紫鷺
Ardea purpurea
一种大型鹭,具有锈红色头部和带条纹的颈部;幼鸟上体大部分呈锈棕色。偏爱有高大芦苇和其他植被的淡水沼泽。通常比苍鹭更隐蔽,很少在开阔地带出现。只可能与体型更大、更粗壮的苍鹭混淆,后者整体颜色更浅、更灰,且喙部更粗壮。
识别特征
The purple heron is a large bird, 78–97 cm (31–38 in) in length with a standing height from 70 to 94 cm (28 to 37 in) and a 120–152 cm (47–60 in) wingspan. However, it is slender for its size, weighing only 0.5 to 1.35 kg (1.1 to 3.0 lb). It is somewhat smaller than the grey heron, from which it can be distinguished by its darker reddish-brown plumage, and, in adults, its darker grey back. Adults have the forehead and the crown of the head black, with a dark stripe down the back of the neck that terminates in a slender, dangling crest. This is shorter than the crest of the grey heron and does not exceed 140 mm (5.5 in). The sides of the head and the neck are buffish chestnut, with dark streaks and lines down either side of the whole the neck. The mantle is oily brown and the upper scapular feathers are elongated but not the lower ones. The rest of the upper parts and the tail are brownish grey. The front of the neck is paler than the sides and there are some elongated feathers at the base of the neck which are streaked with white, chestnut and black. The breast is chestnut brown, with some blackening at the side, and the belly and under-tail coverts are black. The brownish-yellow beak is long, straight and powerful, and is brighter in colour in breeding adults. The iris is yellow and the legs are brown at the front and yellowish behind.<p>The call is a harsh "frarnk", but is quieter and more high-pitched than that of the grey heron. It is generally a less noisy bird, though similar guttural sounds are heard emanating from the heronry. It is also less robust, and appears somewhat hollow-chested. Its head and neck are more slender and snake-like than the grey heron and its toes much longer. Unlike that bird, it often adopts a posture with its neck extending obliquely, and even nestlings tend to use this stance.
分类信息
There are three or four subspecies:<p>The scientific name comes from Latin ardea "heron", and purpureus, "coloured purple".
- 学名
- Ardea purpurea
- 命名信息
- Linnaeus, 1766
- 目
- 鹈鹕目
- 科
- 鹭科
- 属
- Ardea
分布与栖息地
The purple heron has a mostly palaearctic distribution and breeds in Europe, Asia and Africa. The range of the western race extends from Portugal eastwards across much of central and southern Europe and parts of North Africa as far as Lake Balkhash in Kazakhstan. In Africa, the bird breeds in Senegal, down the east coast of Africa and in Madagascar. The eastern race extends from the Indian Subcontinent, eastwards to eastern China and the Philippines, and northwards to the basins of the Amur River and the Ussuri River at about 49°N. The southern race is restricted to Madagascar, and a small population of purple herons on the Cape Verde Islands is regarded as a separate race by some authorities.<p>Between August and October, birds of the western population migrate southwards to tropical Africa, returning northwards in March. Purple herons often overshoot their normal range on their return, and are vagrants to northern Europe including Britain. The eastern population is largely resident, though some birds from the northern part of the range fly southwards to Korea, Thailand and Malaysia. The African birds are resident.<p>The purple heron inhabits marshes, lagoons and lakes surrounded by dense vegetation. It may frequent mangrove swamps on the coast but it usually chooses freshwater habitats, particularly locations with Phragmites reed beds. It also visits mudflats, river banks, ditches and canals. In the Cape Verde Islands, it is more likely to be seen in the open, on arid slopes.
- 迁徙
- 完全迁徙鸟
行为
迁徙模式: 完全迁徙鸟.
保护状况
种群趋势: 下降.
- 种群趋势
- 下降
照片
分布
鸟叫声
其他鸟类

Naga Wren-Babbler
Spelaeornis chocolatinus
一种小型隐匿鸟类,栖息在常绿森林茂密灌木丛中,特别是流水附近。上体棕色,喉部和腹部有大块白色斑块。类似于棕胸鹪鹛和灰腹鹪鹛,但长尾鹪鹛尾巴更长,胁部有明显的白色条纹。鸣声是相对短促的颤音,由3-5个响亮、旋律优美的音符组成。

Velvety Manakin
Lepidothrix velutina
11. 小型短尾鸟类,发现于低地和山麓雨林。雄鸟易于辨认,身体光泽黑色,头顶天蓝色。雌鸟大部分石灰绿,带黄色腹部;其羽毛比其他相似物种如乔科侏儒鸟和红顶侏儒鸟的雌鸟颜色更绿。最常见的叫声是短促、响亮的颤音。雄鸟的求偶鸣唱是嗡嗡作响的“普尔威特!”。通常在森林中低层观察到,从结果树上采摘浆果。在物种分裂之前,曾被称为蓝冠侏儒鸟。绒毛侏儒鸟的分布范围包括哥斯达黎加、巴拿马、哥伦比亚西部和厄瓜多尔西北部。

Blue-gray Gnatcatcher
Polioptila caerulea
一种小巧、长尾、细喙的鸣禽。上体柔和的蓝灰色,下体泛白色,眼睛周围有一圈细白的眼圈。繁殖期雄鸟前额有一条黑带。积极觅食昆虫,常不停地摆动其长尾。可单独或成对出现,有时与其它鸣禽混群,尤其在迁徙期间。有两个种群:东部鸟类在落叶林中繁殖,常在水边;西部鸟类通常在更干燥、灌木丛生的生境中繁殖。从美国南部到中美洲北部越冬。可与黑尾细嘴鹟进行比较,特别是从下方观察的尾部图案:蓝灰细嘴鹟的尾部大部分白色,黑色极少。在墨西哥西部的越冬地也与黑顶细嘴鹟非常相似;蓝灰细嘴鹟的叫声更高音。
开始您的观鸟之旅
在户外识别鸟类,并在下一次观察时随手查阅鸟类图鉴。