Pileated Woodpecker
Dryocopus pileatus
Large, unmistakable woodpecker. Mostly black, with red crest and bold white stripes on head and neck. Flies with deep, rowing wingbeats, almost like a crow but more irregular; also look for mostly white underwings and white patches on upperwing. Pairs inhabit mature deciduous or coniferous forests with large trees. Makes large oval-shaped holes in decaying trees to search for insects. Listen for slow resonant drumming and loud clucking calls. Occasionally visits feeders in appropriate habitat, especially fond of suet.
Identification
Adults are 40 to 49 cm (16 to 19 in) long, span 66 to 75 cm (26 to 30 in) across the wings, and weigh 225 to 400 g (7.9 to 14.1 oz). The average weight of females and males combined is about 277 g (9.8 oz), with males weighing about 300 g (11 oz) and females weighing about 256 g (9.0 oz) in mean body mass. The wing chord measures 21.4 to 25.3 cm (8.4 to 10.0 in), the tail measures 14.0 to 17.4 cm (5.5 to 6.9 in), the bill is 4.1 to 6.0 cm (1.6 to 2.4 in) and the tarsus measures 3.1 to 3.8 cm (1.2 to 1.5 in). The northern subspecies is generally slightly larger than the southern. Pileated woodpeckers are mainly black with a red crest, and have a white line down the sides of the throat. Younger specimens tend to have less curved crests, or "mohawks" as some refer to them. They show white on the wings in flight. The flight of these birds is strong and direct, but undulates in the way characteristic of woodpeckers. Adult males have a red line from the bill to the throat; in adult females these are black. Two species found in the Old World, the white-bellied woodpecker (D. javensis) and black woodpeckers (D. martius), are closely related and occupy the same ecological niche in their respective ranges that the pileated occupies in North America. The only North American birds of similar plumage and size are the ivory-billed woodpecker of the southeastern United States and Cuba, and the related imperial woodpecker of Mexico.
Taxonomy
The English naturalist Mark Catesby described and illustrated the pileated woodpecker in his book The Natural History of Carolina, Florida and the Bahama Islands which was published between 1729 and 1732. Catesby used the English name "The larger red-crested Wood-pecker" and the Latin Picus niger maximus capite rubro. When in 1758 the Swedish naturalist Carl Linnaeus updated his Systema Naturae for the tenth edition, he included the pileated woodpecker, coined the binomial name Picus pileatus and cited Catesby's book. The specific epithet pileatus is a Latin word meaning "-capped". The type locality is South Carolina. The pileated woodpecker is now one of six species that the International Ornithological Committee and the Clements taxonomy place in genus Dryocopus. The North American Classification Committee of the American Ornithological Society concurs for the pileated and lineated woodpeckers, the only two of the six that occur in Central and North America. However, BirdLife International's Handbook of the Birds of the World (HBW) places the pileated and several others in genus Hylatomus. Genus Dryocopus was introduced by the German naturalist Friedrich Boie in 1826.<p>Two subspecies are recognized:
- Scientific name
- Dryocopus pileatus
- Authority
- (Linnaeus, 1758)
- Order
- Piciformes
- Family
- Picidae
- Genus
- Dryocopus
Range and habitat
The pileated woodpecker's breeding habitat is forested areas across Canada, the eastern United States, and parts of the Pacific Coast. This bird favors mature forests and heavily wooded parks. They specifically prefer mesic habitats with large, mature hardwood trees, often being found in large tracts of forest. However, they also inhabit smaller woodlots as long as they have a scattering of tall trees. Efforts to restore woodland by removing invasive honeysuckle and buckthorn seem to benefit them, as the removal of brush and shrubbery facilitates their foraging on the ground and in the lower stratum. From 1966 to 2015 the population of pileated woodpecker has, on average, increased by greater than 1.5% per year throughout the northeastern U.S., the Maritimes, the Ohio River Valley, and around the Great Lakes.
- Migration
- Resident species
Behavior
Migration pattern: Resident species.
Conservation
Population trend: rising.
- Population trend
- rising
Photos
Distribution
Bird Calls
Other Birds

Black-winged Lapwing
Vanellus melanopterus
Large, long-legged, upland shorebird with a brown back, a white belly, and a dark gray hood. Found in grassland and cultivation; only at high elevations over much of its range. Social; often found in flocks. Call is a high-pitched “chit-chit-chit” followed by a lower “chrrrey.” Very similar to Senegal Lapwing, but slightly larger and shorter-legged, with more white on the forehead, redder legs, and more black on the breast. Easily separated in flight, when Black-winged shows a white bar across the middle of the wing.

Rufous-winged Tanager
Tangara lavinia
Mostly green tanager, male deeper emerald with yellow back, mostly rufous head, and rufous wings. Female duller yellow-greenish but still with obvious rufous wings. Most similar to Bay-headed Tanager, but that species always has green wings. Usually seen in the canopy of forests and edges, often in pairs accompanying a mixed-species flock.

Budgerigar
Melopsittacus undulatus
Iconic small green and yellow parrot found extensively across inland Australia. Largely nomadic, according to food and water availability. Usually found in small flocks zipping around overhead, but can congregate in staggering numbers under the right conditions. All native birds in Australia are green and yellow with a beautiful scalloped pattern on the upperparts and fine barring on the head. Small introduced populations and escaped birds scattered across the globe can include various other color forms such as blue and white.
Start Your Bird Watching Journey
Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.