Tordina de Abbott
Malacocincla abbotti
Timalí liso de color pardo arenoso con tonos anaranjado-beige distintivos en los costados. Note los tonos grisáceos en la cara y el pico grande y pesado con la punta ganchuda. Prefiere bosques degradados y secundarios, donde busca alimento de forma bastante lenta y metódica en o cerca del suelo, sin la energía frenética de otros timalíes. Se mueve individualmente o en parejas. Su repertorio de llamadas es amplio e incluye chirridos ásperos, así como silbidos suaves. El canto consiste en silbidos melódicos, usualmente de 3 a 4 notas.
Identificación
The adult Abbott's babbler is a nondescript, brown, short-tailed babbler that moves about in the low vegetation often near streams and in the vicinity of tree ferns and tangled vegetation. The throat is gray-white while the center of the belly is white, and the flanks are olive. The undertail coverts are rusty-colored. The sexes are alike. It has a short tail and heavy bill; it is drab olive-brown with bright rusty lower flanks and vent, a grayish-white throat and breast, and variable pale gray supercilium and lores. Juvenile birds have dark rufescent-brown crowns and upperparts. The calls are distinctive. The subspecies M. a. krishnarajui of the Eastern Ghats has a darker russet tail and rump than the Himalayan nominate subspecies. Specimens measure 12–13 cm (4.7–5.1 in) in length, with a head of 39–44 mm (1.5–1.7 in), and a tail of 55–61 mm (2.2–2.4 in).
Taxonomía
Abbott's babbler was described by the English zoologist Edward Blyth in 1845 and given the binomial name Malacocincla abbotti. The genus name Malacocincla combines the Ancient Greek malakos meaning "soft" with modern Latin cinclus, meaning "thrush"; referring to the birds' full and drooping plumage. The specific name abbotti was chosen by Blyth to honour the specimen collector, Lieutenant Colonel J. R. Abbott (1811–1888), who served in British India as Assistant Commissioner of the Arakan from 1837 to 1845. Blyth erected the new genus Malacocincla for this species, but subsequent workers placed the species in Turdinus and Trichastoma. A revision reinstated its placement in Malacocincla in 1985. A 2001 study confirmed the cohesiveness of the Trichastoma group but a 2012 study shows that M. abbotti and M. sepiaria are in a clade along with Napothera, while M. cinereiceps and M. malaccensis fall into a different clade along with the genus Trichastoma and several species of Pellorneum. An isolated population occurs in the Visakhapatnam Ghats, well separated from the nearest main distribution along the Himalayas and was named after Indian ornithologist K.S.R. Krishna Raju by Dillon Ripley and Bruce Beehler in 1985. The nominate population is from southern Myanmar and extends to southern Tenasserim and northwestern Malaya including the Langkawi Islands. Several other populations of this widespread species have been named as subspecies and not all are recognized. The population in the eastern Himalayas from eastern Nepal to Sikkim and Assam was named as amabile, but is now considered within the nominate subspecies. Others include altera (central Laos and Annam), williamsoni (eastern Thailand and northwestern Cambodia), obscurior (coastal southeastern Thailand), olivaceum (Peninsular Thailand and Malaya), sirense (Borneo, Pulau Mata Siri), and baweanum (Bawean Island).<p>Eight subspecies are recognized:
- Nombre científico
- Malacocincla abbotti
- Autoridad
- Blyth, 1845
- Orden
- Passeriformes
- Familia
- Pelornéidos
- Género
- Malacocincla
Distribución y hábitat
In South Asia, Abbott's babbler is resident from Nepal to Arunachal Pradesh and the Assam Valley in India, south throughout the South Assam hills, including Meghalaya and south through the Lushai Hills. It is also resident in east and south Bangladesh (around Jessore and Khulna), and the Eastern Ghats in northeast Andhra Pradesh and Odisha. It occurs up to 600 m (2,000 ft), 275 m (902 ft) in Nepal. It is widely distributed across Southeast Asia.<p>It is common across much of its large range. It is seen in the understory of broadleaved evergreen forest, forest edge, secondary growth, and scrub. In Singapore, they have been noted as being tolerant to disturbance and adapting to secondary growth, and disturbed forest.
- Migración
- Especie residente
Comportamiento
Patrón migratorio: Especie residente.
Conservación
Tendencia poblacional: estable.
- Tendencia poblacional
- estable
Fotos
Distribución
Cantos de Aves
Otras Aves

Carpintero Californiano
Colaptes chrysoides
Pájaro carpintero grande, muy similar al carpintero escapulario. De color pardo arena pálido en general con cara gris y píleo pardo. Moteado por debajo con un óvalo negro en el pecho. El envés del ala y los raquis de las plumas de vuelo son de color amarillo brillante. Los machos tienen una franja de bigote roja; los sexos son similares en lo demás. La combinación del patrón facial y el amarillo en las alas ayuda a distinguirlo de los carpinteros escapularios de "raquis rojo" y "raquis amarillo". Muestra una fuerte afinidad por el cactus saguaro, pero también se encuentra en bosques cercanos. Emite una llamada "kleer" penetrante similar a la del carpintero escapulario.

Picaflores de Mindanao
Dicaeum nigrilore
Un ave pequeña, de pico bastante largo, de bosques montanos en Mindanao. Verde-oliváceo en el dorso, más oscuro en el borde del ala, con cabeza oliva-dorada, garganta gris pálida separada del color de la cabeza por una línea negra, pecho gris pálido y amarillo pálido en los lados y debajo de la base de la cola. Nótense las patas negras y el ojo rojo. Algo similar al Picaflor Dorsioliva, pero tiene un pico más largo y una parte inferior del vientre amarillenta. Su vocalización incluye un silbido ascendente agudo y un áspero “¡jiik!”

Lorito de Edwards
Cyclopsitta edwardsii
Un loro robusto de tamaño mediano de bosques y jardines de tierras bajas y estribaciones. Cuerpo verde, corona verde y una banda púrpura a través del pecho con un patrón muy distintivo de cabeza roja y amarilla. Mejilla con rayas amarillas y rayas rojas hacia la garganta. El macho tiene el vientre rojo. Generalmente se le ve en parejas o pequeñas bandadas, aunque se congrega en grandes números en las higueras con frutos. Similar al Loro-higo de Salvadori (Salvadori’s Fig-Parrot) y sus rangos pueden superponerse. El Loro de Edward (Edward’s) tiene rojo en la cara y una banda pectoral púrpura de la que carece el de Salvadori. Su llamado es un “tsiiik!” agudo y penetrante, repetido.
Comienza tu Viaje de Observación de Aves
Identifica aves al aire libre y lleva la guía de campo a tu próxima observación.