kopf und gestreiftem Hals; Jungvogel ist oberseits ausgedehnt rostbraun. Bevorzugt frische Sümpfe mit hohem Schilf und anderer Vegetation. Oft zurückgezogener als der Graureiher und selten in offenen Situationen gesehen. Nur wahrscheinlich mit dem größeren und massigeren Graureiher zu verwechseln, der insgesamt blasser und grauer ist und einen kräftigeren Schnabel hat.
Bestimmung
The purple heron is a large bird, 78–97 cm (31–38 in) in length with a standing height from 70 to 94 cm (28 to 37 in) and a 120–152 cm (47–60 in) wingspan. However, it is slender for its size, weighing only 0.5 to 1.35 kg (1.1 to 3.0 lb). It is somewhat smaller than the grey heron, from which it can be distinguished by its darker reddish-brown plumage, and, in adults, its darker grey back. Adults have the forehead and the crown of the head black, with a dark stripe down the back of the neck that terminates in a slender, dangling crest. This is shorter than the crest of the grey heron and does not exceed 140 mm (5.5 in). The sides of the head and the neck are buffish chestnut, with dark streaks and lines down either side of the whole the neck. The mantle is oily brown and the upper scapular feathers are elongated but not the lower ones. The rest of the upper parts and the tail are brownish grey. The front of the neck is paler than the sides and there are some elongated feathers at the base of the neck which are streaked with white, chestnut and black. The breast is chestnut brown, with some blackening at the side, and the belly and under-tail coverts are black. The brownish-yellow beak is long, straight and powerful, and is brighter in colour in breeding adults. The iris is yellow and the legs are brown at the front and yellowish behind.<p>The call is a harsh "frarnk", but is quieter and more high-pitched than that of the grey heron. It is generally a less noisy bird, though similar guttural sounds are heard emanating from the heronry. It is also less robust, and appears somewhat hollow-chested. Its head and neck are more slender and snake-like than the grey heron and its toes much longer. Unlike that bird, it often adopts a posture with its neck extending obliquely, and even nestlings tend to use this stance.
Taxonomie
There are three or four subspecies:<p>The scientific name comes from Latin ardea "heron", and purpureus, "coloured purple".
- Wissenschaftlicher Name
- Ardea purpurea
- Autorität
- Linnaeus, 1766
- Ordnung
- Pelecaniformes
- Familie
- Ardeidae
- Gattung
- Ardea
Verbreitung und Lebensraum
The purple heron has a mostly palaearctic distribution and breeds in Europe, Asia and Africa. The range of the western race extends from Portugal eastwards across much of central and southern Europe and parts of North Africa as far as Lake Balkhash in Kazakhstan. In Africa, the bird breeds in Senegal, down the east coast of Africa and in Madagascar. The eastern race extends from the Indian Subcontinent, eastwards to eastern China and the Philippines, and northwards to the basins of the Amur River and the Ussuri River at about 49°N. The southern race is restricted to Madagascar, and a small population of purple herons on the Cape Verde Islands is regarded as a separate race by some authorities.<p>Between August and October, birds of the western population migrate southwards to tropical Africa, returning northwards in March. Purple herons often overshoot their normal range on their return, and are vagrants to northern Europe including Britain. The eastern population is largely resident, though some birds from the northern part of the range fly southwards to Korea, Thailand and Malaysia. The African birds are resident.<p>The purple heron inhabits marshes, lagoons and lakes surrounded by dense vegetation. It may frequent mangrove swamps on the coast but it usually chooses freshwater habitats, particularly locations with Phragmites reed beds. It also visits mudflats, river banks, ditches and canals. In the Cape Verde Islands, it is more likely to be seen in the open, on arid slopes.
- Zugverhalten
- Vollzieher
Verhalten
Zugverhalten: Vollzieher.
Schutzstatus
Bestandstrend: rückläufig.
- Bestandstrend
- rückläufig
Fotos
Verbreitung
Vogelrufe
Andere Vögel

Prachtzwergkauz
Glaucidium sjostedti
Eine kleine Eule des Tiefland- und Vorgebirgswaldes mit komplizierten Bänderungsmustern über dem größten Teil ihres Körpers, einschließlich der hellbraun-schwarzen Unterseite, des grau-weißen Kopfes, des rostbraunen Rückens und der schwarz-weißen Flügel und des Schwanzes. Hauptsächlich nachtaktiv, ruft aber manchmal um die erste Dämmerung herum. Der charakteristische Gesang ist eine Reihe von 4-8 trillernden Rufen.

Sumbalaufhühnchen
Turnix everetti
Ein winziger, fast schwanzloser wachtelähnlicher Vogel mit kräftigem Schnabel, einem orange-rostfarbenen Brustfleck, einer hellen weißlichen Unterschwanzseite und dunklen, stark gestreiften, kryptisch gemusterten Oberseiten. Kleine Gruppen bewohnen einheimische Grasländer und Buschland in Tiefländern und auf niedrigen Höhenzügen. Beschränkt auf Sumba. Unterscheidet sich vom Rotrücken-Laufhühnchen durch das Fehlen roter Gesichtsregionen, das Fehlen auffälliger Flecken an den Flanken, eine weißliche Unterschwanzseite und einen stämmigeren grauen Schnabel ohne gelbe Färbung. Im Flug zeigt es auch eine stärkere Streifung auf der Oberseite als das Rotrücken-Laufhühnchen. Die Rufe des Sumba-Laufhühnchens sind derzeit unbekannt.

Braunrücken-Kurzflügel
Heteroxenicus stellatus
Bizarrerweise für die deckungsliebenden Kurzflügel brütet diese Art an baumlosen Berghängen, wo sie Schutz hinter Felsbrocken statt Blättern sucht. Die Färbung ist anders als bei jedem anderen Kurzflügel: leuchtend rostorange oben mit einer extrem fein gebänderten Kehle und runden weißen Flecken an den Flanken. Steigt in subalpine Wälder ab, wo sie oft in dichter Vegetation in der Nähe von Bächen zu finden ist.
Beginnen Sie Ihre Vogelbeobachtungsreise
Bestimmen Sie Vögel unterwegs und nutzen Sie den Feldführer bei Ihrer nächsten Beobachtung.