Green Hylia
Hylia prasina
An unusual and distinctive warbler of humid forest, mostly olive-brown with a whitish eyebrow and throat. Found in rainforest at low and middle elevations, usually at middle levels. Somewhat similar to Uganda Woodland-Warbler, but larger, with darker underparts. Also distinguished from other similar warblers by the dark underparts. Most readily detected by its distinctive and frequent call, a penetrating double whistle. Also gives a fast, scolding chatter.
识别特征
The green hylia has dark brown irises, a black bill and olive green feet. This species is small, weighing approximately 14 g. There is no noticeable difference in colour between the genders, however males are generally larger.<p>There are two subspecies, H. p. prasina and H. p. poensis, which differ in the colouring under the throat. H. p. prasina has an olive green chin and throat and olive-grey underbelly while H. p. poensis has a white-grey throat and underbelly.<p>The green hylia uses several different calls, the most common being clear whistles (kee kee) or dry scolding rattles (trrit trrrit). It is known for its recognisable, pure, two-note song. Alarm calls used to warn of nearby predators are short as this makes it difficult for predators to locate exactly where the call is coming from.<p>When played imitation recordings, males reacted more strongly to longer notes. Analyses of green hylia songs indicated that a build-up of reverberations at the same frequency will lead to longer and louder note tails. This means that dense vegetation can alter birdsong transmissions to allow for a longer and louder signal, using the same amount of energy for vocalisation. The strengthening of the green hylia's song could be beneficial to the species for defending territory or attracting mates. The elongation of signals with narrow bandwidth has been found to be a beneficial consequence of reverberations on birdsong transmission.<p>Song characteristics will vary depending on habitat structure and ambient noise. Since the species uses narrow bandwidth songs they must adjust their frequency relative to influences such as insect vocalisations in order to be heard. Green hylias were found to sing at a lower frequencies when at higher elevations, cooler temperatures and lower tree coverage. When insect sounds are at a low frequency, the songs are found to be even lower. This behaviour has been interpreted as behavioural plasticity (auditory feedback in each specific environment to determine the clearest frequency), determination by genetic components, or a combination of both.
分类信息
Hylia prasina is a monotypic songbird that has proven difficult to place within the phylogenetic tree. Connections between Hylia and other genera have been attempted by comparing DNA sequences, physical similarities and even behavioural characteristics. None of these links have been sufficiently proven to allow definite classification of the green hylia.<p>The green hylia belongs to the order Passeriformes and the superfamily Sylvioidea, however the classification at family level is under dispute. The species is often attributed to the family Cettiidae (bush warblers) along with Scotocerca, Erythrocercus, Tesia, Cettia and Abroscopus. Investigation into indels does not support a strong relationship between Hylia and the Cettiidae.<p>Anatomically, the green hylia has similarities to sunbirds and warblers. Characteristics shared with sunbirds include a long hyloid with flattened epibranchial horns, a brush-tipped tongue and membrane-covered nostrils. Similarities to some warblers include very comparable colouring. The relationship between the genera Hylia and Phylloscopus (leaf warblers) has been examined but seems to have low empirical support. A sister relationship between Hylia and Aegithalidae (long tailed tits) was similarly poorly supported. Close relationships with Nectariniidae (sunbirds), Estrildidae (finches) and Meliphagidae (honeyeaters) have also been rejected.<p>The sister relationship between Hylia and Pholidornis (tit hylia) is strongly supported, based on mitochondrial data and physiological similarities. It has been suggested that both genera should be placed in a new family ‘Hyliidae’, pending further confirmation. It is likely that the green hylia, along with other closely related species, have an uncertain position in the phylogenetic tree as a result of rapid radiation of the families within the Sylvioidea.
- 学名
- Hylia prasina
- 命名信息
- (Cassin, 1855)
- 目
- Passeriformes
- 科
- Hyliidae
- 属
- Hylia
分布与栖息地
The green hylia occurs in a wide range throughout most of tropical Africa. The subspecies H. p. poensis can only be found on islands in the Gulf of Guinea. H. p. prasina is much more widely distributed throughout the Guineo-Congolian forest and is found from western Gambia to western Kenya.<p>The green hylia is a common forest generalist, occurring at forest edges and gaps between vegetation as well as forest interiors. Its preferred habitat is mostly intact, semideciduous moist forest. Green hylia habitat includes plant species such as Elaeis guinensis, Celtis zenkeri, Cola gigantea, Acalypha ornata, Markhamia platycalyx, Coffea canephora, Albizia sp., Fagara macrophylla, Funtumia elastica, Pycnanthes angolensis, Musanga cecropioides and Xylopia aethiopica. Liana and Scleria species provide suitable habitat as they tangle amongst other vegetation, providing nesting materials and a supply of food. Analysis of carbon sources in green hylia food, indicating the origin of the consumed insects, showed that carbon present derived exclusively from C3 plants, which are mostly forest plants, and not C4 plants as might be found in farmland crops, even when these areas border forest habitats.
- 迁徙
- Resident species
行为
Migration pattern: Resident species.
保护状况
Population trend: stable.
- 种群趋势
- stable
照片
分布
鸟叫声
其他鸟类

Black-headed Honeyeater
Melithreptus affinis
Small honeyeater with entirely black head. Upperparts olive with white underparts. Black coloration on head cuts off sharply to white underparts. Juveniles lack black head—instead have black around eye and brown head. Endemic to Tasmania and primarily inhabits drier forests of lower altitudes.

White-breasted Tapaculo
Eleoscytalopus indigoticus
Small tapaculo, found close to the ground in the dense understory of humid lowland and submontane forests, where it is usually very hard to see. It is plump with a short tail that is usually held cocked. It has a gray head and back with a white breast and a brown streaky vent and rump. The song, a froglike trill, is easily overlooked.

Australian Logrunner
Orthonyx temminckii
Distinctive, ground-dwelling rainforest bird with reddish-brown back, gray face, black wings with bold white wingbars, strong legs and feet. Females have black-bordered orange throat, males white, both with gray sides and white underparts. Difficult to observe, although in some areas habituated to hikers. Forages in rainforest leaf litter, usually in pairs or small groups. Squeaking calls, given at dawn and dusk, recall sounds of Guinea Pigs.
开始您的观鸟之旅
在户外识别鸟类,并在下一次观察时随手查阅鸟类图鉴。