Pale-faced Bulbul
Pycnonotus leucops
Endemic to Borneo’s montane highlands, this brownish-olive bulbul, with its white face and large, dark eyes, is distinctive. Forages in fruiting trees, as well as low, scrubby growth lining the rocky peaks of the highest mountains. Listen for low, churred calls, given repeatedly or strung into slightly up-and-down song. Formerly treated as a subspecies of Flavescent Bulbul, which has a darker face and does not occur on Borneo.
识别特征
At 17.5–19 cm long the pale-faced bulbul is smaller than the flavescent bulbul, with which it was once lumped, which reach 21.5–22 cm in length. Its colouring is mainly brown or grey-brown, darker above than below, with a white or whitish face and throat, and bright yellow undertail-coverts.
分类信息
Genus: Pycnonotus; Family: Pycnonotidae; Order: Passeriformes.
- 学名
- Pycnonotus leucops
- 命名信息
- (Sharpe, 1888)
- 目
- Passeriformes
- 科
- Pycnonotidae
- 属
- Pycnonotus
分布与栖息地
The bulbul is found in the mountains of Borneo in montane primary forest, ranging in altitude from about 900 m to 3500 m above sea level.
- 迁徙
- Vertical migration
行为
Migration pattern: Vertical migration.
保护状况
Population trend: stable.
- 种群趋势
- stable
照片
分布
鸟叫声
其他鸟类

Bold-striped Tit-Babbler
Mixornis bornensis
A small, noisy babbler that is almost always seen in groups. Bright chestnut above, with well-streaked white underparts, a blue-gray face, and pale eyes. Found in lowland and hill forests, particularly secondary and distrubed forest, as well as scrubby forest edge, brushy fields and wetlands, gardens, and plantations. Darts about in the undergrowth, giving loud churring, rattling calls. Gives an echoey, hiccupping song, often in duets: “po-kyu, po-kyu, po-kyu”.

Lesser Yellownape
Picus chlorolophus
Medium-sized woodpecker with a colorful crest. Coloration varies considerably based on range, but always look for a bright yellow hindcrest, overall greenish coloration, and white-barred chest. Greater Yellownape is significantly larger with an all-gray belly. Forages along trunks, branches, and on the ground in forested lowlands and foothills; sometimes accompanies mixed-species foraging flocks. Listen for its oddly raptor-like “pyeeeah.”

Wetar Oriole
Oriolus finschi
Brown above and pale below, with a dark mask and black bill. Juveniles are heavily streaked. Singles and pairs can be found in lowland and foothill forest patches, woodlands, mangroves, and cultivated areas. Resembles Helmeted Friarbird, but lacks a casque, naked facial skin, and a prominent nostril on the blunter-tipped bill. Gives a high-pitched “k’yow” and “weeyoo.”
开始您的观鸟之旅
在户外识别鸟类,并在下一次观察时随手查阅鸟类图鉴。