Oruguero Papú
Coracina papuensis
Ave esbelta de tamaño mediano, gris pálido por encima, blanca por debajo, con un pequeño puente oscuro entre el pico y el ojo (lórum) y un anillo ocular blanco parcial débil. El inmaduro carece de la máscara distintiva del Orugueros carinegro. El morfo oscuro muestra un babero y pecho negros grandes pero variables, moteados o barrados en los bordes. Habita bosques de eucaliptos y otros bosques en Australia, Indonesia, Nueva Guinea y las Islas Salomón. Su reclamo es un chillido de dos notas de tono agudo.
Identificación
This species exhibits a short black mask extending from the beak to the eyes (lores) but not beyond with a fine white rear eye-ring. The head and upperparts including upper wings are pale blue-grey with tail feathers tending towards darker grey. Despite the name, the belly can be white to grey depending on region and subspecies. The subspecies Coracina papuensis robusta can present with a dark morph that has extensive black plumage on the neck and chest that can be barred at the edges. There is little variation between the sexes. Immature birds can have the underparts lightly barred and appear duller than adults with a less distinct black mask. This species can be mistaken for the black-faced cuckooshrike due to similar markings but is smaller with a more compact build. An adult white-bellied cuckooshrike grows to between 22 and 29 cm and weighs 55–80 g.<p>The white-bellied cuckooshrike has a characteristic call that is described as a peevish kissik kissik or quiseek. It also produces a weak, squealing, slurred, repeating whee-eeyu or wee-year that has been likened to that of a parrot (Psittacidae). It is often spotted flying due to its distinct undulating pattern of flight where the species gains altitude by flapping its wings then holding its wings stiffly downward to glide.
Taxonomía
The white-bellied cuckooshrike was formally described in 1788 by the German naturalist Johann Friedrich Gmelin in his revised and expanded edition of Carl Linnaeus's Systema Naturae. He placed it with the crows in the genus Corvus and coined the binomial name Corvus papuensis. Gmelin based his description on "Le Choucari de la Nouvelle Guinée" that had been described in 1775 by the French polymath the Comte de Buffon and illustrated with a hand-coloured engraving by François-Nicolas Martinet. The type location was restricted to Manokwari in the Indonesian province of West Papua by Erwin Stresemann in 1913. The white-bellied cuckooshrike is now one of 22 species placed in the genus Coracina that was introduced in 1816 by French ornithologist Louis Pierre Vieillot.<p>Thirteen subspecies are recognised.
- Nombre científico
- Coracina papuensis
- Autoridad
- (Gmelin, JF, 1788)
- Orden
- Passeriformes
- Familia
- Campefágidos
- Género
- Coracina
Distribución y hábitat
The white-bellied cuckooshrike range includes parts of Australia, Indonesia, Papua New Guinea and the Solomon Islands. In Australia it has been found throughout tropical northern Australia and eastern Australia including the northern parts of Western Australia, the Northern Territory, Queensland, New South Wales, Victoria and southeast South Australia. The white-bellied cuckooshrike is common throughout Papua New Guinea, the Solomon Islands and less common in Indonesia. In Indonesia the white-bellied cuckooshrike is commonly found in the northern Moluccas and occasionally found in Eastern Wallacea.<p>The white-bellied cuckooshrike thrives in many different habitats and vegetation types including, savanna, woodlands, Eucalyptus forests, riparian forest, rainforest, littoral forest, river redgum bushland, mangroves, open grasslands, coconut plantations, farmlands, and suburban gardens. It prefers lower-lying and forested habitats mainly below 800 m asl. They are predominantly sedentary or locally nomadic; however, the subspecies C. p. robusta can be considered migratory.
- Migración
- Especie residente
Comportamiento
Patrón migratorio: Especie residente.
Conservación
Tendencia poblacional: en aumento.
- Tendencia poblacional
- en aumento
Fotos
Cantos de Aves
Otras Aves

Petroica Terrestre Grande
Amalocichla sclateriana
Un ave de tamaño mediano, parecida a una pitta, del suelo de bosque subalpino. Cabeza y partes superiores marrones que se extienden a los lados del pecho, partes inferiores gris pálido, con garganta blanquecina, centro del vientre y a veces un ligero escamado en el pecho. Note el pico fuerte y las patas largas. Tímida y difícil de ver. Misma forma general y hábitos que el Petirrojo Terrestre Menor, pero el Mayor se encuentra en elevaciones más altas y es mucho más grande. Mucho más a menudo oído que visto. Frase silbante muy distintiva, corta, que suena como '¿Qué piensas?' con la última nota ascendente.

Turaco Gigante
Corythaeola cristata
Un ave maravillosa, de aspecto caricaturesco. Nótese la cresta negra alta y el pico rojo y amarillo. El patrón de la cola es distintivo en vuelo: obsérvese la barra negra a través del extremo de la cola y los lados verde pálido. Se encuentra en selva tropical, bosque de galería y hábitat secundario exuberante. Usualmente en pequeños grupos. Emite dos llamadas distintivas, a veces en conjunto: un “jeeeow” profundo y una serie rápida y cacareante de notas increíblemente fuertes.

Vinago Pardo de Luzón
Phapitreron leucotis
Una paloma bastante pequeña de bosques y bordes, desde las tierras bajas hasta las montañas bajas. Parda por encima, con cabeza, cuello y pecho grises o rosáceos, iridiscencia azulada en la parte posterior del cuello, un vientre rosado pálido y esquinas blancas en la cola. Notar las rayas negras y pálidas debajo del ojo y el pequeño triángulo de piel desnuda detrás de él. Similar a la Paloma Parda Amatista, pero la de Orejas Blancas tiene azul en la parte posterior del cuello y blanco debajo de la base de la cola. Su canto es una serie acelerada de notas “wup” ascendentes.
Comienza tu Viaje de Observación de Aves
Identifica aves al aire libre y lleva la guía de campo a tu próxima observación.