Pie-grièche à poitrine rose

Lanius minor

Le front noir proéminent et le contraste distinctif entre la poitrine rosâtre et la gorge blanche sont distinctifs. Son bec est plus épais et plus arrondi que celui de la Pie-grièche grise. On le trouve dans les campagnes ouvertes avec des buissons et des arbres dispersés offrant des perchoirs bien visibles, souvent observé perché sur des fils téléphoniques. C'est un migrateur estival thermophile qui se reproduit en Europe du Sud et hiverne en Afrique. Il se nourrit principalement d'invertébrés.

Identification

The adult male lesser grey shrike has its nape, cheeks, ear and eye coverts and front part of the crown black. The hind part of the crown and the back is a pale bluish-grey and the rump is a similar but rather paler colour. The underparts are white with the lower breast and belly suffused with pink. The axillaries are greyish-white and the underwing coverts are brownish-black. The two central tail feathers are black with a white tip and base. The other pairs have increasing areas of white and less black. The primaries are black with a buff tip and white base. The secondaries are black with broader, paler tips but no white bases. The wing coverts are black with the lesser coverts being fringed with grey. The female has similar plumage but the head is dark grey rather than black, the ear coverts brownish-black, the upperparts a brownish-grey and the underparts less pink than the male. The juvenile is similar to the adults but is altogether more brown. It lacks the grey back and rump which are instead pale brown and faintly barred, and the underparts are white and cream without any pink. All birds have a brownish-black beak with a paler base to the lower mandible, brown irises and black legs and feet. Adult length is around 20 cm (7.9 in) with a wing length of 13 cm (5.1 in) and a tarsus length of 2.5 cm (1 in).

Taxonomie

The lesser grey shrike was formally described in 1788 by the German naturalist Johann Friedrich Gmelin under the binomial name Lanius minor. Gmelin based his description on the "Pie-grièche d'Italie" that had been described in 1770 by French polymath the Comte de Buffon and illustrated with a hand-coloured engraving by François-Nicolas Martinet. The genus name, Lanius, is derived from the Latin word for "butcher", and some shrikes are also known as "butcher birds" because of their feeding habits. The specific minor is Latin for "smaller". The common English name "shrike" is from Old English scríc, "shriek", referring to the shrill call. The species is considered to be monotypic: no subspecies are recognised.<p>A molecular phylogenetic study published in 2019 found that within the genus Lanius the lesser grey shrike was sister to the woodchat shrike (Lanius senator), a migratory species that breeds in southern Europe, the Middle East and northwest Africa. The two species diverged from each other around 3.9–5.0 million years ago.

Nom scientifique
Lanius minor
Autorité
Gmelin, JF, 1788
Ordre
Passériformes
Famille
Laniidés
Genre
Lanius

Répartition et habitat

The lesser grey shrike spends the summer in South and Central Europe and western Asia. It breeds in southern France, Switzerland, Austria, Hungary, Slovakia, Czech Republic, Italy, the former Yugoslavia, Albania, Greece, Romania, Bulgaria, Ukraine and southern Russia. In Asia it breeds in the Middle East, its range extending as far as eastern Turkey and Iran. It is a vagrant to more northerly parts of Europe, usually in spring or autumn. Countries where it has been seen include Sweden, Finland, Denmark, United Kingdom, Netherlands, Belgium and northern France. It is a migratory species and winters in a broad belt across tropical southern Africa.<p>During the summer the lesser grey shrike inhabits open countryside, the edges of cultivated areas, heathland with scattered bushes and trees, gardens, coppices, woodland and roadside trees. In its winter quarters it is usually found in scrubland and among thorn trees.

Aire de reproduction
PAL : s Europe to s Russia, s to Syria, Iraq and Afghanistan
Aire hors reproduction
s AF
Migration
Migrateurs complets

Comportement

Mode de migration: Migrateurs complets.

Conservation

Tendance de la population: en déclin.

Tendance de la population
en déclin

Photos

Distribution

Chants d'Oiseaux

Autres Oiseaux

Toui à queue pourprée

Toui à queue pourprée

Touit purpuratus

Petit Perroquet des forêts pluviales de plaine et des régions de savane ; plus commun dans les zones à sols sableux, mais rarement bien vu. Généralement en petits groupes qui volent rapidement à travers ou au-dessus de la canopée, se posant dans les arbres où ils disparaissent pratiquement. Quand il est perché, il est mieux identifié par sa petite taille et la combinaison de son croupion bleu et de ses plumes caudales externes rouges. En vol, il émet un cri de plainte traînant, très différent des cris des autres perroquets de son aire de répartition. Se nourrit de fruits.

Cabézon de Frantzius

Cabézon de Frantzius

Semnornis frantzii

Un étrange oiseau jaune-brunâtre avec un bec épais argenté et un corps trapu. La face et le cou sont ocre chaud ; les flancs gris-argenté. Peu susceptible d'être confondu avec une autre espèce compte tenu de sa couleur générale et de la forme de son bec. Souvent en couples ; trouvé dans les forêts montagnardes, généralement au sous-étage moyen ou dans la canopée. Écoutez son drôle de duo de klaxon.

Séricorne maculé

Séricorne maculé

Sericornis maculatus

Un petit sericornis avec un sourcil blanc et un iris pâle. Il a une face sombre avec un sourcil blanc net et une strie mentonnière. Principalement brun-olive avec une tache noire et blanche sur l'épaule et un devant plus pâle. Le menton est blanc avec de fines stries noires sur la poitrine et le haut du ventre. Cette espèce se trouve dans le sud-ouest de l'Australie, le long de la côte sud, jusqu'à son emplacement le plus oriental le long du golfe Spencer, juste au nord d'Adélaïde. Trouvé dans une large gamme d'habitations mais généralement présent uniquement là où il y a un sous-bois raisonnablement épais. Il émet souvent un cri bourdonnant et grognon mais chante aussi une mélodie claire et musicale. Anciennement considéré comme une sous-espèce du Sericornis à sourcils blancs.

Commencez votre Voyage d'Observation d'Oiseaux

Identifiez les oiseaux dehors et gardez le guide à portée de main pour votre prochaine observation.

Pie-grièche à poitrine rose | BirdLens