Purple Honeycreeper
Cyanerpes caeruleus
极小的唐纳雀,在南美洲北部的低地和山麓广布且常见。雄鸟呈靛蓝色,带有狭窄的黑色面罩、黑色的喉咙和黑色的翅膀。注意其长而下弯的喙和黄色的腿,这在大部分分布区内有助于将其与其他吸蜜雀区分开来。雌鸟与雄鸟截然不同:她主体呈绿色,下体有浅色条纹,面部呈灰棕色夹杂米黄色,并有一条蓝色的髭纹。与闪光吸蜜雀极其相似,但栖息范围重叠极少。闪光吸蜜雀雄鸟的黑喉斑更大,喙稍短;雌鸟的头顶颜色较暗、较灰,面部米黄色较少。通常成小群活动,常在树冠层伴随混合鸟群。发现于森林、林缘和花园。
识别特征
The purple honeycreeper is 4.5 in (11.5 cm) long, weighs 0.42 oz (12 g) and has a long black decurved bill. The male is purple with black wings, tail and belly, and bright yellow legs. Females and immatures have green upperparts, and green-streaked yellowish-buff underparts. The throat is cinnamon, and there is a blue moustachial stripe. The call of purple honeycreeper is a thin high-pitched zree. The Trinidadian subspecies C. c. longirostris has a longer bill than the mainland forms.
分类信息
The purple honeycreeper was formally described by the Swedish naturalist Carl Linnaeus in 1758 in the tenth edition of his Systema Naturae under the binomial name Certhia carrulea. Linnaeus based his description on "The Blue Creeper" that had been described and illustrated in 1743 by the English naturalist George Edwards from specimens collected in Suriname. The specimens had been mounted in glass cases and were owned by the Duke of Richmond. The purple honeycreeper is now placed in the genus Cyanerpes that was introduced in 1899 by the American ornithologist Harry C. Oberholser. The specific epithet caeruleus is Latin for "dark blue".<p>Five subspecies are recognised:
- 学名
- Cyanerpes caeruleus
- 命名信息
- (Linnaeus, 1758)
- 目
- 雀形目
- 科
- 唐纳雀科
- 属
- Cyanerpes
分布与栖息地
The species is a bird of northern South America, and besides the Amazon Basin and the Guianas, a coastal range occurs west of the Andes, including parts of southern Panama. In the south, its range extends to the extreme western Pantanal. Though it is most frequently seen in the lowlands up to 3,300 ft (1,000 m) ASL or so, it has been encountered as high as 7,500 ft (2,300 m) ASL.<p>This is a forest canopy species, but also occurs in cocoa and citrus plantations. At the upper limit of its altitudinal range, it frequents premontane rainforest, usually rather low-growing (33–50 ft/10–15 m) and full of epiphytes and mosses, and even elfin forest and páramo.
- 迁徙
- 留鸟
行为
迁徙模式: 留鸟.
保护状况
种群趋势: 下降.
- 种群趋势
- 下降
照片
分布
鸟叫声
其他鸟类

White-rumped Swiftlet
Aerodramus spodiopygius
一种小型、大部分呈灰色的金丝燕,下体较浅,喉部苍白,头顶较深。白色臀部从白色到浅灰色不等。栖息范围广泛,海拔可达1900米。与纯色金丝燕和梅尔金丝燕相似,但体型较小,臀部颜色较浅。主要叫声是悦耳的啁啾声,“twee-twee-chew-chew。”

Tschudi's Tapaculo
Scytalopus acutirostris
一种小型哑声鸟,栖息于秘鲁北部和中部安第斯山脉东部高海拔雾林。雄鸟全身均匀灰色;雌鸟颜色较浅,棕色调更浓,带有大面积的棕黄色横纹。类似于其他几种哑声鸟,最佳识别特征是分布范围、栖息地和叫声。栖息于潮湿、长满苔藓的森林林下层。典型的鸣唱非常长;以间隔良好的短促唧叫开始,逐渐演变为一阵阵嘎嘎作响的颤音。

Splendid Sunbird
Cinnyris coccinigastrus
一种体型较大、长嘴的食蜜鸟,雄雌差异很大。雄鸟深色,有虹彩多色头罩和黑色腹部。雌鸟上体橄榄褐色,下体发黄并带有模糊的条纹,眉纹浅色但模糊。发现于茂盛的稀树草原、花园、海岸灌丛、林间空地和林缘。雄鸟与华丽食蜜鸟(Superb Sunbird)和约翰娜食蜜鸟(Johanna’s Sunbird)的雄鸟相似,但通过黑色而非红色的腹部来区分。雌鸟与铜色食蜜鸟(Copper Sunbird)的雌鸟相似,但下体条纹更多,浅色眉纹不那么明显。歌声是一系列缓慢的低音哨声。最常见的叫声是重复的沙哑责骂声。
开始您的观鸟之旅
在户外识别鸟类,并在下一次观察时随手查阅鸟类图鉴。