Amazona de la Española

Amazona ventralis

Un robusto habitante verde de hábitats boscosos; típicamente encontrado en bandadas, que a veces suman cientos. Ningún otro loro nativo se encuentra dentro de su distribución. El parche rojo ladrillo en su vientre inferior, que puede ser difícil de ver, elimina especies no nativas que puedan haber escapado del cautiverio. Sus llamadas incluyen un “wheep-uh-uh” rasposo con un “wheep” y “uh-uh” a veces emitidos por separado, y un “for-get” áspero y rápido.

Identificación

They have bright green feathers with blue edges on most of them. They feature black ear coverts, some blue patches on the cheeks and crown, some red patches under the chin, and a noticeable white forehead and area surrounding the eyes. Additionally, they have red feathers on their abdomens, blue wind coverts, green outer web edges, yellowish green underfur, a green tail with yellow tips on the upper side, red outer tail feathers at the base, a horn-colored bill, and brown eyes with pale feet. Their bodies measure approximately 28 centimeters long. A typical adult weights 250g (8.75 oz), and they have a large, robust beak.<p>They inhabit a variety of wooded environments around 1,500 meters above sea level, from arid savanna palm groves, pine forests, and humid mountain forests. They frequently forage on cultivated lands, such as banana plantations and cornfields. They are found at all elevations in forests, groves, and thickets, wherever there are suitable fruits and seeds. Populations have been limited to forest reserves and national parks such as Jaragua, Cotubanamá, and Los Haitises. They consume seeds or fruits of Caesalpinia, Psidium and Ficus.<p>The population is estimated to be around 10,000-19,999 individuals. This equates to 6,667-13,333 mature individuals, rounded here to 6,000-15,000 mature individuals.<p>Parrots form a couple for life, and lay 2-4 eggs per clutch. They typically nest in cavities in trees up to 20 meters above the ground, but nests have been found as low as 1.5 meters. It has also been reported nesting on rocky ledges. Breeding between the months of February and June. Prospecting pairs have been observed in mid-April, suggesting that the season may extend further in the year.

Taxonomía

German biologist Philipp Ludwig Statius Müller published the first scientific description in 1776. In 1535, Spanish historian Gonzalo Fernández de Oviedo published written descriptions of the Hispaniolan parrot. Oviedo describes them as Higuacas name derived from the Taíno word for these birds. Oviedo describes them:<p>In this island are three species of them large some, others minor and very small. The great ones are called by the Indians Higuacas, the middle long syllable [stressed], and these differ from those of the other islands in that they have a white forehead, not green or red. Those of this type in Cuba have a red forehead-heads. These are very talkative when taught to speak human words. The otherthe type, medium-sized, is called xaxabis. They are much greener and some have red featherers. They are very noisy, nervous and restless. They bite and are more irritable than the others. They never learn anything about the human speak no matter how much they are taught, but they are very talkative in his own language. Ten of these xaxabis attack a hundred higuacas and take them down and they never meet together in peace with each other. Each species comes in a flock to get together a lot and where one goes everyone goes, each species calls in its own way. The figs have a louder sound and deeper, the xaxabis sharper and higher launched. Although the Xaxabis do not speak human's words, still, placed in a cage is a pleasure to see them.<p>Amazona ventralis, Amazona leucocephala, and Amazona vittata are all believed to be descendants of Amazona albifrons a Central American parrot. Based on mitochondrial DNA, the colonization of Hispaniola by the Amazon parrots occurred circa 760,000 years ago.

Nombre científico
Amazona ventralis
Autoridad
(Müller, PLS, 1776)
Orden
Psittaciformes
Familia
Psittacidae
Género
Amazona

Distribución y hábitat

Migración
Especie residente

Comportamiento

Patrón migratorio: Especie residente.

Conservación

Tendencia poblacional: en declive.

Tendencia poblacional
en declive

Fotos

Distribución

Cantos de Aves

Otras Aves

Monarca de Isla Rennell

Monarca de Isla Rennell

Clytorhynchus hamlini

Ave grande pardo-anaranjada con una máscara negra y un pico largo, ligeramente curvado hacia abajo, de color azul grisáceo. Nótese el penacho pálido en la “axila”. Se encuentra principalmente en el sotobosque denso y enmarañado del bosque primario. Su canto es una serie repetitiva de silbidos ondulantes y melancólicos.

Bisbita Gorjirrojo

Bisbita Gorjirrojo

Anthus cervinus

Pequeño bisbita; los adultos se distinguen por su cara y garganta de color rojo óxido (más pálidas en invierno), que contrastan con el vientre blanco estriado. El dorso está fuertemente estriado de negro, blanco y pardo, y el obispillo también está estriado. Cría en montañas y en la tundra en pastizales abiertos y zonas pantanosas con sauces. Inverna en una variedad de hábitats húmedos y abiertos, como campos mojados, marismas, pastizales y orillas de ríos. Camuflado y difícil de detectar en el suelo. Cuando se asusta, puede volar una larga distancia emitiendo una llamada "pssiiih" de largo alcance.

Cucal de Strickland

Cucal de Strickland

Centropus rectunguis

Cuco corpulento de cola larga. El adulto es negro como el carbón con alas y dorso rufos brillantes. El juvenil tiene un aspecto más desordenado, con un extenso barrado pálido en gran parte de la parte superior del cuerpo. Muy similar en apariencia al Cucal Grande, pero el de patas cortas es más pequeño y de cola más corta. Prefiere la selva tropical densa de tierras bajas y estribaciones, pero también puede encontrarse en áreas arbustivas o herbáceas con cobertura extensa. Emite ululatos apagados y tristes.

Comienza tu Viaje de Observación de Aves

Identifica aves al aire libre y lleva la guía de campo a tu próxima observación.