Rusty-necked Piculet
Picumnus fuscus
一种不常见的姬啄木鸟,栖息于河岸和洪泛森林,仅发现于巴西/玻利维亚边境沿线的一个非常有限的区域。通常在森林树冠下方单独或成对出现。羽色通常呈棕褐色,但请注意其黑色的头顶。雄鸟和雌鸟非常相似,除了雄鸟头顶有橙红色羽毛。叫声由5-7个短促、尖锐的口哨声组成,末尾音调下降:“tzi-tzi-tzí-tzí-tzíu。”
识别特征
The rusty-necked piculet is about 10 cm (3.9 in) long. Adult males have a head pattern that is unique among piculets: The top of the head is blackish with wide reddish-orange tips on the feathers of the hindcrown. Females' crowns are solid black; they are otherwise like the males. The adult's face is buffish brown with a rufous tinge and a pale stripe behind the eye; the sides and back of their neck is rusty buff to buff-brown. Their upperparts are brown to brownish green. Their flight feathers are dark brown with yellowish buff edges on the secondaries and tertials. Their tail is dark brown; the innermost pair of feathers have mostly white inner webs and the outer two pairs have a narrow white bar near the end. Their chin and throat feathers are buff-brown and sometimes have faint barring. Their underparts are mostly pale buffish with a cinnamon or rusty wash on the sides of the breast and flanks. The flanks, breast, and belly sometimes have very faint barring. Their iris is brown, the orbital ring grayish, the bill black with a paler base, and the legs grayish brown.
分类信息
Though the rusty-necked piculet was originally described in 1870, in the mid-twentieth century several authors considered it to be doubtfully valid or not valid at all. It has been generally accepted as a species since about 1982. It is monotypic.
- 学名
- Picumnus fuscus
- 命名信息
- Pelzeln, 1870
- 目
- 鴷形目
- 科
- 啄木鸟科
- 属
- 姬啄木鸟属
分布与栖息地
The rusty-necked piculet is found along the Rio Guaporé, an Amazon tributary that forms the border between Bolivia's Beni Department and Brazil's Mato Grosso state. It inhabits the seasonally flooded várzea forest there.<p>As far as is known the rusty-necked piculet is a year-round resident throughout its range.<p>Nothing is known about the rusty-necked piculet's foraging technique or diet.<p>Nothing is known about the rusty-necked piculet's breeding biology.<p>The rusty-necked piculet's vocalizations have not been described.
- 迁徙
- 留鸟
行为
迁徙模式: 留鸟.
保护状况
种群趋势: 下降.
- 种群趋势
- 下降
照片
分布
鸟叫声
其他鸟类

Southern Cordonbleu
Uraeginthus angolensis
一种小型的灰棕色和粉蓝色梅花雀,喙蓝灰色。雄鸟羽色鲜亮,下体大范围呈蓝色,而雌鸟颜色较浅,腹部常带灰色。成对或小群栖息于干燥的稀树草原、耕地和靠近常年水源的乡村,用于饮水。该物种在干旱期间可能会分散。它经常发出响亮而独特的高音“tsee-tsee-tsee”叫声,尤其在受惊时。相似的雄性红颊蓝饰雀有标志性的红色颊斑和粉红色喙,但已记录到杂交种。

Speckled Pigeon
Columba guinea
一种大型深色鸽子,肩部有白色斑点,眼周有大片红色裸皮。飞行时可见灰色尾带和腰部。栖息于多种不同的开阔生境,在城镇和悬崖上筑巢。仅不见于茂密森林。常见叫声有“rrrour”声和加快节奏的一系列“hoot”叫声。有些类似于卡梅隆鸽,但主要不见于森林,且翅膀斑点大得多,面部裸皮为红色而非黄色。

Green Kingfisher
Chloroceryle americana
一种小型翠鸟,具不成比例的长喙。上体深具光泽的绿色,具白色喉部、领圈和翅膀斑点。尾巴常向上翘。白色外侧尾羽具绿色斑点,飞行时醒目。雄鸟具红棕色胸部;雌鸟胸部白色,具斑点状绿色双领圈。发现于河流或池塘边。不如其他一些翠鸟醒目,常栖息在水面附近的悬垂树枝上。低空飞行,振翅快速。
开始您的观鸟之旅
在户外识别鸟类,并在下一次观察时随手查阅鸟类图鉴。